Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Port: Welke soorten en waarbij te drinken.

Associatie van Wijndocenten. Auteur: Inge van Leuven. Zelf ben ik een grootliefhebber van Port. Vele soorten port zijn er en ze zijn ook goed te combineren bij spijs, vooral bij kaas. Algemeen

Port komt uit het Douro-gebied. Rondom 1700 ontdekte men dat als er wijnalcohol toegevoegd werd aan de wijn, deze beter een zeereis doorstond. Maar daarnaast vonden de Engelsen deze wijn ook heel goed smaken. In die tijd voegde men de alcohol pas na de gisting toe. Tegenwoordig gebeurt dit tijdens de gisting. Hierdoor blijven de overgebleven suikers onvergist.

Douro - portgebied

Dit wijngebied ligt 80 km ten oosten van Porto.De bodem bestaat uit leisteen en graniet en is rijk aan aluminium, magnesium en kaliumcarbonaat, maar arm aan kalk en stikstof. De regen dringt door de leisteen lagen. Hierdoor kan de druivenstokken bij het beetje vocht. Er valt maar weinig neerslag. In de zomermaanden is het zeer heet met geen zuchtje wind, maar het kan zeer koud zijn in de winter. De meeste neerslag valt in het voorjaar.

Portwijnbereiding

De druiven worden in de lageres (pershuizen) geperst. De gisting wordt gestopt, door toevoeging van wijnalcohol. Hierdoor blijft onvergiste suiker in de wijn achter. Het duurt enkele maanden dat de wijnalcohol met de wijn een wordt. Per boot werd de port vervoerd naar de lodges (opslaghallen). Hier vond verdere rijping plaats. Het plaatsje heet Vila Nova de Gaia, dit ligt tegenover Porto. De rivier was nogal wild en velen verdronken bij het vervoer. Tegenwoordig vindt het vervoer plaats met tankauto?s

De verschillende typen Portwijn

Er zijn twee hoofdgroepen Portwijn. De blends zijn van verschillende jaargangen en de Vintage Port is gemaakt van 1 jaargang, alleen uit de betere jaren.

Vintage Port ( wijnen van een oogstjaar)

? Vintage Port: deze moet tussen 1 juli van de tweede jaar en 30 juni van de derde jaar gebotteld worden. Van slechte wijnjaren mogen geen Vintage Port gemaakt worden. Na botteling rijpt hij nog lang op fles. Deze port komt van de beste wijngaarden en mogen alleen in de beste wijnjaren gemaakt worden.

? Late Bottled Vintage: deze moet gebotteld worden tussen 1 juli het vierde jaar en 31 december het zesde jaar. De bezinksels zijn dan al in het fust gevormd en komen meestal niet meer op de fles. Het jaar van de botteling moet ook op de fles staan. Ook deze wijn kan heel oud worden.

? Colheita: deze Port moet minimaal zeven jaar fust hebben gehad en het bottel jaar moet vermeld worden. Ook deze wijn mag alleen in de betere wijnjaren gemaakt worden en komen van de betere wijngaarden.

Blends (Port van meerdere wijnjaren)

? Ruby: dit is een jonge Port. Hij is purperrood en is tamelijk zoet van smaak. Dit is de eenvoudigste port, maar de goede porthuizen maken ook mooie Ruby?s

? Tawny: dit is een gerijpte Ruby. Hij is veel lichter van kleur geworden en heeft zijn zoetigheid afgebouwd. Op het etiket staat de lagering op fust en de jaar van botteling. De mindere is geen gerijpte Ruby, maar een mix van Ruby en Witte Port.

? Witte Portwijnen: deze worden bij het ouderen donkerder van kleur. Rode Port bevatten meer tanninen en is daarom beter houdbaar.

Wijnspijs combinatie bij port

Een van de bekendste combinatie is port bij stilton. Vooral omdat de sterke smaak van deze wijn zeer goed samen gaat met de scherpe smaak van de kaas. De wijn en het gerecht hebben een hoog smaak intensiteit. Deze combinatie werkt vooral bij volle rode port. Ik denk bij deze kaas vooral aan een Ruby Port of een Late Bottled Vintage. Bij de wat zachtere verfijnde Vintage of Tawny heb je een mildere kaas nodig, zoals Cheddar. In het gebied zelf wordt deze wijn vaak geserveerd met een lokaal kaassoort met daarbij kweepeergelei.

Bij sommige voorafjes past goed een gekoelde witte port, bijvoorbeeld parmaham of worstsoorten. Terwijl een tawny weer geschikt is bij noten.

Ook maaltijden met een wat zoet, bijvoorbeeld stoofpeer, dan past ook vaak port erbij. Want in port zit altijd wel iets zoets.

Ik geniet altijd weer van een heerlijk glaasje port en hoop nu ook jullie een beetje wegwijs te hebben gemaakt in het doolhof van de verschillende soorten port

Home Recepten Kookboeken