Eten en drinken in Marokko

Wat, hoe en wanneer drinkt en eet men zoal in Marokko?


Eten

In Marokko wordt ?s middags en ?s avonds warm gegeten. Zoals overal ter wereld worden lokale gerechten het best bereid bij de mensen thuis en in Marokko hebt u een redelijke kans daar een keer van te genieten. De goedkoopste dis is de vullende maaltijdsoep harira, waarmee tijdens de vastenmaand ramadan het eten begint na zonsondergang, maar die verder ook het hele jaar op de menu?s prijkt voor enkele dirhams. Het is ook een snelle maaltijd omdat deze altijd klaarstaat. Veel etensstalletjes en kleinere eetgelegenheden verkopen brochettes, spiezen met daaraan gegrild vlees, worstjes, gehakt of lever van vooral geiten en schapen. Dit wordt dan samen met frites en salade geserveerd.


Harira-soep met gekookte eieren, dadels en vijgen;vooral een populair gerecht tijdens de vastenmaand Ramadan.

Couscous en tajine zijn de meest typisch Marokkaanse gerechten. Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Het gerecht bestaat uit gestoomde tarwegries, kleine graankorreltjes samen met een stoofpot van groenten, vlees (meestal lamsvlees) en specerijen met veel kookvocht. Tajine is een stoofpot van aardappelen,
verscheidende soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat. Door zijn hoogte circuleert de hete lucht in de tajine, waardoor deze feitelijk werkt als een oven.

Belangrijke feestgerechten zijn mechoui, geroosterd lam, en pastilla, dat voornamelijk in Fes wordt gegeten, een ovengerecht van duif en amandelen in dun bladerdeeg. Als u deze gerechten in een restaurant wilt eten, zult u ze in de regel een dag van tevoren moeten bestellen. Een heerlijk gerecht dat sneller wordt bereid is de poulet au citron, malse kip, gestoofd met olijven en citroenen(zie de”Tajine”hierboven).

Drinken

Het is het veiligst om mineraalwater uit flessen te drinken; drink liever geen ongekookt kraanwater. Het kraanwater wordt wel gechloreerd en is in de meeste grote steden inmiddels wel drinkbaar, maar er zijn toch veel mensen die er last van krijgen. Het water in Meknes is om onduidelijke redenen een uitzondering op de regel. Sidi Ali of Sid Harazem zijn twee veel voorkomende merken mineraalwater. Mineraalwater wordt ook in kleine flesjes verkocht, dat is handig voor in de dagrugzak. In een restaurant of hotel betaalt u al gauw het dubbele. Koffie wordt met een glas water geserveerd. Dat is vrijwel overal kraanwater.

Thee krijgt u voortdurend aangeboden. In winkels om u op uw gemak te stellen en om de koop te vergemakkelijken en elders overal waar u bij Marokkanen binnenkomt. Nana of muntthee is de traditionele drank van het land. Het wordt gezet van groene Chinese thee (meestal van het merk Gunpowder) samen met verse muntbladeren en grote brokken suiker, die het geheel mierzoet kunnen maken. Voor het maken van de thee neemt men de tijd, het is een ceremonie die met een zekere trots wordt verricht.

Alcohol is in de kleinere plaatsen vaak niet te krijgen. Marokko is tenslotte een islamitisch land. De weinige bars die zich richten op de Marokkanen zelf zijn vaak moeilijk vindbare ?zuipholen? waar u mannen zult zien zitten rond tafels vol met lege flessen. Marokkanen die in dit soort gelegenheden drinken beperken zich meestal niet tot een biertje. In de meeste hotels en restaurants die zich richten op buitenlanders is bier en wijn verkrijgbaar. De meest voorkomende biermerken zijn Stork en Flag, beide lichte pilsen. De witte wijn uit Marokko is in de regel simpel, licht en fruitig. Marokkaanse rode wijnen kunnen nogal in kwaliteit verschillen, van prima tot ondrinkbaar. Aanbevelenswaardig zijn onder andere Guerrouane (ook wit), Valpierre (ook wit) en Cabernet du President.

2 Reacties

  1. Dat is waar en de wijnen die uit Marokko komen zijn heel lekker, maar worden af en toe verkocht onder het mom van Franse wijn.

  2. Nu heb ik gelezen dat men tegenwoordig investeert in de oude wijngebieden van Marokko en dat er zeer aardige wijnen vandaan komen!

Geef een reactie