Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Gehakt - Wat maak jij ermee?


table

{

background: http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20050212124802.gif>

}

th

{

background: http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20050212124802.gif>

}

td

{

background: http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20050212124802.gif>

}

Benodigdheden:

4 pers.

* 1 ui

* 1 teentje knoflook

* 1 rode paprika

* 1 eetlepel olie

* 250 gram rundergehakt

* peper en zout

* chilisaus of sambal

* 1 blikje maiskorrels

* 1 klein blikje tomatenpuree

* 1 - 2 eetlepels stroop

Bereiding:

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein. Was de paprika, halveer hem en verwijder zaadlijsten en pitjes.

Verwarm de olie in een braadpan of hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend gaar en rul. Maak dit pittig op smaak met peper, zout en chilisaus of sambal.

Laat de mais in een zeef of vergiet uitlekken. Doe de mais, de tomatenpuree, de paprika en de stroop bij het rundergehakt en laat het in 5 minuten gaar worden.

Serveertip!

Lekker met rijst en roergebakken spitskool.

Benodigdheden:

4 pers.

* 2 sneetjes (oud) brood of 2 beschuiten

* 1 kleine ui

* 250 gr rundergehakt

* 0.5 tl sambal

* 1 el gembersiroop

* 1 el ketjap manis

* nootmuskaat

* zout

* 1 teentje knoflook

* 40 gram margarine

* 0.5 pakje gepureerde tomaten

* 1/3 bouillontablet

Bereiding:

Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood. Laat het brood in 4 eetlepels water of melk weken. Of wrijf de beschuiten boven een grote schaal fijn.

Maak de ui schoon en snijd hem klein.

Doe het gehakt bij het brood of de beschuit en voeg de ui, de sambal, de gembersiroop, de ketjap, wat nootmuskaat en zout toe en pers het teentje knoflook er boven uit.

Was je handen, kneed alles goed door elkaar en draai er kleine balletjes van (? ? van een gewone bal).

Doe de margarine in een braadpan. Zet hem op hoog vuur tot de margarine bruin is en het schuim begint weg te trekken. Doe dan de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom in enkele minuten bruin. Doe een deksel op de pan en bak het vlees op laag vuur in 15 minuten gaar. Schep ze af en toe om. Voeg de gepureerde tomaten toe met 0.5 dl water en het stukje bouillontablet. Warm de saus nog even door en laat de bouillontablet oplossen.

Benodigdheden:

4 pers.

* 1 spitskool

* 1 ui

* 1 eetlepel olie

* 3 theelepels kerriepoeder

* 250 gram rundergehakt

* peper en zout

* 1 eetlepel ketjap manis

Bereiding:

Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool. Snijd de kool in de lengte door. Snijd de harde kern eruit. Snijd de twee helften in de breedte in reepjes. Was de kool in vergiet en laat het uitlekken.

Maak de ui schoon en snijd hem klein.

Verwarm de olie in een grote pan of wok. Fruit de ui met de kerrie hierin goudbruin. Voeg het rundergehakt toe en bak dit al roerend met een houten lepel gaar en rul. Voeg zout en peper toe en bak het gehakt bruin. Doe de spitskool er bij en laat de kool onder af en toe omscheppen in 5 minuten gaar worden. Maak op smaak met wat ketjap.

Benodigdheden:

4 pers.

* zonnebloemolie of arachaide-olie (om te frituren)

* paneermeel

* 1 zakje gehaktkruiden

* 150 g roomkaas (Boursin)

* 2 eieren

* 2 eetlepels verse bieslook (fijngeknipt)

* 2 plakjes rauwe ham

* 500 g kalfsgehakt

Bereiding:

Meng het gehakt in een ruime kom met de gehaktkruiden, 1 eetl. bieslook, 1 ei en 3 eetlepels paneermeel. Vorm van het gehakt 12 balletjes en druk deze in de hand zo plat mogelijk. Snijd de rauwe ham in heel kleine stukjes en meng ze met de verse roomkaas en 1 eetl. bieslook. Verdeel het ham-roomkaasmengsel in 12 porties. Neem telkens een platgedrukt balletje gehakt in de hand, leg er een portie van het ham-roomkaasmengsel op. Vouw het gehakt om het mengsel en druk de randen van het gehakt voorzichtig op elkaar zodat de kaas er niet meer uit kan. Klop het andere ei los. Haal de gevulde gehaktballen eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Laat ze in de koelkast ten minste 15 minuten opstijven.

