Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Keuken-bewaar ABC.

Bewaren. - A = Aardappelen blijven goed als ze in een donkere, goed geventileerde ruimte bewaard worden. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem, af en toe omschudden. Dit geldt ook voor uien en knoflook.

- B = Brood blijft lekker vers in een broodtrommel, -lade of in een plastic zak. Beschimmeld brood altijd in z'n geheel weggooien! Vers ingevroren brood is 2 weken houdbaar. Roggebrood kunt u het beste ingepakt in de koelkast bewaren. Koekjes blijven in een dichte trommel 2 weken lekker, ontbijtkoek blijft in een trommel of plastic zak zeker een maand goed. Gebak met slagroom direct na aankoop opeten, andere soorten gebak kunt u in de koelkast 3 dagen bewaren.

- C = Conserven van groenten, fruit en vis zijn in principe langer dan 2 jaar houdbaar, al gaat de kwaliteit wel langzaam achteruit. Potten altijd op een donkere plaats bewaren. Half-conserven, zoals mosselen en haring op zuur zijn beperkt houdbaar en moeten koel bewaard worden, ook als de pot nog dicht is!

- D = Droge voedingsmiddelen, zoals bloem, maizena, macaroni en rijst zijn gevoelig voor aantasting door insekten. Deze produkten in goed afsluitbare potten bewaren, op een droge plaats en liefst in het donker. Belangrijk: nooit nieuwe voorraad met oude vermengen en niet te veel in voorraad nemen!

- E = Door eieren in het doosje met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed. Beschikt u over een kelder, dan kunt u ze daar bewaren, anders toch liever in de koelkast. Verse eieren zijn een maand houdbaar, gepelde gekookte eieren en eierdooiers blijven in een bakje water in de koelkast nog 2 dagen goed. Eiwitten kunt u, afgedekt, ook nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

- F = Kwetsbaar zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen, is het lekkerst wanneer u het zo snel mogelijk na aankoop eet. Het kan desnoods 1 a 2 dagen onafgedekt in de koelkast bewaard worden. Het overige fruit kunt u het best op een koele, donkere plaats bewaren, maar niet in de koelkast. Fruit op de fruitschaal wordt door de hoge temperatuur snel overrijp. Tijdens het rijpen wordt door sommige fruitsoorten een stof afgescheiden, die de rijping van andere vruchten versnelt: ethyleen. U kunt daar op een handige manier gebruik van maken door een onrijpe vrucht samen met een appel of een banaan in een plastic zakje te bewaren, dan wordt hij sneller rijp!

- G = Gedroogde kruiden zijn in goed gesloten potjes 1 jaar houdbaar, mits ze donker, koel en droog bewaard worden. Ook specerijen blijven op deze manier 1 1/2 jaar goed. Beide kunnen na een tijd wel in geur en smaak achteruit gaan. Ingevroren verse tuinkruiden blijven een half jaar goed op smaak.

- H = Harde groenten altijd koel en donker bewaren, al dan niet in de koelkast, in een open plastic of papieren zak. Zit er loof aan de groente, deze dan meteen afsnijden. Gekookte bietjes, zuurkool en aangesneden groenten in een dichte zak of doos bewaren. Bladgroenten zijn 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast. Voorgesneden groente, een dagvers produkt, altijd op de dag van aankoop consumeren.

- J = Een onaangebroken pot jam kan op een droge, koele plaats bewaard worden. Eenmaal geopend kunt u de pot het beste in de koelkast bewaren, dit geldt zeker voor halvajam en fruitbeleg, die de conserverende werking van suiker missen. Ander zoet beleg moet ook koel en donker bewaard worden, in goed afgesloten potten. Ze hoeven niet in de koelkast.

- K = Stukken kaas zijn gevoelig voor uitdrogen. Verpakt in speciaal kaaspapier, in plastic of onder een geventileerde kaasstolp kunt u kaas in de koelkast bewaren. Ongewenste schimmel op kaas is schadelijk voor de gezondheid en moet zeer ruim weggesneden worden. Zachte buitenlandse kazen kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Voor een optimale smaak alle kaas 1/2 uur voor gebruik op temperatuur laten komen. Geopende zakjes geraspte kaas en voorverpakte gesneden kaas blijven in de koelkast nog circa 3 dagen goed.

