Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ida's tips

Huishoudelijke handigheidjes en tips Krenten en rozijnen zakken niet naar de bodem als u ze na het wassen door wat bloem schut.Oude gelakte theebladen met dikwijls Chinese afbeeldingen worden weer prachtig als ze worden gepolijst met een brij van bakmeel en olie op een wolle lap.Laat appelmoes en rabarber na het koken eerst afkoelen en voeg dan pas de suiker toe. U heeft dan veel minder nodig. Als u bij het klaar maken van rabarber een appel mee kookt wordt de moes zoeter en meer gebonden.Zijn twee glazen vast in elkaar geklemd? Vul de bovenste met koud water en houd de onderste in een bak warm water. Dan krijg je ze zo weer van elkaar.Wist je dat je van rauwe bietjes het loof altijd moet afdraaien en nooit mag snijden? Anders bloeden de bietjes tijdens het koken leeg.Zet een cake of taartvorm even op een natte doek voor je hem omkeert om het gebak te lossen. Door de temperatuurschok laat het baksel van schrik meteen los.Blik met een klein klontje boter even in de oven, terwijl je deze voorverwarmt. Met een kwastje kun je de vloeibaar geworden boter snel over de kanten verdelen.Als je bij het bakken van brood in de oven een vuurvast schaalje met water zet, Krijg je een beter bakresultaat.Een avocado die nog te hard is om te gebruiken kun je snel laten rijpen in een plastic zak met een banaan of appel erbij.Aardappelen koken eerder als men geen zout in het water doet. Dus het zout pas toevoegen als ze koken.Geel geworden bloemkool kan men blank koken door bij het kookwater een flinke scheut melk te doen.Verse eieren zinken in water waarin wat zout is opgelost.Oude eieren blijven drijven.Vlees wordt in de grill sneller en donkerder bruin als je er wat suiker over strooit. De suiker verliest overigens in de grill zijn zoet makende eigenschap, zodat de smaak van het vlees niet wordt aangetast.Vlees moet altijd tegen de draadrichting worden gesneden.Om te voorkomen dat zout de vleessappen uit het vlees trekt, behoort vlees gezouten te worden als het al aardig op weg is gaar te worden.Vlees (biefstuk, varkenshaas e.d.) dat in het hart rood moet blijven mag men pas zouten nadat het gebraden is.Als je een half theelepeltje suiker bij de jus doet, wordt de bruine kleur donkerder.Gepaneerde visprodukten leveren door hun krokante jasje natuurlijk meer calorieen dan gewone witte vis. Je kunt ze heel gemakkelijk zonder extra vet bereiden. B.v. onder een hete grill of in een ingevette koekepan met anti-aanbaklaag. Keer de vis tijdens het bereiden wel regelmatig.Een heel geschikt alternatief is het klaarmaken van stoofvlees in de Romertopf. Het grootste voordeel van deze aardewerken schotel is dat er geen olie of boter aan het vlees toegevoegd hoeft te worden en dat de aroma,smaak,voedingsstoffen en vitaminen het best bewaard blijven. Vergeet niet de Romertopf van tevoren in het water te zetten.

Home Recepten