een trip door de champagnestreek

Bij het begin van de paasvakantie trokken we er een weekje op uit met onze camper,ik noteerde elke dag een reisverslag……. Dit jaar is er geen tijd voor een aprilvis want de paasvakantie begint en na de hele camper weer te hebben volgeladen vertrekken we omstreeks 9.30u richting antwerpen,dan naar brussel,daar richting namen,verderop dan tot bouillon maar eerst even stoppen voor onze middagpauze.
Vlug de tafel dekken en onze broodjes met eisla(mijn zelfgemaakte eiersla die wij onze campersalade noemen want die maak ik altijd voor de eerste dag wanneer we op reis gaan),
dan afruimen en nog een klein stukje rijden en we zijn in Bouillon.
Daar gaan we alvast wandelen naar de abdij,in de abdij zelf kun je wel niet maar er is een winkeltje waar ze lokale bieren,brood,boeken,zeep enzo verkopen en de omgeving is ook aangenaam,dus 5km stappen loont !
Wanneer we bijna terug aan de camper zijn begint het te regenen ,zelfs zo hard dat we druipend nat worden,terug in de camper maken we koffie en eten wat koekjes terwijl we overleggen of we vandaag al naar frankrijk zullen rijden want het is nog te vroeg om hier te blijven en met die regen kunnen we niet meer naar het centrum wandelen.
Dus we besluiten maar weer te gaan rijden,ondertussen klaart de hemel uit en het zonneke komt zelfs te voorschijn!
We rijden tot Sedan maar daar vinden we geen camperplaats dus rijden we tot Charleville-Mezieres( voor de camperplaats daar hadden vrienden ons aangeraden de pijltjes naar de mont olympe te volgen )en daar in een sport en spelpark vinden we de plaats waar campers gratis kunnen overnachten
We gaan er dadelijk wandelen(over brug)naar het centrum met de mooie place ducale en een gezellige winkelstraat.We gaan even een klein frans koffieke nemen in een gezellig cafeke en het is al over zevenen die avond als we nog beginnen koken:spagethi carbonara wordt het.
Na de vaat stoppen we twee euro in de serviceborn en kunnen we een uurke van den eletriek genieten en een korte aflevering falty towers bekijken op de laptop van Patrick.
Daarna nog wat lezen en omstreeks 22u verbouwen we de camper om tot slaapkamer en gaan we slapen.Wanneer we wakker worden is het aan het regenen,maar na het ontbijt is het even over en we besluiten om toch te gaan wandelen in het centrum,maar vandaag is het zondag dus alle winkels zijn gesloten en zo druk het er gisteravond was zo stil is het vanmorgen!
La place ducale lijkt wel een leeg plein!
Ondertussen begint het weer te regenen,dus we gaan dan maar eens in zo\\\\\\\’n tabak,een combinatie cafe,krantenwinkel en gokbureau .
Terwijl we een koffie nemen komen vele fransen een gokje wagen op de tierce( de paardenkoers zoals wij zeggen)
Daarna gaan we weer even wandelen,maar met die regen en zondagse leegte is er niks aan en we duiken dan maar een zaak in waar ze broodjes hebben en daarna keren we terug naar onze camper en gaan maar weer een stukje rijden,we rijden nu maar naar Reims, onderweg stopt het met regenen en gaat de zon schijnen.
Na lang zoeken vinden we de camperplaats,maar t\\\\\\\’is met slagbomen en we kunnen er niet op.Gelukkig zijn er duitsers op de camping,en via hun code kunnen we binnen rijden.Michel gaat zoeken naar het toeristisch informatiekantoor op 15\\\\\\\’stappen en krijgt dan ook een gratis code zodat we morgen buiten raken.Wat een omslachtig systeem!Maar je moet het wel weten!
Ondertussen gaan we eens onze nieuwe zetels uittesten en gaan we zonnen , maar t\\\\\\\’is toch
