Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Lijst voor ingredienten voor de Indonesisch keuken

Een lijst met de belangrijkste ingredienten en van een aantal de Nederlandse namen. Gebruiken anderen andere producten vul dit dan aan. Deze lijst is zeker geen volledige, maar het zijn mijn ingredienten in de keuken. Als jullie ook andere ingredienten gebruiken, vul de lijst aan.

Asem

Gemaakt van de rijpe vrucht (tamarindus Indica) van de tamarinde. Geweekt in wat water en uitgeknepen zorgt het voor wat zuren in een gerecht. Dit vocht noemt men asem water. In Nederland te verkrijgen bij de toko?s. Tegenwoordig al kant en klaar in potten. Deze hoeven niet geweekt te worden. Bij gebrek aan assem, kan dit vervangen worden door citroen en azijn.

Bihoen of Mihoen

Een fijne miesoort , gemaakt uit rijst of meel.

Djeroek Poeroet-Blad

Dit is het blad van Citrus Hystrix. Dit is een citroensoort. Ook dit is bij de toko te krijgen. Dit blad wordt gebruikt bij bepaalde gerechten.

Djahe

Dit is de wortelstok van gemberplant Zingiber Officinale). Het wordt in vele Indonesische en Chinese gerechten gebruikt. Gekonfijte gember wordt van de jonge wortelstok gemaakt. Daarnaast wordt er ook gember poeder en gembersiroop.

Djinten

De Nederlandse naam is komijn (Cuminum Cyminum). Leverbaar in gemalenvorm en als zaadjes. De zaadjes moet fijngestampt worden voor Indonesisch eten.

Goela Djawa

Dit is Javaanse suiker. Behalve sap van suikerriet wordt dit ook gemaakt uit sap van bloemkolven van palmsoorten. Het ziet eruit als borstplaat. Het is donker bruin en zeer geurig. Het wordt in de zoete gerechten gebruikt, maar in kleine hoeveelheden ook in hartige gerechten. Het kan eventueel vervangen worden door bruine suiker.

Klapper

Dit is een ander woord voor kokosnoot., welk een vrucht in van de kokospalm (Cocos Nucifera). Santen is het gerapte vruchtvlees gemengd met water. In vele Indonesische gerechten wordt dit gebruikt. Daarnaast is ook gedroogde geraspte kokos te krijgen die veel in koekjes maar ook in andere gerechten gebruikt worden.

Kemirie

Dit is een noot van de (Aleurites Moluccana). Deze zijn in zijn gepeld te koop. Voor de gerechten worden ze vaak gepoft en fijgewreven.

Ketjap

Saus gemaakt van sojabonen. Er is een zoete, zoute en halfzoute op de markt.

Ketoembar

De Nederlandse naam ik koriander (Coriandrum Sativum). Een kruid wat veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken in combinatie met Laos en/of Koenjit. Het is te koop als zaad of poeder. De zaadjes moeten worden fijngewreven.

Koenjit (Koenir)

Wordt in het Nederlands Kurkuma of Geelwortel genoemd (Curcuma Domestica). Dit zort dat de gerechten een gele kleur krijgen, maar daarnaast geeft het ook aroma. Deze kruid moet in mate gebruikt worden door de sterke aroma?s. Rauw mag het nooit gegeten worden. Deze kruid komt in alle kerriemengsels voor.

Kroepoek

Er zijn vele soorten kroepoek. Deze worden gemaakt van verschillende ingredienten. In iedergeval in Nederland te verkrijgen.

Kroepoek Oedang: gemaakt van garnalen en meel

Kroepoek Palembang: gemaakt van meel en vis

Emping Belindjoe: gemaakt van de Belindjoe vrucht.

Kroepoek moet droog zijn en door het bakken in olie zet het uit en wordt krokant

Laos

De Nederlanse naam is Galanga (Alpinia Galanga). Het is een gedroogde wortel en gemalen. Tegenwoordig hoe langer hoe meer vers te verkrijgen net zoals gember. Dit kruid wordt in bijna alle Sajoers en Sambel Gorengs en daarnaast in heel veel andere gerechten gebruikt.

Lombok

Het Nederlandse woord is Spaanse Peper (Capsicum Annuum). Heel makkelijk te verkrijgen in verse vorm. Er zijn rode en groene soorten. De groene zijn het minst heet. Als de pitten verwijderd worden is het ook minder heet.

Mie

Dit wordt gemaakt van tarwe of tapiocameel en lijkt een klein beetje op spaghetti.

Petehbonen

Deze bonen ruiken zeer sterk en wordt vaak in Sambel Gorengs en Sajoers gebruikt. Soms zijn ze vers te krijgen als grote peulen. Ze zijn ook in potjes en bij de Toko bevroren te krijgen.

Salam

Dit is een soort laurier. (Eugenia Polyantha). Tegenwoordig ook bevroren te krijgen. Maar je kan het ook gedroogd krijgen.Het smaakt iets anders dan laurier. Het blad is iets donkerder. Eventueel kan het vervangen worden door laurier, maar beter de salam te gebruiken.

Santen

Zie klapper

Sereh

Citronellagras (Andropogon Nardus). Vroeger in gedroogde vorm te koop, tegenwoordig ook bevroren. Wanneer je dit niet kan krijgen, gebruik dan een citroenschil.

Taoge

Dit wordt gemaakt van de Katjang Hidjau, deze laat men ontkiemen. In Nederland is het in vele groentewinkels te koop. In vele gerechten als groente. Het blijft krokant wanneer je het niet kookt. Ik spoel er heet water over.

Tahoe (Tafu)

Ik weet niet of de tweede naam goed geschreven is. Het wordt van sojabonen meel gemaakt en in balkjes verkocht. Het heeft veel plantaardige eiwitten en wordt vaak als hoofdingredient in Indonesische en Chinese gerechten gebruikt. Tegenwoordig ook gegeten door veel vegetariers.

Taotjo

Gegist brij van een soort Chinese boon. Het wordt vooral in de Chinese keuken gebruikt, maar soms ook wel in de Indonesische keuken.

Tempe

Ook dit wordt van sojabonen gemaakt. Het wordt bewerkt door een schimmel. Het ziet als een soort groot koek uit. Het wordt gebakken of gekookt in gerechten gebruikt.

Trassi (Terasi)

Gemaakt van garnalen en geperst tot kleine blokjes. Dit wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in heel veel Indonesische gerechten. De geur is zeer sterk.

Deze lijst ingredienten is zeker niet volledig, maar het zijn de producten die ik sommige soms andere vaak gebruik in mijn Indonesische eten. Ik ben opgevoed met de Indonesische termen dus bij het maken van deze lijst heb ik ook weer de Nederlandse termen geleerd.

Als de Indonesische keuken nieuw is dan is het koken met boemboes (kruiden mengsels)een heel goed alternatief om de smaak te herkennen. Velen koken met de losse hand en niet met de afgepaste hoeveelheden en sommige kruiden moet je niet teveel van toevoegen.

Verse producten zijn vaak wat sterker van smaak, daarom moet je daarvan vaak nog minder gebruiken. Dit is een advies van mijn pas overleden grootmoeder.

Voor degene die vaker Indonesisch kookt en producten hier niet op zien die zij gebruiken, vul het dan alsjeblieft aan.

Home Recepten