Wok Saus Recepten MCP

Instructies voor onderstaande recepten: alles combineren in een kleine kom en roer dit goed door. Voeg dan toe aan uw roerbakgerecht. Sausen waar Suiker in zit even kort koken tot de suiker is opgelost. De gebruikte afkortingen in de receptenlijst zijn : el=eetlepel, tl= theelepel, ml= milliliter
Voor diegene die zich afvragen waar MCP voor staat in de titel hierboven dat zijn mijn initialen ;-)

Citroen - Lekker met zeevruchten zoals garnalen, st-jakobsschelpen of kip.
120 ml citroensap 2 tl. Citroenschil rasp 120 ml kippenbouillon 2 el. Sojasaus 4 el suiker
• • •
Citroen 2 - lekker met kip en vis.
160 ml kippenbouillon 1 el. Maïzena 1 el. Suiker 1 el. Sojasaus 2 -3 el citroensap (naar smaak) Optioneel: chili vlokken
• • •
Soja Sesam - universele Aziatische saus.
120 ml kippenbouillon 120 ml sojasaus 4 tl. Rijstwijnazijn 4 tl. Sesamolie 2 tl. Chili vlokken 2 tl. Suiker
• • •
Basis woksaus - lekkere basis saus.
160 ml sojasaus 120 ml kippenbouillon 80 ml rijstwijn of rijstazijn 3,5 el. Suiker 1 el. Sesamolie 1 el. Fijngehakte knoflook 1 el fijngehakte gember 2 el. Maïzena
• • •
Zoetzuur - lekker met kip en varkensvlees.
120 ml kippenbouillon 60 ml sojasaus 60 ml cider of rijst wijnazijn 2 el. Bruine suiker 1 tl. Chili vlokken
• • •
Zoetzuur 2 - lekker met kip, varkensvlees, rundvlees en garnalen.
120 ml ketchup 60 ml sojasaus 2 el. Rijstazijn of ciderazijn 1 el. Maïzena
• • •
Zoetzuur 3 - geweldig met kip, varkensvlees, rundvlees en garnalen.
120gr witte suiker 55 gr bruine suiker 80 ml witte azijn 120 ml water 60 ml ananassap (of toevoeging 1/4 kopje water) 60 ml sojasaus 60 ml ketchup 2 el. Maïzena
• • •
Pittig en zuur - lekkere basis saus.
120 ml kippenbouillon 60 ml rode of witte wijn azijn 2 el. Sojasaus 4 tl. Suiker 1 tl. sambal oelek
• • •
Thaise-saus - geweldig met kip of garnalen.
160 ml kokosmelk 1 el. Vissaus (nam-pla) 3,5 el. Limoensap 1,5 el. Sojasaus 1/3 tl. Chilipoeder 2 ,5 tl. Bruine suiker
• • •
Pindasaus - perfect voor noedels of kip.
60 ml rijstazijn 60 ml sojasaus 4 tl. Kristalsuiker (minder of niet met behulp van natuurlijke pindakaas) 4 tl. Natuurlijke pindakaas 2 el. Water 2 tl Aziatische chili knoflook pasta. Alle ingrediënten even kort 20-30 seconden warmen in de magnetron.
• • •

Sinaasappelsaus – lekker met kip en varkensvlees.
180 ml jus d’orange 1 el. Maïzena 2 el. Hoisin-saus 1 el. Oestersaus 1 el. Rijstazijn 2 tl. Bruine suiker 1 tl. Fijn geraspte sinaasappelschil
• • •
Sinaasappelsaus 2 - lekker met kip en varkensvlees.
120 ml sinaasappelsap 60 ml water 60 ml sojasaus 4 tl. Bruine suiker 1 lente ui, fijngehakt
• • •
Pittige Sinaasappelsaus - lekker met kip!
180 ml sinaasappelsap 3 el. Sojasaus 1 el. Maïzena 2 tl. geraspte sinaasappelschil 0,5 tl. fijngesneden gember 1 tl. Sesamolie Snufje chilipoeder
• • •
Oranje Sesam Szechuan Saus - lekker met kip.
120 ml kippenbouillon 1 el. Rijstazijn of rijstwijn 1 el. Sojasaus 1 tl. geraspte sinaasappelschil 1 tl. Sesam zaden 0,5 tl. Sesamolie 1 verse rode peper( fijngehakt) of 0,5 tl. Chili vlokken (of 0,5 tl. sambal oelek)
• • •
Pittige Szechuan saus - lekkere pittige basis roerbak saus.
3-4 el. Natrium verminderde sojasaus 2 el. Rijstwijn of rijstazijn 2 tl. Maïzena 1 tl. Sesamolie 120 ml kippenbouillon 2 el. Suiker 1 el. Xiangyang (Chinese azijn) of Worcestershire 2 el. Lente ui, gehakt 1 el. verse fijngesneden gember 1 el. gehakte knoflook 1 tl. Chilipasta (sambal oelek of sambal saus met knoflook)
• • •
Tips:

1. Aan Sommige van deze sauzen is al maïzena toegevoegd. Als dat niet zo is kunt u dit gebruiken om de saus die iets dikker te maken. Meng simpelweg 1 eetlepel maïzena met 3 eetlepels water en roer tot de maïzena is opgelost. Voeg een beetje per keer bij de saus en roer dit tot de saus dikker wordt.
2. Tip gebruik zoutarm kippenbouillon en sojasaus om teveel zout in het gerecht te voorkomen.
3. Elk van deze sauzen maakt 1/2 – 1 kopje roerbak saus. Je hebt het wellicht niet allemaal nodig, dit is afhankelijk van de hoeveelheid vlees, noedels en / of groenten die je gebruikt. Voeg net zoveel toe als nodig.
4. Sommige van deze sauzen hebben al ingrediënten zoals gehakte knoflook, gember, ui of pepers. Indien gewenst kan dit natuurlijk alsnog worden toevoegt in uw roerbakgerecht.
5. smaken iedereen zijn anders, dus u zult waarschijnlijk willen de sauzen aanpassen aan je eigen smaak. Als u afdrukt uit de lijst, kunt u eenvoudig notities maken als u naar uw perfecte saus te ontwikkelen.

