MAROKKO, PRACHTIG LAND

Korte omschrijving van het koninkrijk Marokko.


MAROKKO

Marokko is het meest exotische land van Noord-Afrika. Wie het land bezoekt zal onder de indruk zijn van de prachtige koningssteden, met hun labyrinten van markten en lemen woonwijken waar de Afrikaanse en Arabische culturen samensmelten tot een bont geheel. Marrakech, Fes en Meknes behoren tot de meest orientaalse steden ter wereld, die hun gelijken hooguit vinden in Cairo of Damascus.
De soeks (markten) zijn ware schatkamers vol kleurig geschilderd aardewerk, kunstig gesneden houtsnijwerk, kostbare tapijten en zware zilveren sieraden. Maar je kunt er ook scherpe specerijen vinden en zoete parfums, illegaal ivoor of pantervellen, die traditioneel door de Sahara per kameelkaravaan uit Timboektoe werden aangevoerd, meestal in ruil voor zout en tot honderd jaar geleden samen met zwarte slaven. De islam zwaait hier de scepter en vijfmaal per dag is de lucht zwanger van de oproep tot het gebed, de oproep om diep te buigen voor Allah.

Maar Marokko biedt veel meer. De zuidelijke stranden van de 3500 kilometer lange kust hebben het hele jaar door een aangenaam klimaat. Tegelijkertijd bestaat een derde deel van het land uit bergen en hoogvlakten met een tiental pieken boven de 4000 meter. In deze gebieden kun je ?s winters skien en ?s zomers kun je er trektochten maken.

Wie met een landrover echt diep de Hoge Atlas in gaat, komt terecht in Berberdorpen waar het vervoer nog per ezel gaat en het leven een eenvoud en rust kent alsof we niet zijn aanbeland in het derde millennium.

Klimaat
Marokko kent een grote verscheidenheid aan klimaatzones. De noordkust wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en zachte, natte winters. De Atlantische kust kent een warm zeeklimaat met beperkte neerslag door het hele jaar. De hogere bergstreken kunnen met name in de winter behoorlijk koud worden en er zijn dorpen waar ?s winters tot -20 C wordt geregistreerd. ?s Zomers zijn de dagen in de bergen heet en de nachten aangenaam fris. Het zuiden van het land, zowel Marrakech als het land achter de Hoge Atlas, heeft een woestijnklimaat met zeer beperkte neerslag, hete zomers en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

Cultuur
?La ilaha illa Allah. Muhammudu rasulu Allah.? ?Er is niets goddelijks behalve God. Mohammed is zijn profeet.? Dit is de geloofsbelijdenis, de shahada, de eerste en belangrijkste van de vijf pilaren of verplichtingen van de islam, de godsdienst van Marokko. Het woord ?islam? betekent letterlijk ?overgave aan de wil van God?. Vijfmaal per dag moet de islamiet bidden en hij spreekt dan de shahada uit. Voorafgaand aan het gebed worden eerst gezicht, voeten en armen gereinigd. Het ritueel van het bidden, de salat, is de tweede pilaar. Vanaf de minaret wordt aangekondigd wanneer het tijd is voor de salat. De overige drie verplichtingen of pilaren zijn het geven van aalmoezen aan de armen ofwel de plicht tot zakat, het vasten tijdens de heilige maand ramadan, saum genaamd, en de hadj, de bedevaart naar Mekka. Deze vijf pilaren of verplichtingen staan in de koran, de heilige schrift van de islam, die in de 6e eeuw werd opgetekend door de profeet Mohammed.

Feestdagen en evenementen
Belangrijke feesten worden opgeluisterd door rondedansen, waarbij vrouwen en mannen aparte kringen vormen. De dansmuziek is een eentonige herhaling van eenvoudige melodieen, vaak in de vorm van vraag en antwoord, waarbij de kring herhaalt wat de voorzanger zingt. Ondertussen wordt de intensiteit van de muziek wel gestaag opgevoerd door versterking van het volume of een geleidelijke versnelling van het ritme. Gaandeweg gaan de dansers geheel op in de muziek en vormen van trance zijn niet ongebruikelijk.

Marokko kent een aantal feesten die op gezette tijden elk jaar terugkomen, meestal omdat het seizoensgebonden oogstfeesten zijn. De precieze data varieren enigszins; u kunt het beste informeren bij de toeristenbureaus. Daarnaast zijn er nog de nationale feestdagen. Deze hebben een vaste data in onze jaartelling.

Taal
Marokko telt naar schatting 29 miljoen mensen. Zo?n 40 procent van hen behoort tot de Berbers en heeft een Berber-dialect als moedertaal. De overigen spreken van huis uit Arabisch. De Berber-dialecten hebben drie overeenkomsten: ze zijn verwant aan de Oud-Egyptische taal, kennen alleen een orale traditie en geen schrift, en ze worden overwegend gesproken door mensen die in of achter de bergen wonen.
Berbers uit de Rif verstaan geen Berbers uit het zuiden en zelfs over kleinere afstanden kunnen de dialecten zo verschillen dat men zijn toevlucht moet nemen tot het Arabisch om een gesprek te voeren. Over het algemeen wordt een driedeling aangehouden in het palet van tientallen Berber-dialecten. In het Rif-gebergte wonen Zenata-Berbers of Kabylen, tot wie ook het merendeel van de Berbers in Noord-Algerije en Tunesie behoren. Ze spreken een dialect dat Tarafit wordt genoemd. Hier tref je ook mensen met blauwe ogen en in de kindertijd blonde haren aan. Het is een teken dat de Berbers etnisch gezien geen eenduidige achtergrond hebben.

Daarnaast heb je de Chleuch, de Berbers van de westelijke bergketens van de Hoge Atlas en het Anti-Atlas-gebergte. Hun taal wordt het Taschelhit genoemd. De derde hoofdgroep is die van de Sanhadja?s of Berabers. Deze van oorsprong nomadische groep is verwant aan de Toearegs, de blauwe mannen die tot op heden de Sahara doorkruizen op hun kamelen. De Berabers bewonen de Midden-Atlas en het oostelijk deel van de Hoge Atlas, alsmede de oases langs de woestijnrand, die ze delen met Arabische stammen. Hun taal wordt het Tamazight genoemd. Alle Berberdialecten zijn doorspekt met Arabische woorden.

Bron:http://www.vakantielanden.net/marokko.htm


LANDINFORMATIE & KENGETALLEN
Hoofdstad : Rabat
Lokale landnaam (lang) : Al Mamlakah al Maghribiyah
Lokale landnaam (kort) : Al Maghrib
Internationale landnaam (lang) : Kingdom of Morocco
Internationale landnaam (kort) : Morocco
Gesproken talen : Arabisch (officieel), Berber dialecten, Frans ,meestal de zaken-taal, bij de regering en diplomatentaal.
Lid VN sinds : 12/09/1956
Lid WTO sinds : 01/01/1995
Lid UNESCO sinds : / /
Bevolking : 30.391.423 inwoners
Wateroppervlak : 250 km2
Oppervlakte : 446.300 km2
Internet zone : ma
Landnummer telefoon : 212

1 Reactie

  1. Ik neem je artikel mee hoor! Groetjes Mariska

Geef een reactie