de dagelijkse belgische keuken

wat schaft mijn pot vandaag? Afgelopen weekend las ik een kookboek over de dagelijkse belgische keuken in een restaurant in Londen en dit bracht me op het idee dat ik het beter kan!!!De echte belgische keuken vind je niet in Londen maar bij mij in mijn keuken,dus vanaf nu ga ik elke dag noteren wat mijn potje kookt…hoe maak ik mijn bloemkool?

Bloemkool schoonmaken en in roosjes verdelen
Spoelen in water met zout(om alle ongedierte eruit te halen en om witte kleur te behouden)
Water met zout aan de kook brengen
Bloemkool hierin koken tot ze mals zijn
Afgieten
Opstoven in wat boter,kruiden met peper en muskaatnootde erwtensoep maak ik op eigen wijze, ik gebruik geen maatbeker of weegschaal maar werk volgens intuitie!
Ook een recept heb ik niet maar ik heb ik mijn hoofd enkele familierecepten,
alsook een duits recept en ga dan expirementeren.
Voor wie geintresseerd ik zal ik trachten een samenvatting te maken van mijn werkwijze.

Ingredienten
————
per persoon een poolse worst(in belgie te verkrijgen bij de beenhouwerij van colruyt maar het lukt ook wel met frankfurterworst of zo\’n nederlandse rookworst)
2 fijngesneden uien
een 300gr soepgroenten vb,prei,selder,wortel,aardappel
een 200 gr erwten(ik gebruik droge spliterwten
1,5 l water
beetje boter

werkwijze
———-
smelt de boter,stoof hierin de ui(niet bruinen gewoon glazig)
stoof de soepgroenten erbij
doe de erwten er bij
voeg er water aan toe
laat 45\’ koken(ik gebruik de snelkookpan)
kruid naar smaak(ik neem 3 bouillonblokjes en wat peper)
mix
doe er de worsten in en laat nog even doorwarmen(niet koken)
dien op met vb gegrilde toasten erbijVandaag had ik bezoek en dus minder tijd om in de keuken te werken,ik moest dus snel even een menu gaan samenstellen.In de diepvries had ik nog gebraden kippebillen,daarbij een pot appelmoes en wat kroketten gebakken en zo had ik nog een snelle,feestelijke maaltijd op tafel getoverd.
Morgen ga ik weer eens uitgebreider koken.dit recept kreeg ik van een tante (t\\\’is uit de na oorlogse periode,er was nog niet zo veel,alles was duur voor de gewone mensen en men was creatief met eenvoudige ingredienten)en t\\\’is een niet zo duur en lekker gerecht.
Ik ga het hier nu even noteren:
voor 4 personen:
benodigdheden:
4 hardgekookte eieren
1zakje gemalen kaas
250 gr gekookte ham
1 l melk(ik gebruik halfvolle dan is het minder vet)
wat boter
een 15 tot 20 aardappelen(volgens de nodige hoeveelheid die men op kan)
nootmuskaat,p&z
1 pot schorseneren
wat paneermeel

Werkwijze
-schil en kook de aardappelen met zout water(een snuifje is voldoende)
-giet af,laat droog worden,voeg boter,scheut melk,nootmuskaat aan toe en pureer(daar ik geen kracht meer heb in mijn arm gebruik ik de electrische klopper
-schep in vuurvast potje,maak mooi glad met een natte vork,trek streepjes,bestrooi met paneermeel en enkele klontjes boter

ondertussen pel de koud geworden eieren snij in stukjes en doe in andere vuurvaste schotel
-snij de ham in dobbelsteentjes
-voeg ze erbij
-maak een witte kaassaus,kruid met p&nootmuskaat en giet over ham-eimengsel

