Je eigen Hightea organiseren
table
{
background: http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20050212124802.gif>
}
th
{
background: http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20050212124802.gif>
}
td
{
background: http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20050212124802.gif>
}
Zo rond 1840 kreeg Anna, de 7de hertogin van Bedfort, tegen 4 uur honger en ze kon niet wachten tot het diner. Er werdt een lichte maaltijd voor haar gemaakt met thee als drank . Het idee sloeg zo goed aan dat alle mannen en vrouwen in het Engelse koninkrijk om 4 uur thee begonnen te drinken. Deze traditie heeft zich tot in deze tijd voortgezet. De engelse thee is niet alleen een drank, maar een lichte maaltijd met allemaal lekkere gerechten. Deze afternoon tea is inmiddels uitgebreid tot een high tea met tal van zoete en hartige gerechten.
Volgens de Britten begon hun beschaving toen ze besloten om thee te drinken.
Wat bij een Engelse Hightea niet mag ontbreken:
scones met marmelade en clotted cream, applepie, chocopie, triffle gebak, sandwiches, farmerspie, hartige taart, oerbrood of sodabrood met gerookte zalm, rijk gegarneerde aardappelsalade.
Ook in Nederland zie je, dat de Hightea, steeds meer in opkomst is.
Er worden dan ook steeds vaker, in het hele land, Hightea arrangementen georganiseerd.
Het is dan ook een leuk idee, en een uitdaging, om zelf eens een Hightea te organiseren voor je viendinnen en/of vrienden.
Hieronder staan enkele suggesties, met recept uiteraard, om zelf een Hightea te organiseren.
Maar denk dan ook wel aan mooi servies, kandelaars, etagieres, verschillende soorten koffie en vooral thee natuurlijk.
Wat je zeker mee moet nemen voor een Hightea zijn
Lekkere Sandwiches van Luckyjo
Presentatie is erg belangrijk bij een Hightea.
Benodigheden:
4 pers.
* 250 g bloem
* 250 g suiker
* 250 g boter
* 4 eieren
* 4 appelen (jonagold)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175?.
Doe de suiker in twee gelijke delen en gebruik een deel om de eigelen op te klopppen en de andere helft om de eiwitten op te kloppen.
Meng de warme gesmolten boter door het eigeel, daarna de gezeefde bloem en daarna het geklopte eiwit.
Schil de appelen en snij ze in 'maantjes' .
Beboter en bebloem een taartvorm, giet het deeg hierin en schik er de appelmaantjes in.
Plaats de taart gedurende 50 minuten tot een uur in de oven.
Benodigheden:
4 pers.
* 120 gram chocolade
* 4 eetlepels melk
* 180 gram boter
* 180 gram suiker
* 4eieren
* 12 eetlepels maizena
* 180 gram bloem
* 40 gram gepelde en gehakte amandelen
* 2 afgestreken eetlepels bakpoeder
* springvorm (? 24 cm)
Voor de glazuur:
* 2 zakjes donker taart glazuur(a 100 gram)
Voor de garnering:
* halve walnoten
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200?C
De chocolade in grove stukken breken, en in hete melk oplossen en af laten koelen. De zachte boter in een hoge kom doen. De opgeloste chocolade, suiker, eieren, maizena, bloem, amandelen, en de bakpoeder toevoegen. Alles goed door roeren. Het deeg overbrengen in een goed ingevette springvorm en in de voorverwarmde oven gaar bakken,in ongeveer 50 minuten. Na het bakken de taart op een taartrooster leggen en af laten koelen.
Voor het glazuur:
De taart glazuur warm maken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Afwerking:
De taart met de taart glazuur bestrijken en met de halve walnoten versieren.
Scones zijn echt Engels. De 'minibroodjes' worden vers gebakken, lauw-warm gegeten bij de thee.
Reken op 3 - 4 scones per persoon.
Echt luxe is het als de scones geserveerd worden met jam (smaak naar keuze) en een schaaltje met 'clotted cream' om de door midden gesneden scones mee te besmeren.
'Clotted cream' is een soort half stijve room die in Nederland niet verkrijgbaar is, maar een mengsel van 100 gram mascarpone en 125 gram creme fraiche komt er dicht bij in de buurt.
Tip: Scones zijn natuurlijk ook super-lekker met 'gewone' (room)boter of halvarine en jam.
Tip: Koud zijn scones lang niet zo lekker als warm, bovendien worden ze erg snel droog. Maak geen 'voorraadje'.
