Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

goed om te weten

lees het eens door

en kijk wat je er aan heb werking van Lavendel !

Lavendel Lavandula officinalis

De werking van lavendel is heel breed.Het werkt reinigend en versterkend op het lichamm en is zeer rustgevend.Lavendel zorgt voor evenwicht in het gehele menselijke systeem.Lavendel berschermt tegen te grote gevoeligheid en tegen emoties die uit de buitenwereld op een mens afkomen.Ook is het een uitstekend eerste hulpmiddel bij wondjes,pijn en bij alles wat geirriteerd en rood is.Een paar druppels lavendel op het hoofdkussen komt de nachtrust ten goede. Een bad voor workaholics;1druppel neroli,2druppels lavendel,1 druppel geranium en 1 druppel palmarosa toevoegen aan 10 ml neutrale badolie.

euqa

=========================================================

Melk !

KAN JE NU NOG EENS UITLEGGEN WAAROM WE GEEN MELK MOETEN DRINKEN?

De consumpie van melkprodukten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitus, voorhoofdholtontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis. Amerikaanse onderzoekers hebben 12 jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kena op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken.

NOG EEN GLAASJE MELK???

Als je op het web zoekt dan vind je over melk tegenstrijdige berichten. Als je echter de wetenschappelijk informatie bestudeert kan je maar één conclusie trekken: melk is niet erg gezond maar wel erg goed voor de Nederlandse Economie. Hier onder vind je een aantal standpunten en een aantal wetenschappelijk bewezen feiten over melk en ook over calcium

MELK VORMT EEN SLIJMLAAG OP DE INGEWANDEN

bron: Boek, "Eet wat je wil"

De consumptie van melkprodukten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine. huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.

Melkprodukten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons 3de jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactas zal bij grote consumtie van melkprodukten tot problemen leiden.

Melkprodukten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedigsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkprodukten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.

TE VEEL EIWITTEN VEROORZAAKT EXTRA VERLIES VAN KALK VIA DE NIEREN.

bron: Boek, "U kunt langer blijven leven"

Professor Defares vind slijmvorming door melk nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hij stelt dat melk een bron is van eiwit en calcium en helaas vet. Overmatige consumptie van eiwit leidt, volgens Defares, toto extra calcium verlies via de nieren. Dat betekent dat je nog meer calcium nodig hebt om een goede botopbouw te handhaven. Meer melk helpt hier niet, dat is, vanwege de eiwitten in melk, een vicieuze cirkel. Maar er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen waarin wel calscum maar geen eiwitten zitten. Voorbeelden zijn broccoli (260mg/100gr) en Bulgaarse yoghurt (180mg/100gr). Natuurlijk zijn er nog altijd voedingssuplementen. Pas wel op, te veel calcium is niet goed.

EXTRA CALCIUM ALLEEN SAMEN MET MAGNESIUM

bron: web. live extiention foundation

Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de clacium/magnesium suppletie verhouding ongeveel 2 /1 is.

Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine)

"MELK MOET" - - - VOOR DE NEDERLANDSE ECONOMIE

bron: de Volkskrant

Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van 2 speklapjes. Melk is nl. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en pcb's

Het komt steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag.

Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbeterd.

De Harvard Medical School in Amerika heeft 12 jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de

39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken.

Nog een glaasje melk???????

Waarom drinken we dan in godsnaam zoveel melk in Nederland? Is Joris Driepinter wel gezond?? Het is diep triest, maar na de Parlementaire Enquête over de Bijlmerramp verbaast niets meer.

DE NOODZAAK OM NEDERLAND AAN DE MELK

TE KRIJGEN WAS EEN ECONOMISCHE.

Begin jaren dertig was er een enorm melkoverlast en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuiverbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken, dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer .. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.

Het zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met gesubsidieerde schoolmelk. MELK MOET, Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancieerd wordt door de industrie. Dit is een belangenverstrengeling die anno 1999 ondenkbaar zou zijn. Het is trouwens slecht afgelopen met Joris Driepinter, hij heeft een flink aantal allergieen opgelopen, is hyper actief en zit nu in een rolstoel omda hij zes keer zijn heup heeft gebroken en dat allemaal door drie glazen melk

per dag

===============================================================

Kruidengeneeskunde !