- K = Kip & kalkoen zijn erg gevoelig voor bederf door bacterien. Het best kunt u dit vlees zo kort mogelijk na aankoop bereiden, hoewel het voorverpakt in de verpakking tot een dag na de houdbaarheidsdatum in de koelkast goed blijft. Onverpakt vlees kunt u in de koelkast nog 2 dagen goed houden, gaar vlees nog 3 dagen. Dooiwater van kip en kalkoen direct wegspoelen. Vlees in een marinade kunt u het beste in de koelkast zetten. Gaat u barbecuen, het vlees dan pas op het laatste moment uit de koelkast halen!. Verder is het belangrijk om rauw en bereid vlees gescheiden te houden en keukenmateriaal dat in aanraking is geweest met rauw vlees, altijd meteen af te wassen in zo heet mogelijk water.

- L = Limonadesiroop blijft, eenmaal geopend, in de koelkast het lekkerst. Wat andere dranken betreft: een pak ongeopende koffie blijft op een koele droge plaats ruim een half jaar goed, thee anderhalf jaar. Is de verpakking open, dan kunt u beide het best bewaren in goed afsluitbare bussen, zodat geur en smaak zo optimaal mogelijk blijven.

- M = Muesli en andere ontbijtprodukten als cornflakes, ricecrispies en zemelen bevatten wat vet. Daardoor kunnen ze onder invloed van licht en lucht ranzig worden. U kunt ze het best in ondoorzichtige potten overdoen en op een droge plaats bewaren. Maakt u de avond van tevoren al uw ontbijt van muesli met yoghurt of melk klaar, zet het bakje dan koel weg tot kort voor gebruik. Knackebrod en beschuit behouden hun knapperigheid als u ze opbergt in een trommel of plastic doos.

- N = Ongepelde, gedroogde noten en zaden blijven in de verpakking een half jaar goed, onverpakte noten zijn nog 1 tot 2 maanden lekker mits u ze op een koele, droge plaats legt. Gedroogde noten in de dop zijn een jaar houdbaar, maar verse slechts een week. Bewaart u gebrande noten te lang, dan worden ze ranzig en taai. Steeds verse kopen is dus het lekkerst!

- O = Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Frituurolie- en vet na gebruik altijd zeven en koel en donker wegzetten. Boter en margarine kunt u het beste in de koelkast bewaren, in de verpakking of in een vlootje. Aangebroken flessen azijn moeten koel en donker bewaard worden. Dit geldt ook voor aangebroken potjes of flesjes saus.

- P = Bij paprika, maar ook bij tomaten, komkommer, courgette en aubergine treedt bij bewaren in de koelkast het zogenaamde lage-temperatuur-bederf op, waardoor waterige plekken op de schil onstaan die meestal gaan rotten. U kunt deze groenten daarom het beste onverpakt in een koele (kelder)kast bewaren.

- R = Restjes van maaltijden moeten snel worden afgekoeld, bijvoorbeeld in een bak koud water. De restjes zijn in een afgesloten bakje in de koelkast nog hoogstens 2 dagen houdbaar. Restjes nitraatrijke groente, zoals spinazie, bietjes, raapstelen en bleekselderij nooit bewaren en weer opwarmen, in verband met de vorming van nitriet, een voor het lichaam schadelijke stof.

- S = Wilt u een paar dagen vooruit soep en bouillon maken, deze dan na bereiding onder af en toe roeren snel laten afkoelen in een bak koud water. De pan eventueel op een roostertje zetten, zodat het water ook onder de bodem komt. De soep daarna in de koelkast zetten. Vooral peulvruchtensoep is gevoelig voor bederf. Per keer niet meer soep warmen dan nodig is! Soep of bouillon in pot of blik is circa 2 jaar houdbaar.

- T = Tutti-frutti en andere zuidvruchten kunnen in de verpakking een jaar bewaard worden op een droge, koele en donkere plaats. Onder invloed van licht kunnen ze een beetje verkleuren, maar dit heeft niets met bederf te maken.