Benodigheden:
voor circa 20 stuks.
* 350 gram zelfrijzend bakmeel
* 2 eetlepels (25 gram) witte basterdsuiker
* 1/2 theelepel zout
* 2 eieren
* 1 deciliter melk of karnemelk (= 100 gram)
* 60 gram boter of margarine
* een paar eetlepels bakmeel (voor het bestuiven)
* bakpapier of margarine om de bakplaat in te vetten
* 2 - 3 eetlepels melk
* kwastje
Bereiding:
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, zet een gasoven op stand 7.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout door elkaar.
Leg de eieren en een vork onder handbereik klaar.
Meet of weeg de (karne)melk af.
Snijd de boter of margarine in stukjes en doe ze bij het meelmengsel.
Wrijf met de vingers de boter en het meel door elkaar tot er geen boter meer te vinden is en het mengsel er uitziet als broodkruim.
Maak een kuiltje in het midden van het meelmengsel.
Breek de eieren boven het kuiltje en giet de (karne)melk er in.
'Kluts' met een vork eerst de eieren en de (karne)melk door elkaar en roer daarna (met de vork) het meel door het ei-mengsel.
Kneed - als al het vocht door het meel is opgenomen - met de hand verder tot een soepel deeg.
Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bakmeel.
Rol het deeg uit tot een lap van 2 centimeter dik. (Tip: Geen deegroller? Gebruik een fles (zonder etiket) of druk het deeg met de hand plat.)
Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier op.
Steek met een uitsteekvormpje (of een glas) rondjes van 5 of 6 centimeter doorsnee uit het deeg en leg de rondjes naast elkaar op de bakplaat (verdelen met onderling minstens 3 centimeter afstand).
Kneed de resten deeg opnieuw, rol het deeg weer uit en steek er ook rondjes uit tot al het deeg op is.
Bestrijk de deegrondjes met melk (gebruik een kwastje of een vinger).
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones 15 - 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
Haal de hete scones met een pannenkoekenmes van de bakplaat en serveer de scones warm.
Benodigheden:
10 pers.
* 3 eieren
* 60 gr. suiker
* 60 gr. bloem
* 550 gr. slagroom
* 50 gr. whisky
* 20 gr. kristalsuiker
* 200 gr. melkchocolade
* 5 gr. oploskoffie
Bereiding:
Van de eieren, de suiker en bloem een beslag maken volgens de koude methode. Dit houdt in: de eieren scheiden in dooiers en eiwitten. Dit gaat het makkelijkst wanneer ze uit de koelkast komen. Sla de dooiers met de helft van de suiker luchtig. De eiwitten onder geleidelijke toevoeging van de rest van de gewone suiker luchtig slaan in een vetvrije kom. Dit laatste bereik je het best door de kom (vergeet ook de garde niet) af te wassen met water en azijn. Als alles luchtig is, eerst wat schuim door de dooiers roeren. Het dooiermengsel luchtig door de rest van het schuim roeren en tot slot de bloem er voorzichtig doorheen spatelen. Strijk van het verkregen beslag, op bakpapier, een plak van 30 bij 40 centimeter en bak dit op 230 graden Celsius in 7 minuten licht goudbruin. Los de oploskoffie op in de whisky. Sla de iets minder dan de helft van de slagroom stevig en voeg op het laatste moment de whisky met de opgeloste koffie toe. Als de beslagplak is afgekoeld verwijder je het papier en strijk je de opgeslagen slagroom op het beslag. Blijf hierbij 1 centimeter binnen de randen. Rol de plak op met de zijde van 40 centimeter naar je toe en rol dit terug in het bakpapier.
Leg het een half uur in de koelkast om op te laten stijven. Leg ook de marmeren steen in de diepvries. Snijd de rol in 10 stukken van 4 centimeter, de liefhebber kan dit daarna nog even tremperen met whisky.
Smelt de melkchocolade au bain marie. Als de marmeren steen goed gekoeld is, strijk je met een glaceermes dunne plakjes chocolade die om het gebakje heen passen. Desnoods bouw je dit in twee keer op. De benodigde hoogte van 5 centimeter kun je eenvoudig terugbrengen door er een stukje af te snijden. Snijd de strook chocolade los van het marmer en vouw dit met de afgesneden kant naar onder om het gebakje en druk de uiteinden licht aan. Sla de overige slagroom luchtig met de kristalsuiker en zet hiermee een rozet op de gebakjes. Tot slot kun je het nog afgarneren met fijne kandijsuiker of met grove kristalsuiker waardoor wat oploskoffie is gemengd.