Wok- saus recepten eerst koken!
Onderstaande Sausen altijd even kort koken in een steelpan.
Zoetzure Saus: 60 ml kippenbouillon 2 el. Sojasaus 2 el. Ciderazijn 1 el. Bruine suiker 0,5 tl. Chilivlokken
• • •
Gember pindasaus: 3 el. Sojasaus 2 el. Pindakaas 1 el. Witte wijn of rijstwijn azijn 1 el. Bruine suiker 2 el. geschilde verse gember, geraspt 2 teentjes knoflook, fijngehakt 0,5 tl. Hete pepersaus (zoals Sriracha)
• • •
Pindasaus: 6 el. Pindakaas 1,5 el. Sojasaus 4 el. Rijstazijn Hete chili saus, naar smaak (Sambal Oelek of Chili knoflooksaus)
• • •

Pittige gember saus 120 ml kippenbouillon 3 el. Sojasaus 1 el. Sherry of Chinese kookwijn 1 el. Suiker 1 tl. Maïzena (opgelost in 1 eetlepel water ) 0,5 tl. Witte azijn 0,5 tl. Sesamolie 1 el. Arachideolie 3 el. fijngehakte gember 0,5 tl. Chilipoeder
• • •
Teriyaki saus: 2 el. plantaardige olie 60 ml. Sojasaus 2 el. Ketchup 1 el. Witte azijn 0,25 tl peper 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• • •
Citroen Gember - lekker in vegetarisch roerbak 120 ml kippenbouillon 2 el. Tamari of sojasaus 2 el. Water 1 tl. Sesamolie 4 el. Citroensap 1 tl. vers geraspte gember 4 teentjes knoflook, fijngehakt 2 tl. Maïzena
• • •
Oranje Citroen saus - lekker met kip / vegetarisch 2 tl. Sojasaus 1 tl. Shaoxing rijstwijn (of droge sherry) 1 tl. Maïzena 1 el. plantaardige of arachideolie 1 tl. Zout Versgemalen witte peper 2 el. fijngesneden sinaasappelschil 1 el. fijngesneden citroenschil 2 tl. Sesamolie 3 el. fijngesneden verse koriander
• • •
Kokosnoot Gember: 1 tl. gehakt geschilde verse gember 2 fijngehakt teentje knoflook 2 tl. Sriracha 4 tl. Sojasaus 2 tl. Rode curry-pasta 4 el. Kokosnoot melk
• • •
Gember Hoisin: 2 el. Fijngesneden groene uien 2,5 el. Rijstwijnazijn 2 el. Sojasaus 1 el. geschilde verse gember, fijngesneden 2 tl. Honing 1,5 el. Hoisin-saus
• • •
Pittige Thaisesaus: 60 ml kippenbouillon 4 el. Sojasaus 1 el. Hoisin-saus 2 el. Sweet chili saus 1 tl. Rijstazijn of witte azijn 1 el. Sherry
• • •
Gember - Lekker met rundvlees: 2 el. Rijstazijn 5 el. Sojasaus 1 el. Honing 1 el. geschild, geraspte verse gember, fijngesneden 1 tl. chili vlokken 0,5 tl. Komijnpoeder
• • •
Knoflook: 2 teentjes knoflook, fijngehakt 60 ml sojasaus 60 ml water 60 ml honing 1 el. plantaardige olie 1 el. Maïzena
• • •
Pittige Sinaasappel: 6 el. Sojasaus 3 el. Sinaasappelsap 1,5 tl. Rode of witte wijn azijn 3 el. Kokussuiker (of bruine suiker) 3 tl. Sesamolie 1 tl. Chili vlokken 1,5 el. Maïzena 0,75 tl. Zwarte peper 0,75 tl knoflook poeder 0,5 tl. Gemberpoeder 120 ml water
• • •
Basis Chinese wok- Saus: 120 ml sojasaus 120 ml oester of Hoisin-saus 60 ml Chinese wijn (of sherry) 60 ml maïzena 1 el. Witte of bruine suiker 2 el. Sesamolie 1 el. gemalen witte peper
• • •
Pittige sinaasappel pindasaus: 120 ml sinaasappelsap 80 ml natuurlijke pindakaas (glad) 80 ml kippenbouillon 2 el. Chili-knoflooksaus
• • •
Pittige Chinese saus: 2 el sesampasta (tamarinde) met 1 el water 1,5 el donkere sojasaus 0,5 el lichte sojasaus 1,5 el Xiangyang (Chinese azijn) of Worcestershire 1 el witte suiker 2-3 teentjes knoflook, geperst
0,5 tl gemalen en geroosterd Sichuan peper 2-3 el chili olie met chili vlokken (Hong you)* 1 el sesamolie

bronnen:
1: fortysomething
2: Boek Fuchsia Dunlop, land of plenty
3: (Hong you)*