Verhit de olie om te frituren tot ca. 170?C. Frituur de gevulde gehaktballen (maximum 6 tegelijk) in de hete olie goudbruin en gaar (ca. 7 minuten) en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Benodigdheden:

2 pers.

* 1 beschuit

* 1,5 eetlepel pesto (basilicumsaus)

* 2 eetlepels geklutst ei

* 20 g pijnboompitten

* 3 eetlepels mayonaise

* 3 eetlepels yoghurt

* 300 g kalfsgehakt

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200? C. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan, al roerende, goudbruin. Maak de beschuit fijn en meng met het gehakt, het geklutste ei, 1 eetl. pesto, een snuifje zout en de pijnboompitjes. silicum.

Bereiding:

Vorm van het gehakt een bal. Leg de gehaktbal in een cakevormpje van ca. 10 cm en druk hem aan, zodat ook alle hoeken met gehakt zijn gevuld. Bak het gehaktbrood midden in de hete oven in ca. 20 - 30 minuten gaar. Laten afkoelen. Meng de mayonaise met de yoghurt en de rest van de pesto. Snijd het gehaktbrood in dunne plakken.

Serveertip!

Serveer de saus erbij. Lekker met een salade van kropsla, Rucola (raketkruid) en takjes verse kruiden zoals kervel en basilicum.

Benodigdheden:

2 pers.

* 1 eetlepel zonnebloem olie

* 1,5 eetlepel Nam Pla (Thaise vissaus)

* 1,5 eetlepel Red Curry Paste (of 3/4 eetl. Sambal brandal)

* 1/2 kleine limoen

* 1/2 theelepel sesamolie

* 2 eetlepels geklutst ei

* 2 eetlepels kokosmelk (blik)

* 2 eetlepels paneermeel

* 300 g kalfsgehakt

Bereiding:

Meng het gehakt met 3/4 eetl. Red Curry Paste (of 1 theel. sambal), de eieren en het paneermeel. Vorm er 4 gehaktballen van.

Verhit de olie in een diepe braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Pers de 1/2 limoen uit en meng het sap met de kokosmelk, de rest van de Red Curry Paste (of sambal) en de vissaus. Voeg het kokosmengsel aan de gehaktballen toe, breng het vocht tegen de kook aan en laat de gehaktballen met de deksel schuin op de pan in ca. 15 minuten gaar worden. Geregeld keren. Roer de sesamolie door de saus.

Serveertip!

Lekker met witte Basmatirijst en paksoi.

Benodigdheden:

4 pers.

* 1 beetje gedroogde basilicum

* 1 beetje gedroogde oregano

* 1 beetje gedroogde tijm

* 400 gram gemalen lamsvlees

* 1 teentje knoflook (fijngehakt)

* 0.5 dl paneermeel

* 1 dl room

* 1 fijngehakte ui

* 0.5 groene paprika waar je de zaadjes uit hebt verwijderd

* zout en peper

* boter om te braden

Bereiding:

Eerst strooi je paneermeel en room in een kom en roert dit door elkaar. Sauteer de uien een paar minuten in braadboter. Meng het mengsel van paneermeel en room door de uien, voeg de gedroogde kruiden, paprika, knoflook, zout en peper toe. Meng alles door elkaar - eerst roeren, daarna met je handen door elkaar werken. Als je genoeg tijd hebt, laat het mengsel dan een minuut of twintig staan voordat je de gehaktballen maakt. Zo trekt er veel meer smaak in het vlees.

Draai dan gehaktballen van het mengsel. Als je je handen nat maakt met koud water, lukt het draaien van de gehaktballen veel beter. Leg de gehaktballen op een bord. Schenk wat braadboter in een braadpan. Gooi er na een minuut of wat een voor een de helft van de gehaktballen bij, en schud de pan heen en weer, zodat de ballen wat rollen. Als het eerste baksel klaar is, veeg je de pan schoon voordat je de rest braadt.

Serveertip!

Schik de balletjes op een schotel en garneer met een vers groen kruidentakje.

Benodigdheden:

4pers.

