Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Verrassende wijnen van de Viognier druif

Nog maar een paar decennia geleden waren er nog maar een paar hectare van deze druivensoort in de Condrieu. Ook dit wijngebied was in de vergetelheid geraakt. Gelukkig werd het weer opnieuw ontdekt en ook verbouwd in andere streken. De oorsprong van deze druif is onbekend. Volgens een legende bestond de druif echter al in het Rh?ne dal vanaf 281. Een Romeinse keizer bracht de druif naar de Beaujolais, maar in de Rh?ne streek werden ze overvallen door bandieten. De naam Viognier stamt af van Via Gehennae (de weg naar de hel). Het kan ook zijn dat de druif nog langer in de Rh?ne voorkomt.

Nog geen 10 jaar geleden was de Viognier een onbekend druivenras, die haast alleen maar bij Condrieu (Noordelijke Rh?ne) was aangeplant. Josh Jensen van Calera uit California bemerkte dat de wijnen van deze druif heerlijk waren en besloot om de Viognier op zijn hooggelegen wijngaarden aan te planten. Ook in de Ard?che werd deze druif ontdekt. Georges Duboeuf heeft daarvoor gezorgd. Later heeft hij de Viognier ook in andere delen van Zuid Frankrijk geplant. In andere wijnlanden ontdekt men ook deze druif.Klimaat

In te koel klimaat worden de druiven niet goed rijp, waardoor de smaak niet erg rijk is. De druif heeft warmte nodig. De ontwikkeling vindt laat plaats, daarom wordt deze druif laat geoogst. In de Noordelijke Rhone staan de wijngaarden op Zuid en Zuidoost hellingen, die behoorlijk stijl zijn. De Mistral zorgt hier regelmatig voor een strakke koele wind uit het noorden, die ervoor zorgt dat de insecten en ander ongedierte uit de wijngaard worden weggeblazen.

In de rest van de wereld wordt de Viognier geplant in klimaten die varieren van koel tot warm. De finesse van de wijn, zoals in de Condrieu, kom je elders niet vaak tegen. Waardoor dit komt is nog niet zo bekend.

Bodem

In Condrieu heb je steile terrassen die uitgehakt zijn in het graniet met een zanderige bovenlaag. Arzelle wordt deze ondergrond genoemd. Deze bodem zorgt o.a. voor de verfijning van de wijn.

In de rest van de wereld is de Viognier geplant op veel soorten grond. Het ziet er naar uit dat zware grond kan leiden tot het verlies van frisheid in de wijn.

Wijnbouw

In Condrieu is de maximale opbrengst 35 hl/ha. Deze lage opbrengst is belangrijk om de exotische aroma?s in de wijn te houden. Veel wijnmakers in deze appellation kiezen voor een lagere opbrengst. In de nieuwe wijnwereld varieert de maximale toegestane opbrengst van 40 tot 90 hl/ha.

Ook de wijze van geleiding van de plant en de loten scheelt per streek. In Condrieu is ??n staak gebruikelijk. De druiven hangen hoog in de struiken, want de lager gelegen knoppen zijn minder vruchtbaar. Deze worden weggesnoeid.

De wijnstokken leveren pas na 15 jaar betere wijnen. Aangezien de meeste wijnstokken niet ouder dan 10 jaar zijn, kunnen we de aankomende jaren een verbetering verwachten van de Viognier wijnen. In de Rh?ne zijn wijngaarden met meer dan 70 jaar oude wijnstokken.

Vinificatie

De oogst vindt plaats in de koele uren, omdat koele druiven zorgen voor een helder sap. Er is een grote variatie in vinificatie. Sommige wijnmakers experimenteren met schilcontact. Maar de meesten zijn bang voor bijsmaken die niet gewenst zijn. Om de frisheid in de wijn te houden wordt een 2e fermentatie maar weinig toegepast. In warmere streken wordt zelfs gekozen voor het aanzuren van de wijn.

Soms kiest men voor het lageren op eiken vaten, zelfs nieuw eiken. Dit zorgt voor extra complexiteit en structuur, maar ook voor het verlies van de specifieke aroma?s van de Viognier druif. Dan wordt ervoor gekozen om maar een klein deel van de wijn houtrijping te geven op de nieuwe vaten, vaak maar 10 tot 30%.