Kruidengeneeskunde

'Daar is geen kruid tegen gewassen' is een gezegde als wij constateren dat iemand ongeneeslijk ziek is. Bij leven en welzijn werken wij heel wat kruiden naar binnen die een verkwikkende, stimulerende of genezende werking hebben. Ook voor uitwendig gebruik zo onze huid, neusslijmvliezen en longen ons grootste orgaan zeer gevoelig zijn voor etherische invloeden en welriekende kruiden ons prettig stemmen.

Geschiedenis

In 1963 opende archeologen in Irak een graf van een Neanderthaler dat 60.000 jaar oud was.Men trof hier een keur aan geneeskrachtige planten en kruiden aan. In het oude Egypte waren er al opleidingen in kruidengeneeskunde, bijvoorbeeld bij hofarts Imhotep (2980 v. Chr.). Papyrusrollen uit circa 2000 voor Christus bevatten een lijst met 85 verschillende kruiden en hun werking. In China werd rond 2800 voor Christus de Pen Tsao geschreven, een beschrijving van 366 kruiden. Ook in Babylonië zijn kleitabletten over kruidenkennis gevonden, teruggaand tot de tijd van Hammurabi (1800 v. Chr.).

De westerse traditie begint met de Griekse geneeskundige bij de vader van de geneeskunde Hippocrates (460-377 v. Chr.). Hij ontwikkelde een wetenschappelijke achtergrond waarbij de feitelijke kracht van kruiden werd gebruikt. Volgens hem werd de gesteldheid van een mens bepaald door het evenwicht tussen de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht) en was ziekte geen straf der goden. Galenus (131-201 na Christus), lijfarts van de Romeinse keizer Marcus Aurelius, schreef het belangrijke standaardwerk 'De Simplicibus' over kruidengeneeskunde waarvan de kennis in heel Europa verspreid werd en gedurende de Middeleeuwen bewaard bleef.

In 1493 ontwikkelde de Duitse alchemist Paracelsus de leer der signaturen die inhield dat God de mensen wilde tonen waar een kruid voor bedoeld was. Achttiende-eeuwse filosofen als Des Cartes, Hahnemann deden wetenschappelijke ontdekkingen. De homeopathische beginselen van Hahnemann (1755-1843) vormen de basis voor de huidige kennis van kruiden. Een van de grootste kruidenartsen van de vorige eeuw was wel de Fransman Maurice Mességué geboren 14.12.1921, die vele grote der aarden als zijn cliënte had zoals Mistingquett, Churchil, Utrillo, Cocteau, Schumann, Adenauer.

Door de eeuwen heen waren er vele grotere en kleinere kruidentuinen, die doorgaans met veel ijver en kunde door kloosterlingen werden onderhouden. Een voorbeeld van zo'n kruidentuin in Nederland kunnen wij zien bij het Museum Klooster in Ter Apel - Groningen. Een wereldberoemde is de kruidentuin van Parijs, door de jaren heen is veel kennis verloren gegaan zo ook het slopen van regenwouden veel kruiden die nog ontdekt dienen te worden verloren dreigen te gaan. Momenteel hebben homeopathische bedrijven prachtige kruidentuinen in ontwikkeling.

Symbiose

Veel kruiden hebben een belangrijke kalmerende invloed op ons, geven rust. Dit helpt mee aan het overzien en werken wij mee aan het veld van onze mogelijkheden die ons fysieke, emotionele, mentale en psychische genezingsproces in gang zet. Ons lichaam is analoog aan die van onze Aarde, zo het dezelfde stoffen bevat en in zijn recycling- en uitzuiveringsproces hiermee voedt.