* 1 kop bulgur (gebroken tarwekorrels)

* 500 g lamsgehakt

* 1/4 kop pijnpitten

* 1 kleine ui, fijngesnipperd

* 1 kleine groene paprika, in stukjes

* 1 tl gemalen piment

* 1/2 tl nootmuskaat

* 1/2 tl kaneel

* 1/2 tl chilipoeder

* 80 ml yoghurt

* 1 ei, losgeklopt

* 2,5 dl yoghurt, extra

* 1/4 kop verse munt, gehakt

Tabbouleh:

* 1.5 kop verse peterselie, gehakt

* 0.5 kop verse munt, gehakt

* 6 lente-uitjes, gehakt

* 4 grote rijpe tomaten, ontveld, ontzaad en

gesneden

* 65 ml olijfolie

* 1.5 el citroensap

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210 ?C. Week de bulgur 30 min. in een kom kokend water en laat hem uitlekken.

Meng bulgur, gehakt, pijnpitten, ui, paprika, piment, nootmuskaat, kaneel, chilipoeder, yoghurt en ei in een kom en druk het mengsel in een ingevette bakvorm of braadslee van 29 x 19 cm. Bak het in ca. 30 min. bruin en gaar en snijd het in schuine rechthoeken door het drie keer in de lengte te snijden en vijf keer diagonaal.

Tabbouleh:

Meng peterselie, munt, lenteui en tomaten in een kom en roer olijfolie en citroensap erdoor.

Serveertip!

Vermeng de extra yoghurt en de munt en serveer dit mengsel bij het gehakt en de tabbouleh.

Benodigdheden:

4 pers.

* 800g mager lamsgehakt

* 1 versnipperde ui

* 2 groene chilipepertjes, fijngehakt

* 3 tl geraspte gemberwortel

* 3 tenen knoflook, geperst

* een snuif kardemom

* 1 ei

* 30g paneermeel

* olijfolie

Voor de saus:

* olijfolie

* 1 middelgrote ui, in ringen gesneden

* 1 groene chilipepertjes, klein gesneden

* 3 tl gemberwortel, fijngehakt

* 2 tenen knoflook, geperst

* 1 tl kurkumapoeder

* een snuif gemalen korianderzaad

* 2 tl komijn

* chilipoeder

* 2 el zachte azijn

* 3,5dl water

* 2dl yoghurt

* 3dl kokosmelk

Bereiding:

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het gehakt in een grote kom met ui, pepers, gember, knoflook, kardemom, ei en paneermeel. Kruid het vlees met peper en zout. Neem 1 eetlepel gehakt en draai deze hoeveelheid tot een balletje. Leg het balletje op de bakplaat. Bewerk de rest van het gehakt op dezelfde manier.

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de balletjes in twee porties op matig vuur goudbruin en verzamel ze in een grote schaal. Bereid de saus : verhit de olijfolie in de pan. Fruit de ui met de chilipeper, gember, knoflook en kurkuma tot de ui glazig is. Voeg koriander, komijn, chilipoeder, azijn, gehaktballetjes en het water toe. Dek de pan af en laat alles 30 minuten sudderen. Roer de met yoghurt vermengde kokosmelk door de saus. Laat alles nog 10 minuten onder halfgeopend deksel sudderen.

Serveertip!

Dien op met couscous of rijst.

Benodigdheden:

4 pers.

* 600 lams- of rundergehakt

* 4 eieren

* 12 verse muntblaadjes

* 10 verse korianderblaadjes

* 2 grote uien

* 1 koffielepel gemalen komijnzaad

* 0.5 koffielepel gemalen zachtgekruide Spaanse peper

* 1/2 koffielepel gemalen sterk gekruide Spaanse peper

* 0.5 koffielepel kaneel

* 0.5 blik gepelde tomaten

* 1 dl olijfolie

* zout en peper van de molen

* 1 teentje knoflook

Bereiding:

De uien pellen en fijnsnipperen. De koriander- en de muntblaadjes fijnhakken. Onder het gehakt mengen met 1 fijngesnipperde ui, 5 cl olijfolie, de zachte en de sterkgekruide Spaanse peper, het komijnzaad en het kaneel. Het mengsel goed kneden en in balletjes van 5 cm diameter rollen.

De balletjes aanbraden in de rest van de olijfolie. De fijngesnipperde ui, de knoflook en de gepelde tomaten bij de gehaktballetjes voegen. Alles 15 minuten in een afgedekte pan laten sudderen. 5 Minuten voor het einde van de kooktijd twee eieren over het vlees breken. Bestrooien met verse kruiden (peterselie, munt, koriander...).

Serveertip!

Meteen serveren met in de koekenpan gebakken Marrokaans brood.

Benodigdheden:

4 pers.