Hoe langer hoe meer komt men tot de ontdekking, dat voor Viognier een goede terroir belangrijker is dan de vinificatie.Frankrijk (Condrieu, de Rhone en het Zuiden)

De Appellation Condrieu ligt in het Noordelijke Rhone gebied. Het wijnbouwgebied is 22 km lang. Overal heb je hier de Arzelle bodem. Toch is de bodem niet overal gelijk. Op sommige plaatsen heb je wat meer klei en minder zand. De beste wijnen komen van Chateau Grillet, wordt gezegd. Dit is een aparte appellation midden in het Condrieu gebied. De laatste tijd worden in andere delen nog betere wijnen gemaakt., terwijl de prijs van de Ch?teau Grillet wijnen de laatste jaren erg omhoog is gegaan.

In de Zuidelijke Rhone en Ardeche wordt steeds meer Viognier verbouwt. Gedeeltelijk om te mengen met wijnen van andere druiven, maar er zijn da laatste jaren ook wijnmakers die cepage wijnen maken van deze druif. Het zijn vaak frisse wijnen met exotische aroma\'s. Ook in de Provence en de Midi wordt deze druif hoe langer hoe meer verbouwd, alhoewel ze vaak minder verfijning hebben. Dat komt doordat het klimaat in deze gebieden vaak te warm is.

Australie

In Australie werd de eerste Viognier in 1979 geplant door het wijnbedrijf Yalumba. Nu is deze wijngaard 8 ha groot. In het totaal is er wat meer dan 50 ha wijngaard in heel Australie. De kwaliteit is heel wisselend. Het probleem bij de oogst is dat het suikergehalte niet bepalend is wanneer de druiven moeten worden geoogst, maar de smaakaroma\'s moeten goed gerijpt zijn. Vaak hebben de druiven dan al veel suiker en minder zuren. Sommige wijnmakers oogsten te vroeg, waardoor de wijnen wel fris zijn maar te weinig smaak hebben.

Californie

Californie heeft meer dan 445 ha Viognier. Men ziet de Viognier als alternatief voor de Chardonnay. De wijn wordt verkocht als cultwijn. De eerste die deze druif plantte was Josh Jensen van Calera. De wijnen zijn uitstekend maar de prijzen zijn erg hoog.

Viognier is geen vervanging voor de Chardonnay, omdat niet op alle bodemsoorten en klimaten de resultaten zo geweldig zijn. Sommige wijnmaker in Californie proberen nu andere witte Rhone druivensoorten uit, zoals de Marsanne en de Rousanne.

De rest van de wereld.

In Spanje, Italie en Griekenland wordt deze druif ook verbouwd. Vaak komen ze wat aroma\'s te kort. Ze zijn vet , vol en aangenaam in de mond.

Ook de overige landen in de Nieuwe Wijnwereld wordt deze druif verbouwd. Men moet alleen vaak nog onderzoeken waar deze druif het beste resultaten geeft en hoe te verbouwen. Het zit vaak nog in de prematuur fase.De alcoholgehalte moet minimaal 13% zijn en soms zelfs 15%.

Een goede viognier kan vele soorten aroma's hebben, bloemige aroma's als jasmijn, sleutelbloemen, maar ook fruitige aroma's, zoals perzik, abrikozen, ananas, muskus en kruiden. Dit kan verfijnd zijn maar ook log en topzwaar.Een frisse jonge Viognier is zeer geschikt als aperitief. De wat vollere aromatische Viognier past ook bij gekruide Indiase gerechten en ook bij zeebanket met veel smaak zoals krab, kreeft en mosselen.Dinsdag 14 maart hebben we een proeverij gehad van deze wijnen. Een aantal wijnen waren zeer verrassend, maar er waren ook wijnen die we erg vonden tegenvallen. De beste wijnen prijs/kwaliteit zet ik hieronder even neer. Dit was niet alleen mijn mening maar van een groot deel van de proevers.

100% Viognier

Domaine de la Baume Viognier 2004 5,95 euro

Viognier, Candela, Argentinie 2004 ongeveer 11.00 euro

Domaine de la Faviere viognier 2004 Vin de Pays des Collines Rhodannienes 17,10 euro

Condrieu Andre Perret 2004 27,90 euro (wel prijzig maar heel mooie wijn)

gemengd met wijnen van andere druiven

Domaine de la Valeriane Cotes du Rhone Blanc 8,40 euro

Home Recepten Kookboeken