Romertopf


Als u uw romertopf voor het eerst gebruikt, moet u hem vooraf 24 uur in water zetten
De tweede keer volstaat een half uurtje
U moet de romertopf altijd in een koude oven zetten.
Voeg NOOIT koude vloestoffen toe aan een reeds warme Romertopf. Deze kan dan kapot springen!!!

* In de Romeinse tijd werd er al in aardewerken potten gekookt. Grieken, Fransen, Indiers en Marokkanen volgden dit voorbeeld en in de hedendaagse eetcultuur passen de vetloze, in eigen sappen sudderende maaltijden wonderwel.
* Braden en stoven in een aardewerk en klei kookpot is eenvoudig. Het poreuze aardewerk neemt het water op en dit water verdampt door de warmte in het voedsel.
* Stoomkoken: voor elk gebruik, even onder water gedurende 10 minuten houden
koken in eigen sap houdt in dat de gerechten sappig worden.
* Zij drogen niet uit, vitaminen, en alle nutritieve elementen worden bewaard, omdat het voedsel niet in het braadwater weekt.
* Het koken met de Romertopf in de oven vraagt geen enkel toezicht. Inderdaad de Romertopf neemt zoveel water op dat de kooktijd langer mag zijn dan 25 minuten zonder dat het voedsel verbrandt.
* De oven blijft schoon.
* De Romertopf in de koude oven schuiven en in weinig tijd zet u een heerlijke maaltijd op tafel.
* Romertopf warmt op en houdt een lange tijd het eten warm.
* De Romertopf zo op tafel brengen en direkt opdienen.
* Er worden geen extra pannen of schalen gebruikt en de afwas blijft beperkt.
* Romertopf kan alles koken. Vlees, gevogelte, groenten, vegetarisch, enz…


* Natuurlijke mineralen en vitaminen en smaak blijven behouden waardoor de gerechten nog beter tot hun recht komen.
* Koken wordt eenvoudig in Romertopf.
* Het voedsel verandert zich in een natuurlijke wijze om een volledige maaltijd te scheppen.
* Het poreuze aardewerk zorgt voor een natuurlijke bereiding.
* De Romertopf is vooral praktisch in het gebruik omdat de oven zorgt voor de bereiding van het gerecht, waardoor tijd overblijft voor andere bezigheden.

Benodigdheden:
4 pers.

* 1 grote kip
* 100 gram ontbijtspek
* 1 pot bruine bonen
* 1 grote ui
* beetje sambal
* beetje witte wijn of wat citroensap
* 1 eetl. olie
* 1 theel tijm ( ik doe zelf provencaalce kruiden dus gemixd)
* zout/peper.

Bereiding:
Doe de bruine bonen in een kom en schep hier door de gesnipperde ui, sambal , spek, en kruiden.
Doe de schone kip in een natte romertopf met zout/peper en nog wat kruiden en olie en wat wijn (ietsepietsie maar hoor)
Zet de kip in een koude oven en dan op 250 graden en laat de kip 50 min. Smoren. Dan uit de oven halen en doe het bonenmengsel eromheen, de deksel er weer op en nog 30 min. in de oven. Dan de deksel eraf halen en nog 10 min voor het bruine korstje.
Lekker met gebakken aardappelen.


Benodigdheden:
4 pers.

* 750 gr kalkoenfilet
* 6 eetl.cranberrycompote (of jam)
* 2 eetl suiker/1 theel.paprika poeder
* 1 eetl. olie/peper/zout

Bereiding:
Wrijf de kalkoen in met peper en zout.Roer de paprikapoeder los met de olie en wrijf ook hier mee de filet in. Leg de kalkoen in de natte romertopf en sluit af met de deksel en zet circa 20 min. op de hoogste stand in de magnetron.
Neem de topf uit de magnetron haal de deksel eraf en schep de compote over de filet en bestrooi met suiker.Zet de schaal 5 min. onder de hete grill tot de suiker is gesmolten en begint te karameliseren. Lekker met gebakken kriel.