wat te fris en na 10\\\\\\\’ gaan we maar terug binnen!
We beginnen al te koken,vanavond coq au vin,gekookte aardappelen en gestoofde erwten en wortelen en druiven als dessert.
Na onze vaat gaan we eens wandelen tot in het centrum,we verzeilen al dadelijk in de uitgangsbuurt,allemaal restaurantjes en bars,wanneer we een brasserie ontdekken waar ze zelf bier brouwen willen we dat franse bier wel eens proeven.Niet slecht maar de belgen kunnen dat beter!
Het is al donker als we terug wandelen,dus bij de camper aangekomen gaan we maar dadelijk slapen want morgen willen we de stad beter zien.Vanochtend schijnt de zon maar het is toch frisjes.Zeker zo vroeg s\\\\\\\’morgens is het niet te warm.
Vandaag gaan we de hele stad Reims eens afwandelen en we beginnen met de pijltjes naar het centrum te volgen naar de befaamde cathedraal,een inmens groot gebouw met prachtige glasramen,hier werd clovis gedoopt dus een gebouw met geschiedenis.
In de omliggende straten is er markt dus extra kilometers want er zijn vele straten vol kraampjes.
Op de middag gaan we snel iets eten,we zien een macdonalds dat wordt dus fastfood!
Daarna willen we naar de champagnekelders van Pieper-Heidsick maar die ligt helemaal aan het uiteinde van Reims,dat wordt dus een flinke stap!
Maar het loont de moeite want bij aankomst worden we door een vriendelijke hostess mee binnen geleid en na enkele trappen te hebben afgedaald in een rijdende tas(treintje dit lijkt wel een pretparkattractie) en we krijgen zelfs een nederlandse gids(stem toch )en we vertrekken rustig gezeten in ons \\\\\\\”baksken\\\\\\\” op een ontdekkingtocht met klank,licht en kleur door het proces van druif tot champagne,en op t\\\\\\\’einde van de rit leidt een hostess ons naar een bar waar we een glaasje champagne mogen proeven. Wanneer we even later via het winkeltje naar buiten gaan kopen we ons ook nog een flesje .
Het valt niet mee om na een glas champagne terug zo\\\\\\\’n terugtocht te moeten doen,en uitgeput staan we enkele uren later weer in onze camper.
We besluiten Reims vanavond nog te verlaten en we gaan tot op een camping in Epernay,maar de camping daar is nog gesloten we zoeken nog eens in onze papieren en we zien dat er een camperplaats is in het naburige Mareuil- sur-Ay.
Michel koopt een jeton in de naburige buurtwinkel en dan gaan we koken:hamburger,couscous en ratatouille.Na de vaat stopt patrick de jeton in de serviceborn en hebben we 3 uur electriek,dus Patrick kan wat op zijn laptop en we kijken een aflevering Falty Towers.Wanneer den eletriek stopt is het al 22.30u,dus tijd om te gaan slapen!Vanochtend gaat Michel even in de buurtwinkel zien en brengt een frans brood mee voor ons ontbijt.En daarna rijden we naar Epernay(volgens de folders ook een stad bekend om zijn champagne)maar alleen de laan met champagnehuizen(avenue de champagne) o.a moet et chandon(hier staat zelfs een bewaker voor de ingang)luxueus is het wel maar in het centrum zelfs is het maar een flauwe boel: triestige huizen,flauwe winkels…niks bijzonders,we willen dan de kerk eens gaan bekijken maar hier is een begrafenis aan de gang dus we kunnen er niet in.We verlaten Epernay dan maar,via prachtige wijngaarden(door het koude weer nog velden vol stokken)komen we in Hautvillers,we bezichtigende de abdijkerk met het graf van Dom Perignon(grondlegger van het recept van champagne)en tenslotte keren we terug naar de camperplaats te Mareuil-sur-Ay.We ontmoeten er belgen en die geven ons enkele tips zodat we voor morgen weer enkele ideeen hebben .