Door een natuurlijke symbiose helpen microbe, bacillen en meer ons lichaam hierbij in stand te houden, waarbij de mens deze symbiose in zijn onwetendheid in voortduring wordt verstoord. Mens, dier en plant hebben de taak om deze Aarde in stand te houden door de wet van samenwerking ofwel evenwicht. Door de samenhang der dingen te zien leren wij accepteren, zo elk proces begint met acceptatie. De grootste onzuiverheid is onwetendheid, die bestreden kan worden door open te staan voor alle kennis en het beheersen van onze zintuigen waardoor wij meester over onszelf en de Aarde worden.

Genezen worden wij pas als wij werken aan onze heelwording en tot integratie van alles komen ofwel spirituele bewust worden en hiernaar leren leven. Spiritualiteit is de natuurlijke mogelijkheid van leven of wel het geestelijke onstoffelijke werkgebied. De stof is een verschijningsvorm van de geest zo het de essentie van spiritualiteit pure bewustzijn is. Het is de religie in haar werking wat ons tot geloven, vertrouwen brengt en zo ons in voortduring alles doen onderzoeken en niets afwijzen wat wij nog niet kennen. Hierdoor zal de mens wat hij eens verlorenen heeft opnieuw ontdekken, liefhebben, herverbinden en zo via transformatie het leven zijn werkelijke religieuze waarde geeft.

Dit is pure wetenschap omdat het de volledige integratie van alle leven en zijn bewustzijnsvormen accepteert en wars is van dogma's, vooroordelen en andere dode leerstellingen. Het intuïtieve en instinctieve zal haar werk weer gaan doen, zo ook dieren in het wild hun kruid zoeken dat zijn nodig hebben en de mens die nog dicht met de natuur staan dit ook doen. Zij zullen nimmer een giftige plant eten, zo de ongevoelige niet meer in afstemming zijnde mens dit wel kunnen doen. Zo alles met alles is verbonden, is ook ons immuunsysteem met het zenuwstelsel en het hormonale systeem verbonden.

Deze communiceren met elkaar, zo het begrijpelijk is dat psychische processen invloed hebben op het immuunsysteem. Op psychisch niveau is dit te vergelijken met de kracht van ons denken. Het 'ik denk, dus ik besta' zou de volgende logische vraag dienen op te roepen; welke invloed heeft dit denken dan op dit bestaan, hoe leven wij in de zin van wat leven doet en is. Willen wij veranderen of blijven vastzitten aan oude patronen, die de maat aan geeft voor een gezonde autonomie in o.a. het psychisch, mentale en fysiek functioneren.

De communicatie tussen het stoffelijke- en fijn etherische zenuwstelsel, hormonaalsysteem en de psyche heeft allen een invloed op het immuunsysteem. Andersom zal het immuunsysteem een invloed uitoefenen op ons bewustzijn, zo ziek zijn de kans bied om een beter mens te worden. Leren zien waar wij niet langer in harmonie functioneerden. Een gezonde geest zal een gezond fysiek, emotioneel/mentaal, psychisch en spiritueel lichaam en haar immuunsysteem bevorderen.

Werking

De werkelijke geneeskunde weet dat de mens zich via geest, ziel en lichaam tot uitdrukking brengt en er in genezing gewerkt dient te worden aan het stimuleren ofwel vrijmaken van het energetische processen. Etherische oliën die aan kruiden onttrokken worden activeren ons genezingsproces gezien zij directe invloed op ons etherlichaam hebben. Genese < gr. Genesis) betekend ontstaan, wording. Een gezonder ofwel beter mens worden kan dan ook enkel door het uitzuiveringsproces dat ons leven is en doet zijn. Zelfs zo dat onze Kundalini-energie, de sluimerende energie van onwetendheid, door onze driften en reuk tot leven komen.

Het zuivere onvergankelijke houd deze zuiverheid in stand. Elk natuurlijk proces werkt vanuit het ongeziene, dus ook wat wij eten en drinken mist dit energetisch proces niet. Hoe verfijnder hoe dieper een middel inwerkt is afhankelijk of wij als mensen openstaan. Alles bestaat uit energie, van hoge tot lagere frequenties van licht en nemen dit waar via het spectrum van zichtbare licht. Het zichtbare licht ervaren wij met ons ruiken, proeven, horen, zien en voelen.

