Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een leuke "reis" door de Aziatische keuken.

Nieuwsgierig naar deze "reis" ?
Blader dan verder en kijk voor jezelf !!

Ik wens je veel leesplezier ! De CHINESE keuken gebruikt vers vlees en verse groent op eindeloos veel manieren. Dit om uitgebalanceerde gerechten te creeren.

In de KANTONESE keuken in het zuiden gebruikt men een overvloed aan natuurlijke ingredienten, die worden gestoomd of roergebakken op hoog vuur. De gerechten worden op smaak gebracht met wat soja-saus, gember of lente-ui.

PEKING in noord China heeft een streng klimaat, met als resultaat heerlijke stoofpotten, dumplings en de beroemde Pekingeend.

Het eten uit SZECHUAN is gekruid met hete pepers en specerijen en

in SHANGHAI worden rijke vis- en vleesgerechten langzaam gesmoord.De keuken van INDONESIE is rijk en gevarieerd en weerspiegelt de diverse invloeden die het land en zijn geschiedenis gevormd hebben.

De INDONESISCHE keuken kombineert hete pepers, kruiden en specerijen met zoete kokos, palmsuiker en pinda's, zure limoenen, citroengras en tamarinde.

De gerechten worden vaak geserveerd met kommetjes sambal en pikante bijgerechten van kokos, lombok en garnalenpasta.Op het schiereiland MALEISIE en het eiland SIGNAPORE, slechts gescheiden door een smalle strook water, worden veel dezelfde gerechten gegeten.

De erfenis van Indiers, Moslims en Chinezen vindt u terug in hete curry's, sate, Chinese deegwaren en geroosterd vlees.
Een mengeling van deze invloeden treft u aan in de laksa, een romige vloeibare curry van vis of kip in kokosmelk.

In SIGNAPORE is een nieuwe keuken ontstaan uit de mengeling van de Chinese en Maleisische keuken -Nonya, een opwindende mix van Chinees evenwicht en Maleisische pit.De spannende keuken van de 7000 eilanden wordt in hoge mate bepaald door de zee.

Elke dag wordt er een overvloed aan verse vis in houten sloepen aan land gebracht en gekookt in potten van klei. Chinese kooplui brachten loempia's en noedels mee; de Spanjaarden (die de eilanden koloniseerden en ze de naam van hun koning gaven)brachten de chorizo en de empanadas mee.

De FILIPIJNSE keuken is vaak scherp en zuur tegelijk, omdat veel vlees en vis in azijn of citrussap gemarineerd wordt.Elk THAIS gerecht vormt een verfijnd evenwicht tussen krachtige smaken.

De soepen en curry's zijn tegelijk zoet en zuur, met rinse tamarinde, hete pepers, pittige limoenblaadjes en handenvol basilicum, koriander en munt.

Ook THAILAND heeft bereidingswijzen en ingredienten uit andere landen overgenomen; roerbakken en stomen uit China, specerijen uit India.

De smaken van de THAISE keuken zijn echter uniek.De keuken van deze buurlanden is sterk beinvloed door het aangrenzende Thailand, de overvloed aan verse vis in de MEKONG in LAOS en in DE GOLF VAN THAILAND voor CAMBODJA.

De vis wordt eenvoudig bereid met verse kruiden of citrusmarinades, terwijl soepen, groente, en vleesgerechten op smaak gebracht worden met knoflook, gember, pepers, galanga en limoenblaadjes.

Bovendien worden ze royaal bestrood met verse kruiden: basilicum, koriander en munt.In het weelderig groene VIETNAM groeien tal van groenten en kruiden, die de keuken van dit land een frisse geur en smaak verlenen.

Over dampende kommen Pho (een gevulde soep met vlees en deegwaren die u op elke straathoek kunt kopen) worden handenvol koriander en munt gestrooid.

Een belangrijk ingredient in de VIETNAMESE keuken is Nuoc Mam, een vissaus die wordt toegevoegd aan soepen en roerbakschotels. Deze vissaus wordt ook gebruikt in vis- en vleesmarinades met citroengras, citroensap en pepers.De KOREAANSE keuken is een prachtige kombinatie van die van zijn buurlanden Japan en China, met enkele eigen, karakteristieke elementen.

Het eten in KOREA is warm en stevig en heerlijk in koude winters. Een goed voorbeeld daarvan is het nationale Kim Chi, dat bij elke maaltijd wordt geserveerd.

KOREAANSE maaltijden bestaan uit veel kleine, verleidelijke gerechten met sojasaus, gember, bonenpasta en geroosterde sesamzaadjes.

Het eigenlijke hoofdgerecht bestaat vaak uit een dampende stoofpot of dun gesneden vlees dat aan tafel bereid wordt.JAPANS eten is zowel een lust voor het oog als een streling voor de tong.

De gerechten worden fraai gepresenteerd en er worden alleen verse ingredienten gebruikt.

De JAPANSE keuken gebruikt weinig specerijen; koks laten liever de natuurlijke smaak van de afzonderlijke ingredienten tot hun recht komen.

De karakteristieke smaak van JAPANS eten is afkomstig van dashi, een bouillon van gedroogde vis en zeewier, de rijstwijnen mirin en sake en de drie sojabonenprodukten miso, tofu en Japanse sojasaus.Centraal in de INDIASE en PAKISTAANSE keuken staan de kruiden en specerijen, die tot masala's gemalen worden, aromatische mengsels die voor elk gerecht opnieuw gemaakt worden.

De verscheidenheid van gerechten weerspiegelt de religieuze, culturele en geografische verschillen in de landen.

In PAKISTAN en NOORD-INDIA wordt veel vlees gegeten; curry's, tikka's en kofta's met vers brood dat in de saus gedoopt wordt.

De gerechten uit het ZUIDEN zijn voornamelijk vegetarisch, heet en kleurrijk.

Voor religieuze en culturele gebeurtenissen worden speciale gerechten bereid. Van een feestelijke pan biriyani met saffraan tot kokosgebakjes.Het eten in BURMA weerspiegelt de invloeden van de vele buurlanden, met name de twee grootste, China en India.

De Chinese invloed is duidelijk in de noedels en de sojasaus; BURMESE curry's komen van oorsprong uit India, maar zijn minder gekruid.

De curry's in BURMA worden gemaakt met veel knoflook, gember, kurkuma, chilipeper, ui en garnalenpasta. Ze worden geserveerd met chutneys en ingelegde groenten.

De rijst die erbij geserveerd wordt, wordt niet op de traditionele manier bereid, zodat hij natter en zachter is.Dit kleine, maar prachtige eiland heeft een verbazingwekkende verscheidenheid van gerechten en bereidingswijzen.

Rondtrekkende kooplui en veroveraars hebben hun sporen nagelaten, maar er zijn ook bijzonder veel inheemse gerechten.

In de meeste huishoudens op SRI LANKA bestaat de hoofdmaaltijd uit een of twee curry's, soep, groente en diverse sambals.

Pannekoeken van rijstebloem en kokosmelk (hoppers) zijn populaire ontbijtgerechten.

Home Recepten