Aanmaken : een salade bijvoorbeeld, kan aangemaakt worden met een sausje.

Afmaken : zoiets als het puntje op de i zetten. Eigenlijk een laatste handeling voordat de saus wordt geserveerd, zoals de saus afmaken met een scheut citroensap en wat peterselie.

Aroma : extract dat aan sauzen kan worden toegevoegd. Doorgaans in flesjes in de handel verkrijgbaar.

Aromatiseren : smaak geven aan een saus.

Au bain marie : Franse term voor een bereidingswijze waarbij een schaal, die de saus bevat, geplaatst wordt in een pan met kokend water. Deze mag niet meer dan voor 3/4 gevuld worden, omdat het water anders zou overkoken.

Binden : een saus kan op verschillende manieren gebonden worden, of op de juiste dikte worden gebracht.

Blussen : de jus bij het braden kan worden geblust door toevoeging van een koude vloeistof, bijvoorbeeld een scheutje water. Het bruinproces wordt hierdoor stopgezet. Dit geldt ook bij het maken van bijvoorbeeld een caramelsaus.

Deglaceren : sluit aan bij het blussen. Bij het braden van vlees kan er, wanneer het vlees aangebraden is, water, bouillon of wijn worden toegevoegd, waardoor de bruin gebakken vleessappen die zich aan de bodem hebben vastgezet, worden opgelost.

Fond : een krachtige bouillon die gebruikt wordt als basis voor een saus.

Fumet : ingekookt kookvocht van visafval (graten, kop, …) of van bijvoorbeeld wildbeenderen, dat de basis vormt voor een vis of wildsaus.

Inkoken : vloeistoffen kunnen worden ingekookt. Dit betekent dat zijn gedeeltelijk verdampen, zodat zij dikker worden of meer geconcentreerd.

Mirepoix : wordt gebruikt om de smaak van sauzen te verhogen. Het is een mengsel van dobbelsteentjes ham, die men zachtjes laat stoven in wat boter en waaraan nog wat groenten en kruiden worden toegevoegd.

Ontvetten : een saus of bouillon kan ontvet worden. Dat wil zeggen dat men de vloeistof laat afkoelen en de harde vetlaag die zich aan de oppervlakte heeft gevormd, er voorzichtig afschept.

Roux : het uitgangspunt voor veel sauzen. Het is een mengsel van boter en bloem.

Sudderen : zachtjes laten koken.