-Laat beide schotels gratineren

-kook ondertussen de schorseneren
-maak een bechamelsaus

serveer alles samenNaar jaarlijkse gewoonte kwamen we met onze belgische motorhomevrienden(campervrienden)vrijdagavond samen in de kempen.De thermometer buiten wees -7c maar we waren allemaal goed ingeduffeld met enkele laagjes truien,dikke winteranorak,muts,sjaal,handschoenen en we hadden een drietal vuurkorven en een barbecue.Wij gingen er allen gezellig rondzitten op onze zomerzetels en er was erwtensoep,tomatensoep,satees,gluwijn,jenever,desserts,worst…enfin iedereen had wat meegebracht en zo brachten we onze winterse barbecue(nieuwjaarsparty)door tot middernacht en kou hadden we niet !
Rond middernacht ging iedereen slapen in zijn camper,we hadden daar ons verwarming aan gelaten en na zo\\\’n avondje buitenlucht was het er zelfs lekker warm binnen.
Zaterdag maakten we een wandeling en s\\\’avonds aten we chinees en was er een optreden van Patrick en Gilles(onze zoon en zijn vriend) en was er ook nog een kwis.
Zondag nog een ontbijt samen en dan vertrok iedereen weer naar huis.
Zo\\\’n winterweekend is eens iets anders dan een zomers uitstapke!Vanmiddag weer de hele camper uitladen,dus niks in huis,dus even kijken in de diepvries om snel een avondmaal op tafel te gaan krijgen,het werden kip nuggets,frites en een saladeke van fijngesneden rauw witlof vermengd met wat mayonaise.Vandaag had ik zin eens creatief bezig te zijn,ik had een tweetal pizzabodems(bij ons te verkrijgen bij colruyt),een blik italiaanse tomatencoulis,een zakje verse mozarella,1 blik ananas,2 kipfilets,een zakje gemalen kaas,een potje pizzakruiden en daarmee ging ik aan de slag.Ik bedekte de pizzabodems eerst met een laagje tomatencoulis,daarop deed ik stukjes kipfilet,schijfjes mozarella,stukjes ananas en dan overstrroide ik alles met gemalen kaas en pizzakruiden en enkele druppels olijfolie,dan bakte ik alles een 15min. in een voorverwarmde oven op 220c en dan konden we aan tafel.Vannamiddag was ik op bezoek bij vriendin evelin ik moest dus nog alles beginnen na 17u,dus het werd iets zonder aardappelen schillen,en het werd dus mijn spagethi carbonara op mijn manier zoals ze die hier graag eten!

Benodigdheden
————-
1 bakje verse champignons
1 doosje room ik gebruik alpro dat is light,zonder cholesterol
200 gr spekblokjes
1 zakje gemalen kaas
p;klein beetje zout,muskaatnoot,citroensap,ietske boter