Als avondeten gaan we koken : aardappelen,rode kool en coteletten en na de vaat stopt patrick weer een jeton in de serviceborn en hebben we weer eletriek voor 3 u ,dus zo kan patrick wat op de laptop en kunnen we eventjes een aflevering falty towers zien.En nadien is het toch tijd om te gaan slapen en hiervoor hebben we geen eletriek nodig!Het blijft nu maar winter,vannacht heeft het weer gevroren en het is zeer koud buiten,gelukkig hebben we nog winterkleding mee!
Na het ontbijt gaan we de champagneroute volgen,een tocht die ons brengt tussen de wijngaarden in kleine dorpjes,mooi alleen spijtig dat alles nog kaal is,als alles groen is moet het nog veel mooier zijn.Ergens in een klein dorpje:Bouzy noemt het stoppen we even op het pleintje voor de kerk,daar staat een gietijzeren standbeeld van een kip,dus dat is ideaal om eens een fotoke te maken !
We wandelen er ook even tussen de wijngaarden en een champagneboerderij…mooi en rustig en geen mensen te zien !
We gaan er eten(we gaan hotdogs maken,doe dat maar eens bij ons,vlak voor de kerk parkeren en rustig eten ! )
Daarna rijden we verder ,we volgen de pijltjes ;les faux de Verzy en daar gaan we wandelen in een bos bekend om zijn speciale kleine mooie berkeboompjes.
Na de flinke wandeling rijden we (op aanraden van de belgen die ons deze tip gaven) naar Louvois,daar zoeken we la ferme vertuelle,daar aangekomen verzeilen we op het erf van de boerderij,de boer ontvangt ons en begint mopjes te vertellen,hij verkoopt streekprodukten in een oud autoke op zijn erf,we kopen een potje honing en we gaan de dieren en zijn erf rustig bekijken (die boer vraagt 4 e om zijn boerderij te bezoeken)maar het loont de moeite,hij heeft wel honderd verschillende raskippen(door de vogelgriep zitten die wel afgeschermd)maar ze amuseren zich wel want ze hebben enkele oude auto\\\’s en karren ter hunner beschikking,Michel maakt foto\\\’s van de auto\\\’s vol kippen! Verderop zien we ook nog ezels, paarden,ganzen,eenden,kalkoenen,konijnen en overal oude toestellen,oude wrakken en oude gebruiksvoorwerpen. Wanneer we dan eletriek vragen geven we onze kabel door de omheining en sluit de boer het ergens in een stal aan.
Ook voor het ontbijt wil hij mits meer betaling zorgen,hij gaat zelf naar de bakker rijden morgenvroeg!
We keren terug naar onze camper en gaan een spagethi maken en daarna rustig napraten( de boer is modern,hij heeft zelfs een site op internet,www.lafermevertuelle.com zodra we thuis zijn gaan we eens zien)
Vanavond hebben we rustig de tijd om dvd te kijken(onbeperkt eletriek vanavond) maar om 22u vallen we zonder gas,door die extra koude moet ons vuur constant branden en nu is de gas op ,gelukkig hebben we ook nog een electrisch vuurke mee.
Nu het water nog warm is wassen we ons en gaan slapen.Brr wat koud vanmorgen! Ijskoud water om ons te wassen,het blijft dan maar bij zo\\\\\\\’n snel kattewasje!,koffie kunnen we niet maken dus als de boer de croissants brengt eten we die met een glas fruitsap.
We verlaten de boerderij en gaan zoeken naar een winkel, gelukkig weten we nog dat de buurtwinkel naast de camperplaats te Mareuil sur Ay gas verkoopt en even later kunnen we koffie maken en ons wassen met warm water.
We volgen verder de champagneroute en rijden naar Dormans,daar moeten we op een camping( maar er zijn speciale tarieven voor campers 10e)
We wandelen naar het centum en gaan het monument ter nagedachtenis van de slag om de Marne bezichtigen,een kerk (lijkt op de Sacre coeur in parijs) amai zo\\\\\\\’n trappen om daar te geraken!
