Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Wijnspijs handleiding

Associatie van wijndocenten. Auteur:Inge van leuven

Handleiding om beter een goede wijn-spijs combinaties te krijgen. Vroeger werd de regel toegepast, witte wijnen bij vis, bij wit vlees rose?s of licht rode wijnen en bij de zwaardere vlees stevige rode wijnen. Ook bij stevig wild werd voornamelijk de stevige Rhone wijnen gedronken. Toen ging men er ervan uit dat alleen het hoofdproduct bepalend was voor de combinatie wijn en spijs. Daarnaast werden de witte wijnen altijd voor de rode wijnen gedronken. Alleen een zoete witte, zoals bijvoorbeeld een Sauternes, werd gecombineerd met het nagerecht.

Tegenwoordig bekijkt men dit anders. De saus is belangrijk. Als de vis gestoofd is met veel kruiden en daarom erg hartig, dan kan het ook gecombineerd worden met een rode wijn. Daarnaast kan na een licht rode wijn gerust een wat stevigere witte gedronken worden. Hieronder geef ik een aantal richtlijnen.

1.De wijn mag het gerecht niet overheersen, maar ook het gerecht mag de wijn niet overheersen.

2.Men moet ernaar streven dat de karakters van gerecht en wijn beiden gewaarborgd blijven, maar het is nog beter als de wijn naast het gerecht meer nuances krijgt en andersom geldt dit natuurlijk ook.

3.Er moet steeds gezocht worden naar een goede harmonie.

4.Een lichtere wijn moet niet na een zwaardere wijn komen.

5.Men moet oppassen met gerechten die nog al een sterk aroma hebben, vele wijnen passen hier niet bij. Andersom geldt dit ook.

6.Zoute gerechten (zoals groen geaderde kazen) passen niet bij wijnen met veel tanninen, zoals een Bordeaux.

7.Ronde gerechten passen beter bij ronde wijnen, strakke gerechten passen het best bij strakke wijnen.

8.Bij een wat edele maaltijd hoort ook een wat edele wijn.

Voorbeelden:

1.Bij lamsvlees past uitstekend een Medoc, maar nu maken we lamsvlees met een kerriesaus. De Medoc wordt hard. Bij een gekruide saus hoort een gekruide wijn. Hier past een Riesling Spatlese goed bij, maar een droge rose kan hier ook bij. Zelf heb ik lamsvlees met kerrie geproefd met een Gewurztraminer, dit was een zeer goede combinatie.

2.Pate is gemaakt van vlees. Dus vroeger werd er rode wijn bij gedronken, maar wat ook goed combineert is een droge witte Graves.

3.Wanneer bij het vlees een zoetige saus geserveerd wordt, combineer het dan niet met een te strakke wijn. Een Bourgogne zal het hier beter bij doen dan een Bordeaux, maar het kan ook goed gecombineerd worden met een Rioja.

4.Bij een stoofschotel met wijn past goed de wijn die ook in de stoofschotel zit.

5.Bij desserts past vaak zoete wijnen. Bij lichte desserts met wat fruit erin een lichte wijn, bijvoorbeeld een Moscato d?Asti. Bij wat zwaardere desserts past een wijn als Sauternes uitstekend. Chocolade desserts zijn moeilijk te combineren. Wat hier bij past is Banyuls of een zoete Madeira.

Het is moeilijk om een geschikte wijn te vinden bij eieren, azijn, yoghurt en chocolade. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is om zelf uit te proberen wat hierbij combineert.

In de handel zijn een aantal geschikte boeken te koop, die over dit onderwerp gaan.

1.Welke wijn waarbij: Hubrech Duijker ISBN 90 6611 037 6

2.De juiste wijn aan tafel: Robert Leenaers ISBN 90 215 2381 7

3.Wijn en gerechten combineren: Linda Johnson ISBN 90 243 7665 3

4.Wijn aan tafel: Juiste wijn bij juiste gerecht Joanna Simon ISBN 90 246 0382 X

5.Smaak: Het hanboek voor combineren van wijn/spijs: Peter Klosse ISBN 90 5121 662 9

6.Smaakstijlen: Nieuwe visie op combineren van wijnen en gerechten: Peter Klosse ISBN 90 4390 120 2

Home Recepten Kookboeken