- V = Vlees blijft een kwetsbaar produkt. De tijd tussen aankoop en opbergen moet daarom zo kort mogelijk zijn. Zie verder bij: Kip & kalkoen. Wilt u met een rest vlees een nieuw gerecht maken, deze schotel dan dezelfde dag helemaal opmaken. Vleeswaren altijd in de verpakking of een speciale doos in de koelkast bewaren. Bij de minste twijfel over het al of niet meer goed zijn van vlees en vleeswaren geldt: geen risico's nemen en wegdoen!

- V = Verse vis is het lekkerst op de dag van aankoop, maar is in aluminiumfolie of in een plastic zak nog wel 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast. Gerookte vis blijft, mits verpakt, in de koelkast een paar dagen goed. Op vacuum verpakte gerookte vis staat altijd een houdbaarheidsdatum.

- W = De bewaartijd van dichte flessen wijn is afhankelijk van de soort, maar voor allemaal geldt dat ze liggend, op een koele, donkere plaats bewaard moeten worden. Aangebroken flessen kunt u met behulp van een Vacuvin luchtdicht afsluiten, zodat de inhoud nog een paar dagen lekker blijft. Bier is op een koele plaats lang houdbaar. Sterke dranken blijven lang goed, ook in aangebroken flessen.

- Y = Yoghurt en kwark kunnen in de aangebroken verpakking nog zeker 4 dagen in de koelkast goed blijven. Gesteriliseerde melkprodukten zijn buiten de koeling lang houdbaar, maar na opening moeten ze, net als gepasteuriseerde produkten, gekoeld bewaard worden en zijn dan dus nog maar kort houdbaar. Melk en dergelijke na gebruik altijd meteen koel terugzetten! Aangelengde zuigelingenvoeding blijft in de koelkast 12 uur goed, restjes altijd weggooien. Afgekolfde moedermelk blijft in de koelkast 2 dagen goed, en kan in de diepvries 4 weken bewaard worden. Na ontdooien wel direct gebruiken!

- Z = Zout is onbeperkt houdbaar, maar trekt wel makkelijk vocht aan. Bewaar het daarom op een droge plaats. Een paar rijstkorrels in het vaatje houden het zout droog. Nog verpakte zoutjes blijven een paar maanden goed, is de verpakking eenmaal aangebroken, dan blijven ze het lekkerst als u ze in een trommel koel en donker wegzet. Met een knijper of vershoudclip op de zak smaken ze na een week nog heerlijk.

- THT-datum is de 'tenminste houdbaar tot' datum, die moet staan op verpakte levensmiddelen die korter dan 1 1/2 jaar houdbaar zijn, en op conserven in blik of glas. Tot die tijd garandeert de fabrikant goede kwaliteit van het ongeopende produkt. Winkeliers zijn vrij om het produkt ook na die datum te verkopen, maar het is raadzaam om wel op de THT-datum te letten wanneer u iets koopt. Alleen melk(produkten) mogen na die datum niet meer verkocht worden.

- Om goed te kunnen koelen moet uw koelkast een temperatuur onder 7OC hebben. U kunt dit controleren met een speciale koelkastthermometer.

- Vershoudfolie voorkomt verkleuren van levensmiddelen, houdt ze vers en zorgt dat de vitaminen behouden blijven. Vooral geschikt voor het bewaren van vlees, kaasjes, salades, groenten en fruit.

- In aluminiumfolie blijven worst, kaas en vis lekkerder.

- Met diepvries-kookzakjes kunt u invriezen en opwarmen in dezelfde verpakking.

- In diepvriesdozen en -flessen kunt u restjes van maaltijden en ongebonden soep makkelijk invriezen.

- Wanneer u etiketjes op in te vriezen zakjes of dozen plakt met daarop inhoud, gewicht en invriesdatum houdt u een goed overzicht van de voorraad!

- Bij de groenteman zijn speciale vershoudzakken te koop, waarin groente en fruit een paar weken vers kunnen blijven.

Home Recepten Kookboeken