Benodigheden:
voor 15 kleine stukjes
* 350 g pure chocolade, in stukjes gebroken
* 250 g ongezouten boter
* 50 g bloem
* 1 theelepel bakpoeder
* 3 middelgrote eieren, geklopt
* 250 g bruine basterdsuiker
* 175 g pecannoten, grof gehakt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170?C, heteluchtoven 160?C.
Beboter een bakblik van 29 x 18? cm en minstens 5 cm diep. Leg ingevet vetvrij papier op de bodem. Smelt de chocolade en de boter au-bain-marie. Haal het mengsel van de warmtebron als alles gesmolten en goed vermengd is en laat het iets afkoelen.
Zeef de bloem en het bakpoeder op een bord. Klop de eieren tot een dikke, romige substantie en klop er dan voorzichtig de suiker door met een elektrische mixer. Blijf kloppen tot het meringuemengsel heel dik en mousseachtig is geworden. Voeg dan geleidelijk het chocolademengsel toe, afgewisseld met de bloem. Roer als laatste de noten erdoor.
Doe de massa in het bakblik en bak de brownies 40 a 45 minuten tot de bovenkant gebarsten is en het midden stevig aanvoelt.
Laat de brownies afkoelen in het blik.
Snijd de brownies in het blik voordat je het blik omdraait op een plank en draai ze met de goede zijde naar boven.
Benodigheden:
20 stuks
* 15 gram verse gist of 2 tl gedroogde gist
* 2? dl lauwe melk
* 450 gram bakkersbloem
* 1 theelepel zout
* 1 ei losgeroerd
* 25 gram boter
* gesmolten
* 50 gram griesmeel
Bereidingswijze:
Roer de gist door de melk. Gebruik je gedroogde gist, laat het mengsel dan 15 minuten staan tot zich schuim vormt. Zeef de bloem met het zout en roer er het gistmengsel, ei en de boter door. Kneed tot een glad, elastisch deeg dat niet plakkerig is. Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume. Rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Steek hieruit rondjes van 9 cm. Bestuif ze met griesmeel. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Laat ze afgedekt rijzen tot het dubbele volume. Bak de muffins 5 minuten op een grilleerplaat of koekplaat, of bak ze 10 minuten in een op 230 ?C voorverwarmde oven. Keer ze halverwege. Serveer de muffins warm, rooster ze aan beide kanten, snijd ze open en besmeer ze met boter.
Benodigdheden:
10 stuks
* 50 gram boter of margarine
* mespunt zout
* 55 gram bloem
* 1? - 2 eieren
* ? liter slagroom
* 2 eetl. advocaat
* 2 bananen
* 1 eetl. citroensap
* 4 eetl. geraspte kokos
* zachtgeel waterglazuur
Bereiding:
Waterglazuur:
Waterglazuur maakt u door 100 gram poedersuiker los te roeren met druppelsgewijs toegevoegd water net zo lang tot een stevige, glanzende massa verkregen is. Deze kan gekleurd worden met levensmiddelenkleurstof.
Bereiding:
Soesjes
Verwarm de oven voor op 220?C. Breng 1 dl water met de boter en het zout aan de kook. Voeg ineens alle bloem toe en blijf roeren tot een soepel deegballetje ontstaan is, dat van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur. Roer 1 ei los en klop het door de massa. Klop het tweede ei ook los en roer nog zoveel ei door het beslag dat het in stukken van de lepel valt. Voeg dan geen ei meer toe. Roer het beslag in ca. 3 minuten glad en glanzend. Doe het over in een spuitzak met glad mondstuk en spuit 10 brede deegrepen op een ingevette bakplaat. Bak de soezen in ca. 10 minuten gaar en goudbruin en laat ze op een rooster afkoelen. Klop de slagroom stijf en roer de advocaat erdoor. Snijd de bananen in dunne plakjes en besprenkel ze met citroensap. Knip de soezen open en verdeel de bananenplakjes erover. Bestrooi ze met kokos. Schep de soezen vol met slagroom en bestrijk ze met glazuur. Laat het glazuur drogen.