* 500 g lamsgehakt

* 1 ei

* 2 tot 3 el paneermeel

* peper en zout

* muskaatnoot

* 1 teentje knoflook

* 12 kleine stronkjes witlof

* 12 plakjes pancetta

* boter

* 600 g aardappelen (bintjes)

* 2 el gehakte verse kruiden (peterselie, dragon, basilicum)

Bereiding:

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, peper, zout en nootmuskaat. Pers er het knoflookteentje in. Meng goed. Was en halveer de witlofstronkjes, verwijder de harde kern. Verdeel het gehakt in twaalf gelijke delen en vul er de witloofstronkjes mee. Leg er telkens een plakje pancetta op en bind op met keukentouw.

Smelt wat boter in een grote lage pan en leg er de stronkjes in, naast elkaar. Voeg een bodempje water toe en laat afgedekt garen. Draai af en toe om en voeg indien nodig wat water toe. Kook ondertussen de geschilde aardappelen gaar en pureer ze. Breng de puree op smaak en roer er wat boter, melk en de gehakte kruiden door.

Serveertip!

Verdeel het witlof over vier warme borden en schik er (eventueel met een ijsschep) de kruidige puree bij. Werk af met een takje groen.

Benodigdheden:

ca 30 stuks.

* 400 g mager rundergehakt

* 60 g varkensvet, fijngehakt, of 1 eetlepel plantaardige olie

* 2 el fijngehakt citroengras (het malse binnenste van 2 stengels)

* 2 grote sjalotjes, gesnipperd

* 4 tenen knoflook, fijngehakt

* 1 el vissaus

* 2 tl suiker

* 1 tl vijfkruidenpoeder

* 1 tl zout

* 1/4 tl versgemalen peper

* 1/4 tl gemalen geelwortel

* 30 la-lot-, shiso- of ingemaakte druivenbladen

* plantaardige olie om de rolletjes in te vetten

Voor het garnituur:

* 30 slabladen

* 30 takjes verse koriander

* 60 g verse muntblaadjes

* 60 g verse Thaise basilicumblaadjes

* nuoc cham dipsaus

Bereiding:

Doe het rundergehakt, varkensvet of de olie, het citroengras, de sjalotjes, knoflook, vissaus, suiker, het vijfkruidenpoeder, zout, de peper en geelwortel in een kom en schep alles goed om. Dek de kom af en laat 2 uur op kamertemperatuur of tot een nacht in de koelkast marineren.

Week 6 satestokjes van 15 cm lang in koud water. Maak een houtskoolvuur en laat tot middelhoog verhitten, of verwarm een grill voor. Spoel de la-lot- of shiso-bladen onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Spoel ingemaakte druivenbladen goed onder de koude kraan om de pekel te verwijderen en snijd de steeltjes bij.

Leg de bladeren met de gladde kant onder en met de steelkant naar u toe op een werkvlak. Schep een eetlepel vulling op de steelkant van elk blad en vorm het mengsel tot een rolletje van 5 cm lang. Vouw het blad vanaf de kant die het dichtst bij u is tot een strak rolletje. Laat de uiteinden open. (Maak de rolletjes volledig dicht als je druivenbladen gebruikt.) Maak de rest van de rolletjes net zo. Neem de satestokjes uit het water en rijg 5 bladrolletjes horizontaal aan elk stokje. Leg de stokjes op een schaal en bestrijk ze met olie. Leg de stokjes naast elkaar op een rooster circa 13 cm boven de houtskool, of leg ze op een rooster in een grillpan en zet onder de grill. Rooster of grilleer circa 3 minuten per kant, waarbij je ze een keer omdraait, tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Serveertip!

Schik voor het serveren de slabladen, takjes verse koriander en verse munt- en basilicumblaadjes op een dienschaal. Leg voor het eten een rolletje op een slablad en garneer met wat verse kruiden. Rol het slablad op, zodat alles ingepakt is, doop in de saus en eet uit het vuistje.

Benodigdheden:

ca 45 stuks.

* 1 middelgrote ui, fijngesnipperd

* 750 g rundergehakt

* 1 ei, lichtgeklopt

* 2 teentjes knoflook, fijngehakt

* 2 tl gekneusde zwarte peper

* 0.5 tl zout

* 2 el pruimensaus

* 1 el worcestersaus

* 2 el fijngesneden rozemarijn

* 1-2 el fijngesneden munt of zoete basilicum

* olie om in te bakken

Tomatensaus:

* 3,75 dl rode wijn

* 1 teentje knoflook, fijngehakt

* 1/4 kop tomatenpuree

* 1 dl tomatensaus uit de fles

* 2-3 tl dijonmosterd

* 30 g boter, in stukjes gesneden

Bereiding:

Ui, rundergehakt, ei, knoflook, sauzen en kruiden in een kom doen en met de handen goed mengen. Balletjes vormen van hoeveelheden van 1 el van het mengsel.

