Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

TIP VOOR DE INDONISISCHE KEUKEN!!!!

gemakkelijke tips Bakken van Kroepoek en zoute vis.

Kroepoek is er in verschillende soorten namelijk.

Krupuk Udang (garnalen), Krupuk Ikan (vis) en Emping Belindjoe (plantaardig).

Zorg voor het bakken het volgende bij de hand te hebben:

1 Olie,

2 Wadjan,

3 Gaatjeslepel,

4 Vergiet met lekschaal.

Giet voldoende olie in de wadjan (juspan voldoet ook goed) en laat de olie goed warm worden.

Dat kunt u zien wanneer een stukje witbrood in de olie meteen bruin wordt.

Doe dan een voor een de kroepoek erin en dompel ze onder.

U ziet de kroepoek dan uitzetten.

Kijk goed of de kroepoek helemaal is uitgezet en haal ze er dan uit.

Leg de kroepoek in het vergiet.

Laat kroepoek nooit aanbranden.

Hetzelfde doet u met verse zoute vis, Ikan Selar of Ikan Terie.

Indonesische salades worden meestal samengesteld uit heel even opgekookte groenten of in stukjes gesneden onrijpe vruchten (appels, peren, verse augurkjes, rammenas, etc.).

Ze worden overgoten met een bepaalde saus.

Bijvoorbeeld:

Petjel bestaat uit een groenten of vruchtensoort, saus er apart overheen. Meestal met dunne reepjes gebakken Tempeh en kroepoek;

Rudjak bestaat uit een groetensoort en meerdere vruchten die direct met de Rudjakkruiden worden vermengd.

Gado-gado bestaat uit afgekoelde groenten overgoten met een pindasaus en diverse garneringen.

Meestal serveert men hierbij witte rijst.

KETJAP

lndien u Ketjap-Manis heeft en u moet Ketjap-Asin hebben, dan kunt U de benodigde hoeveelheid met wat Maggi vermengen.

Omgekeerd kunt U het geheel met wat bruine basterdsuiker vermengen.

Asin is zout en Manis is zoet.

Nog een aantal aanvullende tips

Nasi Rames:

Men spreekt van Nasi Rames als er verschillende vlees- en groentegerechten op een bord worden geserveerd.

Nasi Rames is dus geen 'bepaald recept' maar een rijsttafel waarbij verschillende gerechten op een bord (om de rijst heen) worden geserveerd.

RIJSTTAFEL

Een aantal rijsttafelgerechten kan men rustig van te voren klaarmaken; een dag van te voren kan zelfs ook, ze smaken dan nog lekkerder.

Het gaat hierom: Babi Ketjap, Ajam kerrie, Bumbu bali vlees, etc. Dit zijn de meeste vlees- en kipgerechten.

Uitdrukkingen

In de oosterse keuken neemt rijst een dominante plaats in.

Niet zo verwonderlijk dat rijst ook in het taalgebruik een belangrijke rol speelt.

Wanneer wij zeggen: 'Het eten is klaar', zeggen de Chinezen: 'De rijst is klaar'.

'Hoe gaat het ermee?' bij ons, is in het Chinees: 'Heb jij rijst gegeten?'.

En een dwaas wordt aangeduid met: 'Een enorme rijstkorrel'.

SATE

Als variatie kan men ook eens Sate Ajam maken.

Door heel eenvoudig het varkensvlees door kipfilet te vervangen.

Sambal en Ketjap geven tijdens de bereiding al smaak aan een eenpansgerecht.

Maar zet het ook op tafel, zodat iedereen Sambal en Ketjap naar eigen smaak kan toevoegen.

KNOFLOOKPOEDER

Los knoflookpoeder eerst op in koude olie, daarna pas verwarmen. Dit voorkomt verbranden en de bittere smaak. Als men de rijst laat afkoelen voor men deze met het vlees en de groente opbakt, krijgt men een veel betere smaak en blijft de nasi lekker los.

HAAIVINNEN

Haaievinnen treft men slechts zelden in de winkel aan.

Een goede vervanging bereikt men op de volgende wijze: zodra de bouillon kookt voegt men een rauw geklutst ei toe dat men door een zeef in de bouillon laat glijden.