Benodigdheden:

* 8 sneden mager gezouten spek met zwoerd van 3 mm dikte
* 8 enkele of 4 dubbele lamskoteletjes
* Boter
* Varkensreuzel
* 200 gr Parijse worst
* 800 gr zuurkool uit het vat, uit blik of vacuum
* 6 jeneverbessen
* 1/2 koffielepel kummelzaadjes (komijnzaad)
* 1 flesje Luxemburgse moeselwijn van 37.5 cl
* 1 borrelglaasje aquavit of jenever
* 500 gr kruimige aardappeltjes (bintjes)
* Peper van de molen
* Eventueel verschillende soorten mosterd

Bereiding:
Braad zowel het spek als het lamsvlees even aan in boter
Strijk de romertopf in met varkensreuzel en bekleed hem daarna met spek
Verwijder het vel van de worst en snijd ze in 8 gelijke plakjes
Verdeel de zuurkool in lagen, waarop u telkens lamsvlees en worst legt
Kruid tussen de verschillende lagen telkens met peper van de molen
Dek het vlees tenslotte toe met een laag zuurkool
Plet de jeneverbessen en strooi ze op de zuurkool
Strooi er ook de halve koffielepel kummel over
Giet er de wijn en het glaasje aquavit of jenever over
Zet het deksel op de romertopf en plaats hem 1 uur in de oven
Schil de aardappelen en kook ze gaar
Verdeel alles mooi over de borden en breng nog even op smaak met peper van de molen
Serveer eventueel met verschillende soorten mosterd (bvb met en zonder pitjes)


Benodigdheden:
4 pers.

* 2 courgettes
* 10 tomaatjes
* 2 bollen knoflook
* 1 grote ui
* 100 g ontbijtspekblokjes
* peper
* 2 tl fijngehakte rozemarijnnaalden
* 1 bresse-kip
* 25 g boter
* grof zeezout
* 1 dl creme fraiche

Voorbereiding:
Laat een Romertopf (schaal en deksel) een uur ondergedompeld staan in koud water. Snijd de courgettes in plakken van 3 cm en halveer ze. Was de tomaten. Pel de teentjes knoflook en de ui. Snipper de ui.

Bereiding:
Bak het spek uit in een droge koekenpan op een laag vuur(5 min.). Bak ui en hele tenen knoflook in 3 min. mee. Voeg 1/2 tl peper en de rozemarijn toe. Spoel de kip af met koud water. Droog de kip en vul deze met het knoflookmengsel en leg ‘m in de romertopf met de courgette en de tomaatjes eromheen. Verdeel de boter er in klontjes over. Bestrooi de groenten met zeezout. Plaats de Romertopf in de oven tot de kip gaar is (ca. 1 1/2 uur). Haal de knoflookvulling uit de kip en maal of hak deze fijn. Meng het knoflookmengsel in een pannetje met de creme fraiche en giet het vocht uit de Romertopf erbij. Breng de saus tegen de kook aan en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de kip in stukken en serveer met groenten en saus.

Serveertip
Lekker met aardappelpuree.


Benodigdheden:
4 pers.

* 500 gr. runderlappen
* 1 zak triangel patat (650 gr.)
* 1 pak panklare hutspotgroente (1 kilo)
* 1 teentje knoflook
* 1 eetlepel kruidenbouillon poeder
* 1 eetlepel tandorikruiden
* Romertopf inhoud 2 1/2 liter

Voorbereiding:
Romertopfschaal en deksel +/- 15 a 20 min. in bak met koud water zetten. Snijd het vlees in blokjes.

Bereiding:
Neem de Romertopf uit het water en doe het vlees, patat en de groenten in de schaal. Pers de knoflook erboven uit en strooi er de bouillonpoeder en de tandoorikruiden over. Schep alles goed door elkaar. Doe de deksel op de Romertopf en schuif hem in een koude oven. Verwarm de oven op 225 C gedurende 1 uur en 15 min. en laat alles gaar worden.