De olie in een grote koekenpan verwarmen. De gehaktballetjes in porties 5 min. bakken. Op keukenpapier uit laten lekken. Warm houden.

Tomatensaus:

De olie uit de pan en de wijn en knoflook erin gieten. Aan de kook brengen, vuur laag zetten, doorkoken tot de vloeistof tot de helft is gereduceerd. Zeven in een middelgrote pan. Tomatenpuree, saus en mosterd toevoegen. Aan de kook brengen, het vuur laag zetten en de vloeistof tot de helft laten inkoken. Geleidelijk de boter erdoor kloppen.

Serveertip!

Warm serveren.

Benodigdheden:

4 pers.

* 400 g mager rundergehakt

* 1 kleine ui

* 2 el hot ketchup of barbecuesaus

* zout en versgemalen peper

* olie om te bestrijken

Voor de chutney:

* 4 rode uien

* 2 el plantaardige olie

* 3 el bruine basterdsuiker

* 1/4 l rode wijn

* 1 dl rode wijnazijn

* zout en versgemalen peper

Bereiding:

Doe het gehakt in een kom. Doe de fijngesnipperde ui, de ketchup of de barbecuesaus en wat zout en peper bij het gehakt en meng tot een samenhangend mengsel. Verdeel in 4 gelijke porties en vorm afgeplatte ballen van circa 2 cm dik. Leg ze tot gebruik afgedekt op een bord in de koelkast.

De chutney:

Snipper de uien voor de chutney grof. Verhit de olie in een steelpan en laat de ui omscheppend circa 5 minuten fruiten. Voeg de suiker, de wijn en de azijn toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur zo lang zachtjes koken tot vrijwel alle vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Schep de chutney in een glazen pot en bewaar afgesloten maximaal 2 weken in de koelkast.

Bestrijk de hamburgers rondom met olie, leg ze op het barbecuerooster en laat ze aan beide kanten in circa 3 minuten per kant bruin roosteren.

Serveertip!

Serveer met de uienchutney, desgewenst tussen een hamburgerbroodje wat volgens de aanwijzingen op de verpakking wordt geroosterd.

Benodigdheden:

4 pers.

* 1 pak bladerdeeg

* 200 g gehakt

* 50 g gerookt spek

* 1 ui

* 30g rozijnen

* 2 eidooiers

* 2 el paneermeel

* gehakte peterselie

* zout en versgemalen peper

Bereiding:

Pel de ui en snipper deze. Snijd het spek heel fijn.

Meng gehakt met ui, spek, 1 eidooier, paneermeel en gehalte peterselie. Doe de rozijnen erdoor.

Snijd 4 vierkanten uit het bladerdeeg van ongeveer 15 cm. Leg een kwart van het gehaktmengsel op elk lapje bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg dicht als een envelop, zodat je een pakje krijgt. Bestrijk de pakjes met een losgeroerde eidooier.

Leg de pakjes op een bakplaat en schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200?C. Laat in 20 minuten gaar bakken.

Serveertip!

Dien op met een frisse salade.

Benodigdheden:

4 pers.

* 1 Goudkuipje

* 1 ui

* 1 blikje tomatenpuree

* 1 zakje chilimix

* 1 el bloem

* 2 el olie

* 1 el kleingesneden Jalape?opepers

* 4 grote rode paprika's

* 500 gr rundergehakt

* 1 teen knoflook

* 1 mespuntje suiker

* 0.5 blik refried beans

* 3dl groenteboullion

* 2 el koriander

Bereiding:

Snijd het kapje van de paprika's en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de onderkant gelijk zodat de paprika's rechtop blijven staan. Fruit in olie de ui en knoflook goudbruin, voeg het gehakt toe en bak het kruimelig. Los de inhoud van het zakje chilimix op in 1,5 dl water en roer dat door het gehakt. Voeg er daarna het blikje tomatenpuree en refried beans aan toe. Laat het geheel 15 minuten afgedekt sudderen.

