Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Olie en azijn

In olie en azijn bewaren is een perfecte manier om kruiden en specerijen te conserveren voor gebruik in dressings, sauzen en marinades.


In olie en azijn bewaren is een perfecte manier om kruiden en specerijen te conserveren voor gebruik in dressings, sauzen en marinades.

Het gebruik van azijn bijvoorbeeld was reeds bij de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen gekend.

Voor wie het niet te omslachtig vindt om zelf kruidenazijn of -olie te maken, hierbij enkele recepten.

Chili-olie

*Ingredienten

500 g milde rode pepers zonder zaadjes

250 ml olijfolie of een andere olie met neutrale smaak (maisolie)

*Werkwijze

Pers de pepers uit in een sapcentrifuge, schenk het sap in een steelpan en

kook het in tot het donker en dik is.

De bedoeling is om ongeveer tien procent van het sap over te houden.

Voeg het ingedikte chilisap aan de olie toe en giet met behulp van een

trechter in een gesteriliseerde fles.

De olie is maximaal 1 maand in de koelkast houdbaar.

*Gebruik.

-Op pizza sprenkelen

-In een dressing verwerken

-Om een pittig roergebak in te bakken

-----

Mierikswortelolie

*Ingredienten

250 ml olie (olijfolie, maisolie, zonnebloemolie)

1 kleine mierikswortel geschild en in dunne plakken of julienne gesneden

*Werkwijze

Meng olie en mierikswortel, doe over in een gesterilseerde, luchtdicht

afsluitbare fles en bewaar maximaal twee maanden in de koelkast.

*Gebruik

-Bij vlees zoals rosbief

-Bij kaas

-Meng de olie met sojasaus en je hebt een dipsaus voor sushi of sashimi

-----

Knoflookolie

*Ingredienten

1 liter olijfolie

10 knoflookteentjes

zout

*Werkwijze

Pel de knoflookteentjes en druk ze plat.

Leg ze in een kommetje en bestrooi ze met een beetje zout.

Laat het geheel 10 minuten intrekken tot het zout is opgelost in het vocht.

Doe de knoflook met het vocht en zout in een schone fles.

Vul het bij met de olijfolie en sluit de fles goed af.

Zet het op een koele donkere plaats en laat het minimaal 2 weken trekken.

(Eventueel voor het gebruik door een zeef gieten).

-----

Venkelolie

*Ingredienten

2 flinke eetlepels venkelzaad

400 ml lichte olijfolie

*Werkwijze

Maal het venkelzaad in een specerijenmolen of keukenmachine, voeg 1 eetlepel

warm water toe en roer tot een pasta.

Meng de pasta door de olie en zet enkele dagen weg. Roer af en toe.

Leg een kaasdoek op een gesteriliseerde, luchtdicht afsluitbare fles en zeef de

olie.

Je kunt de olie maximaal 6 maanden in de koelkast bewaren.

*Gebruik

-Bij vis

-----

Kerrie-olie

*Ingredienten

? liter arachideolie

10 eetlepels kerrie

*Werkwijze

Zet een pan of wok op hoog vuur en doe de olie hierin.

Zodra de olie gaat walmen de pan van het vuur nemen.

Roer er de kerrie door, laat het geheel afkoelen en giet het over in een schaal.

Zet het op een koele plaats en laat het minstens een nacht rusten.

Zeef de olie en bewaar het koel.

*Gebruik

-Breng de olie voor gebruik op kamertemperatuur.

-----

Frambozenazijn

*Ingredienten

900 g verse of ingevroren frambozen

600 ml rodewijnazijn

*Werkwijze

Doe de helft van de frambozen in een kom en giet de azijn erover.

Laat de frambozen afgedekt met een doek 5-7 dagen op een warme plek staan

en schep ze af en toe om. Zeef ze, giet het vocht over de rest van de

frambozen en laat deze afgedekt met een doek 5-7 dagen op een warme plek

staan.

Zeef de frambozen boven gesteriliseerde flessen en voeg enkele hele frambozen

toe voor het visuele effect. Laat voor gebruik minstens 1 maand staan.

*Gebruik

-Om een zoete dressing te maken.

-Bij gegrilde of gebakken vis

-Samen met een scheutje port om een braadslee te deglaceren voordat je de

jus maakt.

-----

Dragonazijn

*Ingredienten

25 g verse dragon

600 ml wittewijnazijn

*Werkwijze

Kneus de dragon, stop in een pot en schenk de azijn erover. Sluit de pot en

schud goed.

Laat voor gebruik 2-3 weken op een warme plek staan en schud iedere dag.

Zeef door kaasdoek boven een gesteriliseerde fles en sluit.

Bewaar maximaal 1 jaar in een donkere kast.

*Gebruik

-Bij vis en kip

-Als basis voor de sausen bij vis en kip

-Basis voor verfijnde tartaar-, bearnaise- en hollandaisesauzen

-----

Provencaalse Kruidenolie

*Ingredienten

? liter olijfolie

3 takjes basilicum

2 takjes rozemarijn

3 takjes tijm

2 takjes lavendel

1 takje salie

* Werkwijze

Was de kruiden goed en dep ze droog met keukenpapier.

Bind de takjes samen en hang ze in een schone fles.

Vul de fles met de olijfolie en sluit de fles goed af.

Laat deze op een niet te warme plaats 2 weken trekken.

Bewaar het dan koel en donker, maar niet in de koelkast.

TIP:

Olijfolie moet luchtdicht worden bewaard, liefst in gekurkte flessen.

(Spijsolie daarentegen mag nooit in flessen met een kurk worden bewaard).

Gooi de olijfolie niet weg als hij troebel wordt; zet hem even wat warmer weg,

of in een warm waterbadje, en het zal weer helder worden.

Home Recepten