Werkwijze
———
-de champignons in schijfjes snijden
-ze in wat boter op zacht vuurke stoven,besprenkelen met wat citroensap,kruiden naar eigen smaak
-als ze zacht zijn de spekblokjes bijdoen en nog wat laten meestoven tot ze wat doorbakken zijn-ondertussen spagethi koken in water(met een tikje zout daar ik zeer weinig zout gebruik)
-afgieten in zeef
-ondertussen room aan kook brengen,daar ik alpro gebruik dien ik ze te binden met sausbinder,kruiden met peper en muskaatnoot
-de pan van het vuur nemen,gemalen kaas doorroeren
-Vet van spek afgieten,spek en champignons aan toevoegen
-spagethi erbij roeren
-warm serverenBrr wat is het koud vandaag,dus tijd voor een stevige en warme winterse ovenschotel.
Dus ik begin met witloof (volledige stronken,even de buitenste bladeren verwijderen en onderaan een beetje afsnijden,dan spoelen en op matig vuur stoven in wat boter ,kruiden met peper en nootmuskaat.Na enige tijd wat water bij doen zodat het niet gaat aanbakken.Als het gaar is alles laten afkoelen.
Ondertussen de aardappelen schillen,wassen en koken in water met weinig zout,afgieten,droog
op matig vuurtje,pureren met wat boter,melk,nootmuskaat.
In vuurvaste pot doen,met natgemaakte vork heffen maken en een ruitjesmotief intrekken,bestrooien met paneermeel en enkele vlokjes boter opleggen.
De koud geworden stronkjes witloof in een plak ham draaien,de rolletjes in vuurvaste schotel leggen
een dikke kaassaus maken en over de rolletjes gieten.
Beide schotels in oven zetten op 250c een 45min. bij mij dus tot er een mooi bruin kleurtje ontstaat.
Uit oven halen,en een tien minuten later(pas uit oven is te heet!)kan men aan tafel.Er is geen vrouwke zo arm
of ze maakt vandaag haar panneke warm!
Een traditie en vandaag moet ik dan maar pannenkoeken bakken.
Maar deze keer maak ik er genoeg zodat ik er nog kan invriezen en als we zin hebben in pannenkoeken heb ik ze maar uit de diepvriezer te halen.
Ik heb zo\\\’n party pannenkoekentoestel van tefal waarbij ik 6 pannenkoekjes tegelijk kan maken dus ik ga aan de slag:
ik neem:500 gr gezeefde zelfrijzende bloem
1 l melk
6 geklutste eieren
1 mespunt zout
2 eetlepels olie(ik nam maisolie)
eerst deed ik de gezeefde bloem in een kom,dan voegde ik er 1l melk aan toe,ik heb alle gemengd met de electrische kloppers omdat ik dus geen kracht meer heb na 2 xschouderbreuk maar normaal kan men dit met gewone handklopper ook.
dan 6 geklutste eieren erbij roeren,alsook een snuifje zout en de olie.
Dan het beslag een twee uur laten rusten op kamertemperatuur.
De plaat lichtjesinwrijven met olie,voldoende heet laten worden en dan bakken maar…
Ik denk dat ditzelfde beslag ook kan gebruikt worden voor de traditionele koekenpan!Met dat pannenkoekenbakwerk moest ik dan nog snel een warme maaltijd bereiden.Vanmorgen was ik naar de markt geweest en had er kipgyros gekocht,daarbij maar een zak diepvriesfrieten en een sla.Zo hadden we naast de pannenkoeken een heel menu vandaag.Vandaag ga ik weer uitgebreid koken want ik had gisteren ook verse wortelen meegebracht.
Mijn wortelen maak ik als volgt:
-eerst de wortelen schoonmaken(metdunschiller en spoelen)
-wortelen in dunne schijfjes snijden
-1 ui fijnsnijden ,stoven,wortelen erbij en daar ik ze in de snelkoker doe overgieten met water,kruiden met peper en laurier(ik gebruik geen of weinig zout)laten stomen 10 minuten
-laten afkoelen
-water afgieten
-aandikken met sausbinder
-van het vuur kunstsuiker of gewoon suiker aan toevoegen

ik neem zo\’n kalkoenrollade zoals ze die hier in colruyt en aldi verkopen
-ik verwijder het buitenste plastiek
-prik gaatjes in het plastiekje dat er aan moet blijven
-laat rondom kleuren op 250c ,daarna oven verminderen naar 180 gr,rollade kruiden met peper en laurier,regelmatig met boter besmeren en omdraaien
-na een 45 minuten oven afzetten,kalkoenrollade nog een 10 min verder laten garen
-laten afkoelen
-netje en plastiekfolie verwijderen
-met electrisch mes in schijven snijden
-ondertussen braadvet losmaken,water erbij ,1 dl room (alpro gebruik ik),scheutje cocnac,saus maken
-vlees terug opwarmen in de saus