Benodigdheden:
4pers.

* 4 varkenskoteletten van ca 3 cm dik
* 75 gr boter
* 1 grote ui
* stukje wortel
* 8 jeneverbessen
* 1/2 tl basilicum
* peper, zout
* 8 el paneermeel
* 1 el fijngesnipperde ham
* 2 el fijngehakte peterselie
* citroensap
* 2 dl witte wijn
* 1 dl kippebouillon

Voorbereiding:
Zet de Romertopf in koud water.
Druk of stamp de jeneverbessen fijn en vermeng ze met de basilicum, 1/2 theelepel zout en wat peper; wrijf hiermee de koteletten in.
Snipper de ui en snijd de wortel in plakjes.

Bereiding:
Bak de koteletten in een koekepan voorzichtig aan beide kanten, in een gedeelte van de boter goudbruin, zorg dat het kruidenlaagje erop blijft en doe ze over in de natgemaakte Romertopf.
Laat de gesnipperde ui en wortel in het achter- gebleven braadvocht licht kleuren, voeg de wijn toe en laat die op een groot vuur tot de helft indampen. Voeg de bouillon toe en giet dit geheel met de groente over het vlees.

Bak het paneermeel in de overige boter bruin en vermeng het met de ham, de peterselie en wat citroensap. Verdeel dit mengsel over de 4 koteletten. Leg de deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200 graden C en stoof de koteletten in ca 1 uur gaar en mals.

Neem de koteletten voorzichtig uit de schotel. Zeef het achtergebleven vocht in een steelpannetje en laat het snel tot een halve kop inkoken. Leg de koteletten terug in de schotel en giet er de saus langs.

Serveertip:
Lekker met gekookte krieltjes of witte rijst.


Benodigdheden:

* 250 Gr spits- of savooienkool
* 1 a 2 Tomaten
* 1 Ui
* 1 Paprika
* 1/2 Komkommer
* 200 Gr rundergehakt
* Zout en peper
* 1 afgestreken el boter
* Peterselie

Bereiding:
De gesnipperde ui en het gehakt al roerend met een vork in de boter licht bakken, overdoen in de nat gemaakte Romertopf en dit vermengen met de gesnipperde paprika, de ontvelde en in stukken gesneden tomaten, de geschilde en in blokjes gesneden komkommer, de geschaafde kool, peper en zout.De deksel op de schotel leggen, deze in een koude oven plaatsen, die op 200 graden instellen, en het gerecht gaar smoren in ca 45 minuten.

Serveertip:
Voor het opdienen bestrooien met fijngehakte peterselie. Op dienen met rijst of macaroni.


Benodigdheden:

* 10 Bloemig kokende aardappelen van ong gelijke grootte.
* 2 El boter
* Zout en peper en evt komijn

Bereiding:
De aardapppelen schillen en in schijven snijden en in de nat gemaakte Romertopf leggen. Met stukjes boter beleggen en bestrooien met zout en peper en evt komijn. De deksel op de schotel leggen en deze in een koude oven plaatsen, die op 250 gr ingesteld is. De aardappelen gaar smoren in ong 1 uur.

Tips:
* Evt uien toevoegen, voor een extra smaakje.
* Voor een krokanter korstje, 10 minuten voor tijd de deksel ervan af halen.
* Evt dan ook bestrooien met geraspte kaas.
* Een losgeklopt ei er over schudden, en wachten totdat het ei gestold is (zonder deksel)


Benodigdheden:

* 250 Gr spliterwten
* 1,5 L water
* 200 Gr varkenspoulet
* 200 Gr saucijsjes
* 100 Gr gekookte gelderse worst
* 1 Dikke prei
* 1/4 Knolselderij
* Bosje bladselderij
* Peper en zout

Bereiding:
De erwten een nacht weken in het water en overdoen in de natgemaakte Romertopf.
De deksel op de schotel leggen, deze in een koude oven plaatsen, die op 180 graden is ingesteld en de erwten grotendeels gaar koken in 1,5 uur. Het vlees (uitgezonderd de rookworst), de klein gesneden soepgroenten, zout en peper aan de erwten toevoegen en de deksel op de schotel leggen. De soep verder gaar koken in ca 1 uur. De soep doorroeren, zodat ze een mooi gebondden massa is en afmaken met een gedeelte van de bladselderie en plakjes worst.