Smelt de boter, roer er de bloem doorheen en maak er na 5 minuten zachtjes koken, met de groentebouillon een dikke saus van. Roer het Goudkuipje erdoor en laat de saus op een laag vuur zachtjes koken. Hak de Jalape?opepers fijn en roer ze door de saus.

Roer de gehakte koriander door het vlees-bonenmengsel.

Vul de paprika's hiermee en druk de vulling stevig aan. Zet ze vervolgens dicht tegen elkaar aan in een magnetronschaal en giet er 2 eetlepels bouillon bij. Dek de schaal af en laat het gerecht bij 650 Watt in ca. 8 minuten gaar worden. Tussentijds de paprika's draaien.

Serveertip!

Serveer de paprika's met de kaassaus eroverheen en met rijst en salade.

Benodigdheden:

4 pers.

* 750 g rundergehakt

* 500 g gesneden prei

* 0.5 rode paprika

* 1 sjalot

* 1 teentje knoflook

* 4 el boter

* 3 dl runderbouillon (1 blokje opgelost in 3 dl heet water)

* 2 el bloem

* 1 el paneermeel

* 1/4 tl paprikapoeder

* nootmuskaat

* peper en zout

Voor de aardappelpuree:

* 1 kg aardappelen

* 2 el boter

* 1 kopje melk

* nootmuskaat

* peper en zout

Bereiding:

Smelt 1 el boter in een ruime pan en laat er het fijngesneden sjalotje en het geperste teentje knoflook glazig in stoven. Voeg het gehakt toe en laat het bakken. Schep het regelmatig om en druk het met een vork uiteen, tot je korrelig en goed gebakken vlees hebt. Doe er diepgevroren prei bij en kruid met nootmuskaat, 1/4 tl paprika, peper en zout. Giet er 3 dl bouillon bij, breng aan de kook en laat op een matig vuur gedurende 20 min. sudderen. Voeg dan de in blokjes gesneden rode paprika toe en laat 10 min. verder garen.

De aardappelpuree:

Laat de aardappelen ? 20 min. zachtjes gaar koken, giet ze af en pureer ze. Roer er een kopje melk en 2 el boter door, en kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Giet het vlees-groentemengsel door een zeef en vang het kookvocht op.

De saus:

Smelt 2 el boter in een kookpan en roer er de bloem door. Laat even bakken en leng al roerende aan met het opgevangen kookvocht tot je een gladde saus hebt.

Verdeel het vlees-groentemengsel in een brede en diepe ovenschotel. Giet er de saus over en bedek met de aardappelpuree. Maak met een vork enkele versieringen in de puree, bestrooi met het paneermeel en verdeel er 1 el boter over.

Op het moment zelf:

Schuif de schotel gedurende 25 min. in de voorverwarmde oven op 200? C.

Indien afgekoeld:

Schuif de schotel gedurende 45 min. in de voorverwarmde oven op 200? C.

Serveertip!

Dien onmiddellijk op in de ovenschotel.

Benodigdheden:

4 pers.

* 1 kilo aardappelen

* 2 uien

* 150 gr boter

* 2 eieren

* 3 el mosterd

* 500 gr rundergehakt

* 3 dl melk

* 200 gr geraspte kaas

* 1 dl rode wijn

* 1 el azijn

* 1 el suiker

* 4 el paneermeel

* nootmuskaat

* zout en versgemalen peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 ?C en zet voor de aardappelen een pan met ruim gezouten water op. Pel en snipper de uien.

Verhit in een koekenpan een klontje boter en bak hierin de uiensnippers zachtjes circa drie minuten. Klop de eieren met wat zout, peper, een snufje nootmuskaat, mosterd en paneermeel. Kneed dit mengsel door het gehakt tot een egale massa. Voeg het gehaktmengsel toe aan de uitjes en bak het rul met een vork.

De puree:

Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af, voeg meteen de melk en een klontje boter toe en stamp ze fijn. Breng op smaak met zout en peper.

Smeer een kleine taartvorm in met boter en breng laagje voor laagje de puree en het gehaktmengsel aan. Bestrooi het laatste laagje met geraspte kaas en zet de taart 15 minuten in de oven.

De saus:

Meng de wijn, de azijn, suiker en wat zout en peper. Verwarm in een pannetje en laat het tot driekwart van de oorspronkelijke hoeveelheid inkoken.

Voeg vlak voor het opdienen de boter in klontjes toe, terwijl je met een garde de saus opklopt.

Serveertip!

Verdeel de taart in punten en serveer met de saus. Ook een salade smaakt er lekker bij.