Benodigdheden:
* 375 bloem
* 1 zakje gist
* 40 g suiker
* snufje zout
* 2 eidooier (middel)
* 150 ml lauwe melk
* 60 g gesmolten, afgekoelde boter
* 1 kg frituurvet/frituurolie
* poedersuiker
Bereidingswijze:
Doe de gezeefde bloem in een beslagkom, voeg de gist toe en meng de bloem en de gist goed. De overige ingredienten toevoegen, met een mixer met deeghaken eerst op de laagste stand en vervolgens op de hoogste stand ongeveer vijf minuten tot een deeg kneden. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats en laat het 30 minuten rijzen.
Op een met bloem bestrooid werkblad het deeg nogmaals kort doorkneden. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte. Steek cirkels uit van 9 cm doorsnede, in het midden van de cirkel steekt je nog een cirkel uit, zodat er een 2 cm brede ring ontstaat. De ring en het middelste van de ring op bakpapier leggen. Dek het deeg af en laat het 30 minuten rijzen. Zet de friteuse aan.
Doe de deegringen en het middelste van de uitgestoken ringen in de friteuse en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de deegringen met een schuimspaan uit het vet. Leg ze in een vergiet om te laten uitdruipen. Als de donuts nog warm zijn met poedersuiker bestrooien.
Benodigheden:
18-20 stuks
* 3? kop bloem
* ? kop suiker
* 1 theelepel zout
* 1 zakje gist
* 1 kop lauwe melk
* 2 eetlepels slaolie
* 1 losgeklopt ei
* 2 theelepels rum
* 1 luchtig geklopt eiwit
* abrikozen jam
* bakolie of frituurvet
* 1 kop poedersuiker
Bereiding:
Zeef bloem, suiker en zout in een kom. Meng de gist in de kom, volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje. Kneed het goed en laat het deeg, afgedekt, 45 minuten tot een uur op een warm plaatsje rijzen. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van bijna 2 cm.
Steek er rondjes van 8 cm uit Leg 1 theelepel jam midden op elk rondje. Bestrijk de randen met eiwit en leg ze twee aan twee op elkaar, duw de randen aan zodat ze volkomen sluiten. Leg de bollen op een met bloem bestoven oppervlak, met de gladde kant naar boven.
Laat ze nog eens 20 minuten rijzen. Verhit de olie tot 180?C bak de bollen met een paar tegelijk in de olie aan de ene kant bruin, keer ze dan om (ongeveer 3-4 minuten aan elke kant).
Neem ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitdruipen op een stukje keukenpapier. Strooi er poedersuiker over.
Benodigdheden:
8 pers.
* 250 g zachte boter of margarine
* 250 g witte basterdsuiker
* 4 grote eieren
* 250 g bloem, gezeefd
* zout
* 30 g cacaopoeder
* snufje nootmuskaat
* snufje gemalen peper
* 1-2 tl kaneelpoeder
* snufje gemalen kruidnagel
* 100 g pecannoten of walnoten, grof gehakt
Bereiding:
Roer de boter met de suiker tot een licht en luchtig mengsel (dit kan ook met de mixer). Klop daarna de eieren er een voor een door. Spatel de bloem en het zout er voorzichtig door en schep 2/3 deel van het beslag in een ingevette cakevorm van circa 11/2 liter inhoud. Roer de cacao, nootmuskaat, peper, kaneel, kruidnagel en noten door de rest van het beslag. Maak een geultje over de lengte van het witte beslag en schenk daar het donkere beslag in. Maak met een vork enkele op en neer gaande bewegingen door het beslag, zodat dit mooi gemarmerd wordt. Bak de cake in 60-70 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 175?C lichtbruin en gaar. Schakel de oven na 15 min. terug naar 160*C. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen. Verwijder daarna de vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen.
Benodigdheden:
30 stuks.
* 1 ontbijtkoek (350 g)
* 100g marsepeinmassa
* 80 g frambozenjam
* 400 g donkere chocolade
* rozenbladeren voor de versiering
Bereiding:
De ontbijtkoek in 1,5 cm dikke plakken snijden en elke plak in vier gelijk grote
stukken snijden. Marsepein tussen folie tot een grote plaat uitrollen. Marsepein
in ongeveer 15 stukken snijden die even groot zijn als de ontbijtkoekstukken
(precies de helft van de ontbijtkoek moet later met marsepein worden belegd).