Naarmate wij dichter met de natuur leven kunnen wij met onze fijnstoffelijke zintuigen meer van deze frequenties van licht waarnemen. Door ons voelen te verfijnen zo wij dit ook met ons denken kunnen doen gaan wij meer waarnemen en begrijpen. Gelijk een verfijnder of liefdevoller mens dieper bij een ander zal kunnen indringen dan een grofstoffelijke wijze van benaderen. Dit is de diepere achtergrond van klassiek homeopathie en spirituele parapsychotherapie die zich bezig houd met het geestelijke werkgebied en de volledige integratie van alle leven en zijn bewustzijnsvormen accepteert.

Alopathie

Allopathie de regulaire (geneeskunde) werkt met tegenwerkende of onderdrukkende chemische middelen, zo je strikt genomen dit geen geneeswijze kunt noemen. De chemische wetenschap houdt zich bezig met het scheiden en anders verbinden van stoffen. De alchemie, ook in ons lichaam, houd zich bezig met ontbinden om zo de zuivere oervorm vrij te maken. Ware geneeskunde houdt zich bezig met onderzoek van alles en wijst niets af wat niet zelf onderzocht of wel beproeft is. Hierdoor zal de waarheid en zijn kennis in voortduring worden ontwikkeld, zo wij deze bewust worden. Onderzoek zal dan ook in de eerste plaats gericht dienen te zijn op het onzichtbare, zo alle verschijnselen uit de onzichtbare wereld komen.

De opkomst van het materialisme heeft rechtlijnige denken gestimuleerd ten koste ging van het gevoelsdenken. Mede hierdoor heeft de opkomst van allopathie en zijn chemische medicijnen aan het eind van de 19e eeuw, de kruidengeneeskunde in het westen in diskrediet gebracht. Het onderdrukken van het gevoel maakt de mens in zijn diepere essentie zieker, wat op zichzelf genomen tot het proces van heelwording ofwel bewustwording behoort.

Elke onderdrukkende werking stimuleert ofwel doet het gevoel van vrijheid die elk wezen in zich draagt gewaarworden. Is de essentie van vrijheid niet, zich welbevinden in welke innerlijk en uiterlijk omstandigheden dan ook. Zich niet langer afhankelijk te weten van denkbeelden en zijn verlangens? De mens die uit een stoffelijke en onstoffelijke deel bestaat en het onstoffelijke de mens voed. Het deels onzichtbare proces van ons dagelijkse voedsel gebeurt via ons maagdarm stelsel dat mineralen, vitamine enz. haalt, maar ook via onze huid worden wij gevoed door de Zon.

Het gevoel dat wij er mogen zijn, zo dit komt door de liefdeswerking, liefde die wij van anderen en ons zelf geven. Dit alles stimuleert lichamelijke en geestelijke groei. Wij dienen vanuit dit inzicht aandacht te schenken aan de totale mens en onderzoeken waar de mens nog meer ongeziene informatie ter bewustwording uit ontvangt. Bij elk proces dienen wij daarom het fysieke, emotionele, mentale, psychische, spirituele en kosmische lichaam te betrekken. Deze lichamen dienen in harmonie tot elkaar te verkeren om te spreken van een gezond mens naar ziel, geest en lichaam. Wij en onze samenleving zal ziek ofwel destructief blijven zolang wij al deze niveaus van leven niet verstaan en een eenzijdige ontwikkeling blijven doormaken.

Dat onze samenleving ziek is en zelfs zieker aan het worden is zien wij alleen al aan het toenemen van ziekenkosten, het hoge sterftecijfer in ontwikkelingslanden en onze criminaliteit. Bovendien de ongebreidelde wildgroei van onze economie die geen gelijke trant houd met de essentiële behoefte van de mens. Behoeftes kweekt en onze Aarde en het merendeel van zijn bewoners plundert. Dit komt voort, uit onvrede met het beeld dat de mens over zich zelf zijn maatschappij heeft gevormd.