Ik geef er dus gekookteaardappelen bij maar met kroketten of puree wordt het feestelijker.Daar we vandaag gaan eten dus een soepje gemaakt op de middag,een tien uien,twee aardappelen,alles in stukken snijden en stoven in boter,nadien aanlengen met 1,2 l water,dit alles een kwartiertje laten koken,mixen,3 bouillonblokjes en veel peper erbij . Brood roosteren(ik doe het in grill magnetron 4 minutes ,snede brood omkeren en 4 min aan andere zijde en dan is het klaar)vandaag had ik eens zin in konijn,dus ik kocht 3 mooie konijnebillen en begon dan met 2 uien fijn te snijden en te bruinen in boter,dit even uit de pan doen en dan opnieuw boter in de pan doen en hierin de konijnenbillen bruin dichtschroeien,dan de ui er terug bij en kruiden met peper,zout,tijm,laurier,eventueel een snede brood met mosterd voor aparte smaak,overgieten met een flesje bruin bier ik had leffe genomen.
Konijn er even uit halen
saus binden met sausbinder
serveren met gekookte aardappelen en appelmoesVandaag ging ik weer eens uitgebreid kokerellen,ik had een recept van kalfsblanket(dat is een soort kalfstoofvlees)
Dus 400 gr kalfsvlees
400 gr kalfsgehakt(opmaken met 1 losgeklopt ei,paneermeel,peper)en daarvan ballekes rollen van 1cm zo
ondertussen water koken met daarin een in vieren gesneden ui,peper,zout,laurier,tijm aan de kook brengen en hierin het kalfsvlees gaar koken (bij mij duurde dat 40minuten op een middelmatig vuur)
dan de gehaktbolletjes een 5 minuten laten meegaren
afgieten door een zeef(vocht dus houden)
boter smelten,bloem ,peper en vocht hierin en alles laten indikken,een scheutje room,een scheutje citroensap,1 losgeklopt ei erdoor roeren
het vlees in de saus doen
serveren ik deed dat dus met gekookte aardappelen en rode kool erbij maar je kan natuurlijk je eigen menu samenstellen.Vandaag geen ,haute cuisine, maar gewone keuken,een stukske kabeljauw gebakken,daarbij aardappelpuree en nog wat gestoofde prei.
Normaal zegt men dat je regelmatig vis op het menu moet zetten maar daar het hier geen grote viseters zijn kies ik gemakkelijker eens vlees,kip,konijn of zo…Vandaag weer eens iets met kip op het menu.
Ik bakte 3 mooie ,grote kippenbillen (kippenkruiden,tijm,peper)en stoofde ondertussen een bakje champignons welke ik in schijfjes sneed in wat boter met peper,kruidnoot,wat knoflook en citroensap.
Wanneer de kippenbillen gaar waren legde ik ze even op een bord alsook nam ik de champignons uit de pan,dan bond ik het kookvocht van de kip met champignonvocht en wat alproroom met sausbinder.
Dan deed ik de champignons bij de saus,schikte op elk bord een kippebil met enkele lepels champignonssaus erover dan wat frieten bij geserveerd en ons avondmenu stond op tafel.Vandaag een stevige varkenscotelet gebakken (gekruid met peper,muskaatnoot,mosterd) en daarbij boterboontjes(colruyt diepvries) opstoven met ui en kruiden met peper en nootmuskaat.Gewoon gekookte aardappelen erbij en dat was het dus voor vandaagVandaag eens een ovenschotel want ik weet niet om welk uur patrick thuis komt van een weekend logeren en zoiets is gemakkelijk even opgewarmd.
En t\’is ook heel lekker .
Ik maak de macaronischotel als volgt:terwijl de macaroni kookt in water met zout maak ik een dikke kaassaus en snijd hierin een 250gr gekookte hesp(ham) fijn,daarbij komt de afgegoten macaroni.
Alles in vuurvaste ingeboterde vuurvaste schotel doen,bestrooien met nog wat overgehouden gemalen kaas en hier en daar een klontje boter opleggen,in oven op 220 c nog een 20 minuten of zo tot het een mooi kleurtje krijgt.
Opdienen of later even terug wat opwarmen.Vandaag geen haute cuisine maar stevige belgische kost.
Spruitjes reinigen,koken in water met zout,tot ze gaar zijn.Een tiental minuten.
Afgieten,opstoven in waat boter,kruiden met nootmuskaat en peper.
Ondertussen aardappelen koken en worst bakken.(boerenworsten zijn dikke worsten met gemengd gehakt van rund-varken)Ook vandaag een gewone menu zonder al te veel werk aan,gewoon wat aardappelen schillen en koken,een zak rode kool(uit diepvries)opwarmen en biefstukken bakken.Vandaag typisch vlaamse kost,de alom bekende vlaamse stoverij,een samenvatting van mijn recept want er zijn honderden manieren en recepten maar iedereen doet het volgens zijn grootmoeders wijze,dusvoor 3 personen nam ik een 700gr rundsstoofvlees in blokjes,2 uien;1 flesje donker bruin bier ik koos voor een leffe,1 snede brood met mosterd besmeerd,peper,zout,tijm,laurier,wat boter.
Ik begon met de uien fijn te snijden en te laten bruinen in wat boter,dan de ui even uit de pan halen,opnieuw in dezelfde pan wat boter doen en het vlees nu bruinen aan alle zijden,de ui er terug opdoen,kruiden,flesje bier erbij,deksel erop en zacht laten stoven tot het vlees goed mals is(afhankelijk elke vleessoort bij mij 50 min.)regelmatig even doorroeren en beetje water aan toevoegen.
vlees uit pan halen
saus binden met sausbinder eventueel nog wat water bij doen
vlees er terug in,nog even laten doorwarmen
serveren met frieten en sla
p.s het stoofvlees is nog beter als men het pas de volgende dag eetOnze zoon is een zoetebek,elke avond smult hij met gemak een pak koeken naar binnen,dus ik ging de koekenkast even aanvullen ,van een vriendin kreeg ik een recept van zo’n wafeltjes die je enkele weken kunt bewaren in zo’n koekjestrommel,dus ik ging dat even proberen en inderdaad t’is lekker en nu heb ik 4 dozen vol wafeltjes!
Ik noteer even het recept:
benodigdheden
————–
-500 gr zelfrijzende bloem
-375 gr boter
-375gr suiker
-4 eieren
-3 pakjes vanillesuiker

