Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Collioure en Banyuls wat een prachtige wijnen!

Onze plannen waren duidelijk. Nadat we onze familie in de Ardêche bezocht hadden, gaan we nog een week in de Morvan kamperen. Deze vakantie geen wijnmakers bezoeken, maar als toerist heerlijk genieten van de natuur in deze prachtige streek. Alle voorbereidingen hadden we hiervoor al gemaakt. Boekjes over deze streek gekocht en bestudeert. Geen wijnboeken meenemen met vakantie dit keer. In de Ardêche hadden we wisselend weer. Wetende dat het waarschijnlijk slecht was in het noorden, besloten we onze vakantie om te gooien. Ik had al van vele mensen gehoord, dat Collioure een prachtig havenstadje is. De weersvoorspellingen waren goed voor deze streek. Toen we mijn ouders spraken via de telefoon, vertelde mijn moeder dat in de Cuisine et vin (een kooktijdschrift) van september een heel artikel was over de wijnen uit dit gebied. Wij hebben het blad aangeschaft en het artikel doorgenomen. We besloten om toch een proeverij te houden. Gelukkig hadden vele wijnmakers in Banyuls een wijnwinkel. We hebben een hele dag uitgetrokken om vele wijnen te proeven en een selectie te maken. Ook toen waren we zeer verrast over de kwaliteit van de wijnen. De droge rode, ros? en witte wijnen worden Collioure genoemd en de zoete dessertwijnen Banyuls

inge1956Toen we mijn ouders spraken via de telefoon, vertelde mijn moeder dat in de Cuisine et vin (een kooktijdschrift) van september een heel artikel was over de wijnen uit dit gebied. Wij hebben het blad aangeschaft en het artikel doorgenomen. We besloten om toch een proeverij te houden. Gelukkig hadden vele wijnmakers in Banyuls een wijnwinkel. We hebben een hele dag uitgetrokken om vele wijnen te proeven en een selectie te maken. Ook toen waren we zeer verrast over de kwaliteit van de wijnen. De droge rode, rosé en witte wijnen worden Collioure genoemd en de zoete dessertwijnen Banyuls.Dit wijngebied ligt ongeveer 20 km ten zuiden van Perpignan. Vele wijngaarden liggen op de zuidoostelijk gelegen heuvelruggen van de Pyreneeën, waardoor het veel zon ontvangt. De bodem is hard en bestaat uit leisteen. Deze grond zorgt voor mineralige behoorlijke strakke wijnen. De bovenlaag bestaat vaak uit rivierafzetting: stenen en steengruis.Zomers is het er door de Pyreneeën er warm, maar andere perioden kan het behoorlijk koud zijn en ook nat. Daarnaast waait er ook vaak een krachtige wind.De wijnen hebben geen restzoet, dus het is een droge wijn. De druivenrassen voor witte wijnen zijn Grenache Blanc en Grenache gris (70%), Malvoisie, Maccabeo, Vermentino, Rousanne en Marsanne. De kwaliteit in de witte wijnen is zeer divers. We hebben zeer mooie kruidige witte wijnen geproefd, maar ook smakeloze wijnen. Er wordt meer rode wijnen gemaakt. Wij hebben alleen maar zeer mooie wijnen, ze zijn niet goedkoop, maar zeker de prijs waard. Grenache is de belangrijkste druiven soort voor de rode wijnen. Door de leisteen ondergrond zijn de meeste wijnen behoorlijk strak en heeft veel mineraal in zijn geur. Door de grenache druif hebben ze behoorlijk wat alcohol en ook veel fruit geur. De wijnen zijn vol van smaak.De Banyuls horen tot de Vin doux Naturel. Dat houdt in dat ze zoet zijn, 15 tot 18% alcohol bevatten en een maximaal rendement hebben van 30 hl per ha. De vergisting wordt onderbroken door het toevoegen van wijnalcohol. De meeste banyuls worden gemaakt van blauwe druivenrassen. Grenache is de belangrijkste druivensoort. Vanaf 1936 bestaat deze appellation al. De druiven groeien voornamelijk direct aan zee op steile hellingen. De oogst gebeurt redelijk laat, waardoor ze veel suiker bevatten. Er zijn 4 soorten banyuls.

· Donkerrode banyuls: wijnen die jong gebotteld worden. Hierdoor zijn ze niet geoxideerd. Op het etiket staat rimage of oogstjaar, wanneer het een goed wijnjaar is.

· Oranje banyuls: De wijnen hebben een langere oxidatieve rijping gehad.

· Strogele banyuls

· Goudkleurige banyuls: Gemaakt van de beste druiven van de oogst. Deze wijn wordt opgevoed tot banyuls doré (goudkleurig), of ambré (amberkleurig).

Home Recepten