Hypoglykemie en Darmklachten

Vaak hebben mensen met hypoglykemie last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of in sommige gevallen specifieke voedselallergieen. Dit artikel gaat in het kort over PDS. Hypoglykemie en PDS gaan vaak hand in hand. Sterker nog, ik dacht eerst dat ik een darminfectie had, of een verstopping, voordat ik aan hypoglykemie dacht. Talrijke onderzoeken later stelde de huisarts vast dat ik waarschijnlijk leed aan het PDS, zoals zeer veel Nederlanders.
Wat houdt dat in? Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan er een ernstig gerommel in de buik optreden, als gevolg van onregelmatige samentrekking van de darmen. Bovendien gaat het syndroom vaak gepaard met diarree of obstipatie, of een combinatie van die twee.Er is gelukkig van alles aan te doen. Er zijn, voor mensen met ernstige klachten, specifieke medicijnen op recept verkrijgbaar. Gelukkig hoor ik niet bij die groep. In mijn geval volstaat aanpassen van de eetgewoontes.
Ten eerste is het eten van voldoende vezels erg belangrijk. Nu gaat dat bij hypoglykemie vanzelf, aangezien alle koolhydraten in volkoren vorm worden gegeten en er vaak rauwkost op het menu staat. Daarnaast is veel drinken nuttig, wat ook niet moeilijk hoeft te zijn (paar kopjes cafeinevrije koffie, litertje thee, veel water en eventueel wat vruchtensap).
Verder verdient het aanbeveling om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.Het drinken van koolzuurhoudende dranken is niet bevorderlijk voor PDS-patienten. Gelukkig is dit toch al ‘verboden’ voor mensen met hypoglykemie, dus wat dat betreft betekent het geen extra beperking.
Daarnaast kan het zijn dat er heftig gereageerd wordt op koolsoorten. Dat ‘probleem’ heb ik dus. Vandaar dat er op deze site niet veel (op dit moment niet een) recepten met kool zullen staan. Verder kunnen peulvruchten de klachten verergeren (wie kent het effect van bruine bonen niet?).
Naast deze beperkingen kan het ook zijn dat sterk gekruid voedsel een reactie opwekt. Het is en blijft een kwestie van uitproberen. Ik persoonlijk kruid mijn eten de laatste tijd steeds meer, en heb hier niet duidelijk last van. Maar dat is verschillend van persoon tot persoon.Om de lezer erop te wijzen dat het dieet voor iedereen anders kan zijn. In mijn geval wordt het hypoglykemiedieet nog wat beperkt, doordat koolsoorten afgeraden worden. In een ander geval zou het kunnen dat iemand geen gekruid eten verdraagt.
Naast deze beperkingen zijn er ook mensen met hypoglykemie die allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen (sinaasappels, aardbeien, noem maar op).
Het verdient dus aanbeveling om niet ‘blind’ uit te gaan van mijn pagina en recepten, maar altijd even ruggespraak te houden met de ‘patient’ in kwestie.

5 Reacties

 1. heb dit meegenomen.wat bij mij enorm scheelt is geen vlees meer eten,ik doe dit nu zo,n 10 maanden niet meer en voel me stukken beter.van vis heb ik geen last.voorderest vermijd ik al te pittig eten,en beperk mijn zuivel inname.suc6 allemaal.gr anita.

 2. Ik heb net gehoord van mijn huisarts dat ik PDS heb, het verbaast me niet, want in mijn buik is het soms net de oorlog in Irak. Nu zou ik graag willen weten met welke medicijnen dit tot rust te brengen is, welk dieet het beste is en wat hoe regel je eten in het buitenland? Is dit ook erfelijk? Weet iemand daar iets over?

  Groetjes van
  Deliane

 3. mijn zoon heeft al bijna 3 jaren last van z’n darmen.

  het is moeilijk om uit te zoeken wat goed en wat slecht is van eten en drank.

  lactosetest wees bij hem uit dat zuivelprodukten geen kwaad kunnen.

  frisdranken met prik proberen we te beperken maar voor ‘n jonge gast is dat niet gemakkelijk he.

  maar allez, hoop doet leven en we zoeken wel verder.

  groetjes, Nicole.

 4. hypoglykemie

  3 juni 2002 at 22:46

  Dat klinkt eigenlijk wel heel erg logisch, nooit aan gedacht. Ik zal er zeker op gaan letten. De laatste tijd gaat het met mijn darmen goed, kruiden kan ik uitstekend verdragen. Alleen koolzuur en koolsoorten niet. Maar melk, nooit op gelet. Ik eet dagelijks twee bakjes yoghurt (lactose arm dus), en maak ‘s ochtends een soort brinta van melk. Voorheen dronk ik twee bekers melk en had ik ‘s avonds een bak met (zoet) toetje. Dus de verbetering zou daar ook door kunnen komen!

  Groetjes,
  Hypoglykemie

 5. Je kan ook neuropathie (door diabetes) hebben! En gestoorde glucose tolerantie kan ook gepaard gaan met gestoorde lactose tolerantie! Dus – ook met lactose bevattende producten oppassen, of uitproberen, of je darmen zich wat netter gaan gedragen.

Geef een reactie