Benodigdheden:

2 pers.

* 100 gr worteltjes

* 4 aardappelen

* 1 ui

* 40 gr boter

* 125 ml bouillon

* 250 gr rundergehakt

* 2 el gezouten cashewnoten

* 1 el milde currypasta

* 0.5 pakje Room Culinair

* peper en zout

* nootmuskaat

* 4 sprietjes bieslook, in stukjes

Bereiding:

Hak de cashewnoten fijn en meng de noten met het gehakt en de currypasta. Hiervan kleine balletjes draaien. De worteltjes schoonmaken en in plakjes snijden. De aardappelen schillen en in plakjes snijden. Pel en snipper de uien.

Smelt in een pan de helft van boter en bak hierin de ui ca. 2 minuten. De wortel- en aardappelplakjes toevoegen en even meebakken. De bouillon toevoegen en het geheel ca. 15 minuten smoren. In een koekenpan de rest van de boter verhitten en hierin de gehaktballetjes in ca. 15 minuten bruin en gaar laten worden. Meng de room door het aardappelmengsel, smoor nog ca. 5 minuten en breng op smaak met zout peper en nootmuskaat.

Serveertip!

Verdeel de gehaktballetjes en het aardappelmengsel over twee borden. Garneer met de bieslook.

Benodigdheden:

4 pers.

* 4 middelgrote courgettes

* sap van 1 citroen

* zout en peper

* 1 kopje witte wijn

* 500 gr rundergehakt

* 1 ui

* 2 sneetjes witbrood

* 2 eieren

* 2 el mierikswortel

* 1 el mosterd

* 100 gr gekookte rijst

* 1 tl oregano

* 1 tl basilicum

* 1 el groene peperkorrels

* 0.5 kopje olijfolie

* 2,5 dl groentebouillon

* 0.5 bosje munt

Bereiding:

De courgettes schoonmaken, onder koud stromend water afspoelen, goed laten uitlekken en in de lengte doorsnijden.

De courgettes met een theelepeltje uithollen. Het vruchtvlees fijnsnijden. Het vruchtvlees en de gehalveerde courgettes met citroensap en witte wijn besprenkelen en bestrooien met peper en zout.

Het rundergehakt in een kom doen. Het courgettevruchtvlees en de gesnipperde ui toevoegen.

Het brood, zonder korsten, even laten weken in melk of groentebouillon, uitknijpen en met de eieren, de mierikswortel, de mosterd en de rijst aan het vlees toevoegen. De oregano, de basilicum en de peperkorrels eveneens toevoegen en de ingredienten goed door elkaar kneden.

Het vleesmengsel gelijkmatig verdelen over de courgettehelften en licht aandrukken.

De olijfolie in een pan verhitten. De courgettes erin leggen, even fruiten en met groentebouillon, witte wijn en citroensap overgieten. De pan sluiten en het geheel in een tot 180 graden verwarmde oven 20 tot 25 minuten stoven.

Serveertip!

Als de gaartijd om is de courgettes op een schaal leggen, bestrooien met gewassen en fijngehakte munt en serveren.

Benodigdheden:

4 pers.

* 250 gr rundgehakt

* 250 gr varkensgehakt

* 1 sneetje wit brood

* 1 dl melk

* 1 kleine ui

* 2 el gehakte peterselie

* 1 eierdooier

* 1.5 el aardappelzetmeel

* zout en peper

* 30 gr boter

Bereiding:

Doe de 2 soorten gehakt in een kom en meng ze door elkaar. Week het sneetje brood in de melk in een diep bord. Maak het natte brood fijn met een vork.

Schil de ui en snipper hem fijn. Doe bij het gehakt het geweekte brood, de ui, peterselie en eierdooier. Strooi het aardappelzetmeel over het gehakt en voeg naar smaak zout en peper toe. Meng het geheel zeer goed.

Verdeel het gehakt in 8 of 12 porties. Rol er mooie stevige balletjes van met vochtige handen. Druk de balletjes wat plat tot ze een dikte van ongeveer 3 centimeter hebben.

Verwarm de boter in een koekepan. Leg er de gehaktballetjes in als het schuim van de boter wegtrekt. Bak de balletjes aan beide zijden in 4 minuten mooi van kleur. Temper de warmtebron en laat ze in een gesloten pan nog 6-8 minuten sudderen en gaar worden. Voeg wat warm water toe als de balletjes te donker dreigen te worden. Schep de gehaktballetjes op de serveerschotel en dien ze onmiddellijk op.

