Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

DECANTEREN

Decanteren is het overschenken van wijn in een karaf of andere fles. Decanteren is het overschenken van wijn in een karaf of andere fles.

Waarom decanteren we de wijn

Er zijn 2 redenen waarom we de wijn decanteren.

Ten eerste om de wijn te scheiden van het droesem. Bij oudere wijnen kan dit in de fles gevormd zijn. We willen het niet in het glas krijgen. De andere reden is dat de wijn nog erg jong is. Sommige jonge wijnen hebben nog harde tannine. Wanneer we deze wijn decanteren in een karaf die erg wijd is, dan kan het in een korte tijd wat meer oxideren. Oxidatie ontstaat omdat de wijn aan lucht open gesteld wordt. De tannine verzacht hierdoor, waardoor de wijn wat soepeler smaakt.

Hoe decanteren we oude wijnen met veel droesem (oude wijn)

Zet de fles eerst een paar uur rechtop, zodat de droesem naar beneden kan zakken. Wanneer we een kaars of een zaklamp bij de fles houden als we gaan decanteren, kunnen we zien tot waar we kunnen schenken voordat er wat droesem mee komt. Eventueel kan je het laatste beetje door een koffiefilter schenken. Al hoewel sommige wijnliefhebbers zeggen dat het papier invloed op de smaak van de wijn geeft. Kies je voor decanteren van een oude wijn, doe dit niet te lang voordat de wijn gedronken wordt. Want oude wijn is al genoeg geoxideerd en kan heel heftig reageren op het blootstellen aan de lucht. Soms komt het voor dat een wijn binnen een uur zijn smaak verliest en over geoxideerd is. Daarnaast kies voor een karaf die niet veel groter is dan de fles wijn, zodat er maar weinig lucht over blijft. Decanteer voorzichtig.

Voorbeelden van wijnen die op deze manier gedecanteerd kunnen worden:

Oude wijnen met veel tannine. Zoals Barolo?s, Barbaresco?s, Chianti Classico?s, Supertoscane, Bordeaux (cru?s uit Medoc en Saint-Emilion), sommige oude Bourgognes enz

Hoe decanteren we jonge wijnen met veel tannine

Ten eerste kiezen we nu een karaf die wat wijder is en ook meer ruimte heeft na het decanteren.. Ook kan je het met meer kracht decanteren. De wijn mag best wat plonzen tijdens het decanteren. Hierdoor komt er meer lucht bij, waardoor de wijn zachter smaakt. Deze wijn kan ook het best een paar uur eerder gedecanteerd worden.

Eigenlijk geldt deze manier van decanteren ook voor de stevige wijnen met veel tannine, maar dan als ze jong zijn. Voorbeelden zijn:

Jonge stevige wijnen uit Piemonte (stevige Barbera, Roero, Barolo, Barbaresco), stevige wijnen uit Toscane (Brunello di Montalcino, Supertoscane, Chianti Classico), Amarone , stevige Bordeaux (cru?s uit de Medoc en Saint-Emilion) en Stevige Rhone wijnen (Chateauneuf du Pape, Cornas en Hermitage) enz.

Home Recepten Kookboeken