DRINKEN

De juiste drank: Bier of water is het meest gekozen compliment bij Chinees/Indonesisch eten.

Maar ook een neutraal smakende frisdrank of koude thee kan het uitstekend doen.

Mocht er toch iemand een wijntje willen, laat het dan hoogstens een koele rose zijn.

KETJAP

Ketjap is de Indonesische variant van sojasaus.

Sojasaus is de basis van de Ketjap bereiding.

Tijdens het bereiden worden authentieke kruiden toegevoegd die Ketjap zijn karakteristieke smaak geven.

Ketjap heeft dezelfde eigenschap als wijn.

Hoe langer men het bewaart des te beter wordt de kwaliteit. Het rijpingsproces zet zich in de fles voort.

KRUIDEN tijdens het koken

Maak een kruidenflesje of potje nooit open boven de stoom van de gerechten; veel kruiden hebben de eigenschap vocht aan te trekken waardoor ze hard en moeilijk te verwerken worden.

Beter kan men met een mesje of lepeltje de gewenste hoeveelheid eruit halen om het dan even later toe te voegen.

SAMBAL

Rode Sambal gebruikt men in de keuken en geeft de gerechten de juiste scherpte en dat typische smaakje.

Zet er op tafel bruine, gebakken sambal naast en ieder kan nog wat naar eigen smaak toevoegen.

KROEPOEK

Kroepoek moet voor het bakken vooral goed droog zijn, anders zet het bij het bakken niet uit en wordt het niet bros. Kroepoek moet men in hete olie (geen frituurvet gebruiken) van ca. 180 graden bakken.

Serveer kroepoek op een aparte schaal dan blijft het lekker knapperig.

KOOKTIP

Als men met zijn viertjes of meer aan tafel zit, is een kip vaak lastig om te verdelen.

Veel handiger is het om delen van de kip te kopen zoals bijvoorbeeld drumsticks.

Voor de meeste visgerechten (behalve Bumbu Ketjap Ikan) kan men heel makkelijk vissticks gebruiken.

WADJAN

In de oosterse keuken maakt men gebruik van een speciale braadpan met ronde bodem, de zogenaamde Wadjan of Chinese Wok.

De wok is erg handig bij de bereiding van oosterse gerechten.

In veel toko's (Indonesische winkels), warenhuizen en groten supermarkten zijn ze te koop.

GROENTEN TIPS

Tauge (1): Maak zelf Tauge met Katjang Idju in een weckpot.

Erwtjes in de pot doen en afdekken met een doekje.

Tweemaal per dag spoelen met lauw water.

Na 4 a 5 dagen heeft men zelfgemaakte verse tauge.

Van 10 gram Katjang Idju krijgt men 75 a 100 gram tauge.

Tauge (2): In een mandje strooit men laag om laag Katjan Idjoe en zand.

Met een vochtige moltondeken wordt het mandje in de zon gezet.

Houdt het zand vochtig door regelmatig de tauge te begieten met water.

Na 2 a 3 dagen is de Katjang Idjoe gekiemd.

De tauge wordt hierna goed gewassen om het zand te verwijderen.

Tauge (3): Katjan Idju tussen een vochtige molton- of flanellen doek leggen en op een lauwwarme plaats bewaren. enige dagen is de Katjan Idju gekiemd.

TE HEET GEGETEN

Teveel (te hete) Sambal gegeten?

Blus dit binnenbrandje met een klontje suiker of een stukje Kroepoek.

Geef op een apart schaaltje, grote versgebakken Kroepoek.

Ja, op een apart schaaltje, omdat kroepoek anders door de warmte van het eten gauw zijn brosheid verliest. Kroepoek voor bij de rijsttafel is ook kant en klaar te koop.

Kroepoek bakken: Verhit de olie tot de damp eraf komt en doe er enkele plakjes Kroepoek in.

Zodra de plakken weer boven drijven, schept men ze met een schuimspaan uit.

SANTEN

Kokosmelk (santen) wordt als volgt gemaakt: 100 gram kokos met circa 2 kopjes water aan de kook brengen.

Op het kleinste vuur circa 5 minuten laten inkoken en daarna af laten koelen.

Daarna de kokos in een zeef uitpersen.

De uitgeperste kokos kan wordt weggegooid.

Home Recepten