Serveertip!

Serveer deze Noorse gehaktballetjes met een aardappelpuree en zuurkool. Geef er een bruine spek-uiensaus bij.

Benodigdheden:

4 pers.

* 300 gr mager rundergehakt

* 200 gr varkens- of lamsgehakt

* 4 oudbakken boterhammen zonder korst

* 8 el room of koffiemelk

* 4 el pastis

* 1 ei

* 2 el zeer fijn gesnipperde ui

* 3-4 geperste teentjes knoflook

* 1 el tomatenketchup

* 2 tl gehaktkruiden

* 1 flinke mespunt oreganopoeder

* peper uit de molen en zout

* 40 gr bloem

* 80 gr boter

* 3 dl bouillon

Bereiding:

Vermeng in een grote kom de twee soorten gehakt. Verbrokkel het brood in een andere kom. Voeg 3 el van de room of melk, 2 el van de pastis en het ei toe. Laat het brood even weken en maak het dan met de vork, eventueel onder toevoeging van wat koud water, goed fijn. Voeg aan het brood de ui, knoflook, tomatenketchup, gehaktkruiden, oregano en naar smaak peper en zout toe. Meng alles goed en werk het mengsel daarna door het gehakt. Schep dat, eventueel met lepelsgewijs toegevoegd koud water, door elkaar tot een gelijkmatige massa die van de wand van de kom loslaat. Proef daarna het gehakt en voeg naar smaak peper en zout toe.

Verdeel het gehakt in 8 porties. Maak de handen even onder de kraan vochtig en vorm van het gehakt balletjes zonder barstjes. Wentel het gehakt door de bloem. Klop overtollige bloem van het gehakt af en bewaar de rest van de bloem.

Laat 60 gr van de boter goed warm worden. Rol de balletjes door de boter en laat ze rondom mooi van kleur worden. Voeg de rest van de boter toe. Temper de warmtebron en laat het vlees in de gesloten pan, onder af en toe omschudden, in 20-25 minuten volkomen gaar worden. Neem de balletjes even uit de pan. Roer goed tot de aan de panbodem aangezette deeltjes losraken. Voeg de rest van de bloem toe en laat deze enkele minuten op een laaggedraaide warmtebron heet worden. Roer daarbij langzaam de rest van de room of melk, de rest van de pastis en zoveel bouillon tot een gladgebonden saus is ontstaan. Maak die pikant van smaak met peper en zout.

Serveertip!

Warm de gehaktballetjes in de saus op en serveer ze in de saus.

Lekker met stokbrood.

Benodigdheden:

2 pers.

* 1 mango

* 150 gr rundergehakt

* 1 dl volle yoghurt

* 1 el kerriepoeder

* 1 el olie

* 1 tl chilipoeder

* 0.5 tl djinten

* 1 tl sambal oelek

* 1 tl ketoembar

* 1 tl citroensap

* 2 tl maizena

* zout

Bereiding:

Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Pureer de mango in de keukenmachine. Meng de kerriepoeder, chilipoeder, djinten, ketoembar en citroensap met het gehakt. Vorm er kleine balletjes van.

Verhit de olie in de koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Neem ze uit de pan en roer de mangosaus door het bakvet. Roer alle aanbaksels los en breng de saus aan de kook.

Voeg de gehaktballetjes weer toe samen met de yoghurt en laat ze 3 minuten zachtjes in de saus sudderen.

Zorg dat het niet gaat koken.

Serveertip!

Lekker met rijst en broccoli.

Benodigdheden:

4 pers.

* 75 gr bulgur

* 2,5 dl water

* 750 gr rundergehakt

* 1 ui, gesnipperd

* 1 teentje knoflook, geperst

* 1 tl gemalen komijn

* 0.5 tl kaneel

* 30 pijnboompitten, fijngehakt

* 1 ei

* 2 el gehakte bladpeterselie

* zout en peper

Bereiding:

Laat de bulgur 30 min in water weken. Laat uitlekken en pers het overtollige vocht eruit. Vermeng alle overige ingredienten met de bulgur in een kom en verdeel de massa in 12 porties. Rol iedere portie tot een "worstje" en steek en een metalen spies doorheen.

Grill de kofta's in 8 minuten gaar en bruin. Af en toe keren.

Serveertip!

Serveer met pitabrood en tabbouleh.

Home Recepten Kookboeken