De beste bescherming tegen extreme verlangens, voortkomende uit angsten, begint bij goed onderwijs. Dat in de eerste plaats met bewustwording bezig is en daarna pas met vaardigheden en wetgeving, het is het inzicht dat voor een beter uitzicht zorgt draagt. Ziekte en zijn onwetendheid vloeien voort uit onzekerheid die zich als een crisis op een dieper niveau van ons individuele en of collectieve bewustzijn in onvrijheid afspeelt. Doordat wij ons te weinig afvragen wat er zich afspeelt op de diepere lagen van ons bewust zijn komen wij steeds verder van onze innerlijke en uiterlijke natuur te staan. Rampen en ziektes zijn noodzakelijk om ons in een nieuwe richting te doen leren kijken.

In de rest van de wereld bleef de kruidenleer, zoals de 5000 jaar oude leer uit China of de even oude Vedische leer uit India, de voornaamste. Vanaf de jaren 1960 ontstond er een tegenbeweging zo er kleine groepen mensen kozen voor natuurgeneesmiddelen. Vanaf de helft van de jaren 1980 leek deze trend in brede lagen van de bevolking aan te slaan. Artsen en wetenschappers raken steeds meer overtuigd van de kracht van kruiden en zien vaker dat een ziekte enkel bestreden kan worden door het gelijksoortige. Te noemen kruidengeneeskunde, homeopathie, Bachbloesem remedies, acupuncteur, drukpuntmassage, kleurentherapie en meer.

Het verschil van toepassen van kruiden ligt het gebruik van het kruid, plant of wat al niet meer. Hoe fijnstoffelijker wij hier mee omgaan hoe dieper het zijn werking heeft, in die zin gaat klassieke homeopathie dieper, zie ook 'Wat is klassieke homeopathie'. Overeenkomstig zal de mens op zijn essentie wordt aangesproken i.p.v. op het idee wat hij denkt te zijn. Zo kunnen wij ook leren werken in cohesie met het mineraal, plant, dier, mens en de essentie van de ziel in afstemming leren gebruiken.

Het ontwaken van de ziel geeft aan, of wij de onzichtbare werking verstaan en ons lage intellect ondergeschikt durven te maken het intuïtieve of wel hogere vormen van intelligentie. In therapie zullen wij dan ook gericht dienen te zijn op het goed laten functioneren van de ziel geest en lichaam tot en met elkaar. Elke natuurlijke manier van genezen die niet op het onderdrukken van de kwaal is gericht en de patiënt inzicht verschaft in zijn ziekteproces, verdient hierom de voorkeur.

===============================================================================

Citroenmelisse !

Daslook Daslook

(Allium ursinum Lx) Familie Lelieachtigen Beschrijving:

Daslook is een overblijvend bolgewas en grote eliptische, toegespitste bladeren.

De ietwat driekantige stevige bloemstengel draagt een eindstandige bloeiwijze met grote witte bloemen met 6 bloemblaadjes.

Bloeitijd april-Juni Daslook groeit bijeen op schaduwrijke,

vochtige plaatsen in bosjes en wouden.

Verzamelen voor drogen in de bloeitijd, vers kan altijd.

Gebruik:

Vooral het verse kruid

Bevat zwavelhoudende etherische olie en werkt op dezelfde wijze als knoflook; desinfecterend in de darm, zwak vaatverwijdend en daardoor ook zwak bloeddrukverlagend, eveneens galafdrijvend.

Uitwendig toegepast veroorzaakt het plaatselijk versterkte bloedtoevoer.

Zoals knoflook verlaagt daslook de cholesterolspiegel in het bloed en verkleint het risico op hartaandoeningen.

Meest werkzaam als fijngemaakt salada.

Daslook wordt vooral gebruikt als opwekkingsmiddel bij voorjaarskuren, verder tegen te hoge bloeddruk, arteriosclerose en tegen diarree en gassen.

Uitwendig wordt het geplette blad op slecht genezende wonden, steenpuisten enz. gelegd. Ander looksoorten, speciaal

Allium victorialis, werken op dezelfde wijze als daslook.

Home Recepten