De ontbijtkoekstukken met frambozenjam bestrijken. De helft van de ontbijtkoek
met marsepein beleggen en de overige ontbijtkoekstukken erop leggen (de kant
met de jam op het marsepein leggen). De chocolade, in een kom, boven een pan met kokend water smelten. De Petit-Fours met behulp van een vork (het best
met een praline-vork) in de chocola duiken, kort laten afdruppelen en op een
rooster zetten. De Petit-Fours bijvoorbeeld met rozenbladeren versieren voordat
de chocola vast is geworden.
Benodigdheden:
8 pers.
* 250 g bloem
* 125 g koude boter
* 4 eieren
* vet voor bakvormpjes
* 100 g magere spekjes,
* 1 ui
* 2 bieslook
* 200 g vers geraspte Emmentaler
* zout, zwarte peper uit molen en nootmuskaat.
Bereiding
Bloem, kleine boterklompjes, 1 ei en zout tot een deeg verwerken.
Een kogel vormen en deze minimaal 1/2 uur in de koelkast leggen.
De vormpjes van ongeveer 6 cm doorsnee invetten. Met een dun laagje deeg uitkleden. De oven op 200 g verwarmen.
Voor de vulling:
de spekjes en de ui in kleine blokjes snijden en zacht stoven. Bieslok
schoon maken en in kleine rolletjes snijden. De geraspte kaas met
de ui, spekjes, bieslok en 3 eieren verroeren. Met zout, peper en
nootsmuskaat op smaak brengen en in de vormpjes verdelen.
De miniquiches 15 tot 20 minuten bakken.
Nog warm uit de vormpjes halen.
De miniquiches smaken lauwwarm het best!
Benodigdheden
8 pers.
* 250 g magere spek
* 750 g uien
* 30 g boter
* 2 eieren
* 150 g geraspte kaas
* zout
* vers gemalen peper
* 16 dunne plakjes volkorenbrood
Bereiding
Spek in kleine reepjes snijden en bij lage hitte langzaam braden.
Uit de pan nemen. Uien in dunne plakjes snijden. Boter bij het spekvet geven en de uien erin glazig bakken. Laten afkoelen.
Uien, spek, eieren en kaas vermengen. Met weinig zout en peper op smaak brengen.
Brood in de voorverwarmde oven bij 200 gr (heetlucht 170 graden) ongeveer 10 minuten bakken.
Spek, kaas, uienmengsel op het brood serveren.
Benodigdheden:
24 stuks.
* 1 pure chocoladereep a 75 gram
* 100 gram MonChou
* 2-3 eetlepels poedersuiker
* 48 halve walnoten, ca. 100 gram
Bereiding:
Breek de chocolade boven een kom in stukjes. Zet de kom op een pan met heet water en laat de chocolade zo au bain marie smelten. Neem de kom van de pan en klop in gedeeltes de MonChou door de chocolade. Zeef de poedersuiker erboven en roer deze door het mengsel. Schenk het op een stuk bakpapier en laat het zo ca. 1 uur afkoelen.
Draai van het mengsel met natgemaakte handen 24 kleine balletjes. Druk elk balletje tussen twee halve walnoten iets plat en leg de bonbons elk in een papieren bonboncaisse. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Benodidheden:
1 pers.
* 1 (of meer) soesje (s)
* Schep jam (naar smaak)
* Slagroom
* Chocolade snippers
* Poedersuiker
Bereiding:
Bestrooi een bordje met poedersuiker. Schep daar een eetlepel jam op, (zelf gemaakt) soesje daarop plaatsen. Slagroom en chocoladesnippers erover.
Variatietip:
Een heel snel en lekker toetje, waarop makkelijk te varieren is, door verschillende soorten jam te nemen, of een varietie met ijs, pudding, etc.
Benodigdheden:
ca 30 stuks
* 350 gram snippers van hazelnoten
* 350 gram chocolade (reep)
* 180 gram blokjes gesuikerde citroenschil
* 1 ? eetlepel cacaopoeder
* 300 gram suiker
* 1 eetlepel rum
* olie voor invetten ovenschaal
Bereiding:
Maak de chocolade zacht, hak het grof, stop het in de blender en mix het tot een fijne puree samen met de hazelnoten en gesuikerde schil. Meng de cacaopoeder erdoor. Kook de suiker met 75 ml water en voeg dit toe aan het chocolade mengsel. Meng de rum erdoor. Vet een grote ovenschaal in met olie en verspreid het chocolade mengsel tot een laag van 1,5 cm. Dek dit toe en laat het een nacht afkoelen. Snijd het de volgende dag in vierkantjes en serveer het met koffie of espresso. Bewaar het in een blik.