Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Turkse keuken

Informatie. - CIFTLIK: Turkse yoghurt. Kan vervangen worden door Griekse yoghurt.

- CITROEN: het sap van een citroen is vaak onmisbaar.

- DILLE: wordt vaak samen met peterselie en munt gebruikt. Het liefst wordt verse dille gebruikt, maar gedroogde dille is een uitstekende vervanging.

- KNOFLOOK; wordt vrij veel en in sommige gerechten zelf in grote hoeveelheden gebruikt.

- MARGARINE of BOTER: het bereiden van groente gerechten met vlees gebeurt in margarine of boter.

- MUNT: munt is in veel gerechten belangrijk. Het meest wordt gedroogde munt gebruikt, omdat verse munt heel fijn gesneden moet worden om niet te overheersen in de gerechten. De gedroogde munt wordt voor gebruik fijngewreven tussen de handpalmen.

- PEPERSELIE: om gerechten op smaak af te maken of in de vulling van bijvoorbeeld aubergine wordt fijngehakte peterselie gebruikt.

- PIMENT: de gemalen piment (allspice) wordt gebruikt.

- PLANTAARDIGE OLIE: olijf- of zonnebloemolie wordt het meest gebruikt. Groenten worden met plantaardige olie bereid als het een gerecht zonder vlees is of als de groenten koud gegeten wordt (plantaardige olie stolt niet bij het afkoelen).

- RIJST: de langkorrelige rijst wordt gebruikt. In vulsels voor bijvoorbeeld paprika wordt vaak rijst gebruikt als 'bindmiddel'.

- SCHAPE- LAMSVLEES; dit vlees wordt het meest gebruikt.

- SALCA: is een donkerrode pikante Turkse paprikapasta. Eventueel kan de paprikapasta vervangen worden door 1 el tomatenpuree gemengd met 1 el pikante paprikapoeder. De paprikapasta wordt gemaakt van speciale rode langwerpige paprika's.

- SUMAK: is het bruin-paarse zaad van een fluwelige stekelige plant. Sumak heeft een zure smaak en het wordt veel over salades en visgerechten gestrooid.

- TOMATENPUREE: wordt in grote hoeveelheden gebruikt en is in Turkse winkels ook in groot verpakking te koop. Tomatenpuree wordt aan gerechten toegevoegd om de smaak te versterken en wordt vaak samen met verse tomaten gebruikt. Als vervanging wordt soms paprikapuree gebruikt; het lijkt uiterlijk op tomatenpuree, maar heeft een pittige smaak. Paprikapuree is in (sommige) Turkse winkels te koop.

- TURKS BROOD: het is een plat rond brood met sesamzaad er bovenop.

- TURKSE PEPER: wordt aan gerechten toegevoegd voor de geur en de smaak. Langwerpige, enigszins geribbelde, lichtgroene, smalle vrucht: groter dan de Spaanse peper. Er zijn zowel zoete, als scherpe typen.

- UI: in bijna alle groentegerechten wordt ui gebruikt. Vaak wordt de ui geraspt inplaats van gesneden.

- ZOUT.

- ZWARTE PEPER: wordt in kleine hoeveelheden gebruikt.

Home Recepten