Serveertip:
De soep opdienen met roggebrood met katenspek.


Benodigdheden:

* 1 Haas in stukken gesneden
* 1 Kopje bloed van de haas
* 1 Ui
* 1 Zakje gesneden soepgroente
* Jeneverbessen
* Tijm
* Laurierblad
* 2 El gehakte peterselie
* 2 El boter
* 1 El bloem
* 1 Kopje rode wijn
* 1 Kopje bouillon
* Peper en zout
* 0,5 Dl Azijn
* 2,5 Dl water

Voorbereiding:
Een marinade koken van water, azijn, soepgroente, jeneverbessen, tijm, laurier en gesnipperde ui en deze laten afkoelen.
De stukken haas inwrijven met peper en zout, een nacht in de marinade laten staan.De haas uit de marinade halen en geod afdrogen.

Bereiding:
De stukken haas in hete boter bruin bakken. De bloem erover strooien, deze mee leten kleuren, bouillon erbij gieten en het geheel laten afkoelen. De haas overdoen in de natgemaakte maxi Romertopf met de wijn en de gezeefde marinade. De deksel op de schotel leggen, deze in een koude oven plaatsen, die op 200 graden is ingesteld en de haas gaar en mals stoven in ca 3 uur.
Het bloed erbij roeren. Het vlees in de hete oven zonder deksel een bruin korstje laten krijgen en de saus laten binden.

Variatietip:
* 2 Fijngewreven teentjes koflook aan de saus toevoegen.
* Voor het geven van het bruine korstje het vlees dik met geraspte kaas bemeren.

14 Reacties

  1. professoroud

    28 maart 2008 at 01:35

    Hallo, Ik moet mijn romertopf wel weer even afstoffen, maar krijg er wel weer zin in. Ik zet dit favoriet. Bedankt. Groetjes, Jos

  2. Ik heb al een tijdje een romertopf en ga hem weer eens gebruiken met al deze lekkere recepten. Dank je wel.

  3. Afgelopen zomer heb ik op een rommelmarkt een vrijwel nieuwe romertopf gekocht dus jouw artikel is handig om mee te nemen. Dank je wel en groetjes Molenmeisje

  4. Ik heb dit artikel meegenomen
    Binnenkort krijg ik een romertopf
    dus dan komt het goed van pas
    Groetjes en bedankt Lucy

  5. Ik heb een Romertopf maar gebruik hem te weinig, jouw artikel toevallig tegen gekomen en gelijk meegenomen.
    Ga de Romertopf weer eens uit de kast halen!
    Groetjes,

  6. Irma
    Bedankt voor het artikel.
  7. 4 kilo moet er bij mij af, dus ik ga weer werken met de romertopf. Lekker en gezond. Groetjes Micky

    img src=”http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=gif&img=20041014033238.gif”>

  8. Toevallig heb ik zo’n ding staan, ooit gekregen en nog niks mee gedaan. Daar gaat nu verandering in komen. Hij staat in het water en gaat gebruikt worden!
    Marga

  9. Wat een leuk artikel….ik neem het gelijk mee.

  10. onderin de kast staan. Door jouw artikel ga ik hem toch weer eens gebruiken.
    Bedankt.
    Anna

  11. Wat een heerlijke recepten, is gelijk weer eens een stimulans om mijn Romertopf te gebruiken.

    Bedankt!
    Groetjes Joke.

  12. dit artikel neem ik mee
    er is een romertopf onderweg naar mij
    dus komt goed uit
    groetjes Lucy

  13. Als je eens een nieuwe achtergrond wilt hebben, is hier keuze te over.
    http://www.webpagebackground.com

Geef een reactie