Terug in onze camper gaan we koken,vanavond merguez en couscous en dan installeren we ons voor een avondje film.(He loves me,he loves me not) met een glaasje champagne en de typische koekjes:les roses de reims!Het blijft nu maar koud weer ,in deze regio zijn er bijna geen toeristen te zien, veel is nog gesloten ,de paasvakantie begint hier pas na pasen, enfin we besluiten nog enkele dagen naar onze belgische ardennen te trekken en na het ontbijt verlaten we de champagnestreek en de gps weet de korste weg naar belgie zodat we ons niet suf moeten staren op de landkaart. Dat is wel een heel gemak, voorheen was het steeds maar zoeken naar de weg en nu rijden we er rustig, blindelings bijna! naar toe.
Tegen de middag staan we al in belgie, en de eerste frituur wordt onze eerste stop! Wij blijven echt wel belg! want na een weekje champagne smaakt friet en cola nog zo goed!
We rijden naar het gezellige stadje Durby, daar op de camping is er een speciale campertarief(10e en je staat er vlak aan de ourhe)
We gaan dadelijk eens wandelen in het gezellige stadscentrum, hier zijn er veel toeristen en na een weekje zonder volk om je heen is dat wel even wennen!
We genieten van een trappist rochefort en vanavon d gaan we ook niet koken maar gaan we eens op restaurant.
Tenslotte kijken we nog een film op dvd en daarna gaan we slapen in onze ardennen!Ook vanmorgen is het weer frisjes,maar we pakken de rugzak mee en gaan te voet naar Barvaux.We volgen het padje naast de ourthe en als de zon gaat schijnen krijgen we het zelfs te warm door het stappen.
Tegen de middag bereiken we het cafeetje waar de kanovaarders aanleggen,we hebben best wel honger en bestellen een soep,maar dat blijkt gewoon een zakje soep met warm water en een beschuit.Teleurstelling,na 8 km stappen hadden we best een stevige soep mogen hebben!
We wandelen dan nog even in het centrum van Barvaux en beginnen de terugtocht ,nog eens 8 km terug,en vooral de laatste kilometers ben ik helemaal op,een wandeling mag toch iets korter zijn,maar in Durbuy gaan we eten,dat helpt om de laatste meters door te komen.Uitgeput zak ik neer op een stoel in het restaurant en les boulettes provencales geven me nieuwe krachten!
Daarna keren we terug naar onze camper en kijken nog naar een film op dvd:things you can tell just by looking at her,een film met glen close.
En daarna gaan we slapen en vanavond ben ik zo moe dat ik al slaap zodra ik me neerleg!Vanmorgen gaat Michel nog eens tot de plaatselijke bakker en gaan we nog eens rustig ontbijten.
Daarna vatten we de terugtocht aan zodat we rond de middag weer thuis zijn,de gerbil lijkt ook blij dat zijn hok weer op zijn vertrouwde plaats staat,de laptop en alle andere spullen worden weer uitgeladen.Reizen is leuk,maar nadien ben je ook weer graag terug thuis.

3 Reacties

 1. Hoi Hilde
  Heb je verslag gelezen.
  Leuk he dat camperleven
  Nu maar weer wachten op volgend voorjaar
  Kunnen we weer op pad
  Groetjes Clara

 2. blanche_van_aalst

  21 september 2006 at 12:26

  Ben hier per ongeluk terechtgekomen! Ben niet meer zoveel op smul de laatste maanden. Was plezierig om te lezen dat gij nog altijd plezier hebt aan reizen en schrijven.

  groetjes
  Annemie

 3. slankie-slank

  19 april 2006 at 05:40

  Ik heb weer genoten van je artikeltje. Leuk in sappig vlaams geschreven. Ga zo door, ik lees je reisverhalen altijd.
  Groetjes,
  Marijke

Geef een reactie