Werkwijze
———-
-laatde boter zacht worden,roer er de suiker en vanillesuiker onder
-roer er de eierdooiers en bloem onder
-klop eiwitten stijf en spatel ze erdoor(met houten lepel)
-bakken in wafelijzer,doe per wafeltje 1 soeplepel deeg in wafelijzer
-laat een 5 ?7 minuten bakken
-doe wafel eruit met wafelvork,laat eerst koelen op een rooster
-doe in koekjestrommel

ps:ik gebruikte het wafelijzer cucina van philips en dat moet je alleen bij het begin eens inboteren en daarna niet meer,met dit wafelijzer ging het zeer goed ,dit is ook zo bij tefal dat ze niet kleven dus ik weet niet hoe dit met andere ijzers is maar laat het ijzer zeker genoeg opwarmen voor je het deeg er in doet.vandaag eens spagethi op mijn manier ,dat maak ik als volgt,ik doe olijfolie in pan en stoof hierin een fijngesneden uitje en een klein teentje knoflook,daarbij voeg ik 500 gr gehakt en dat kruid ik met peper en roer steeds zodat het gehakt los blijft(rul in nederland) als het goed doorbakken is voeg ik er een pot kant en klare spagethisaus onder,kruid bij met basilicum en laat nog een 5 minuutjes op zacht vuurtje meewarmen.
Ondertussen kook ik de spagethi(voor 3 personen een 350gr)in licht gezouten water,afgieten .
in spagethibord eerst een deel spagethi leggen,daarop enkele lepels saus,wat gemalen kaas en serveren,we doen er naar believe wat tabasco op.Vorig jaar volgde ik de cursus marokko culinair en sindsdien is er af en toe eens een tajine op het menu en dit vinden ze zo lekker dat ik het graag eens maak.Ik heb een recept wat aangepast aan onze smaak,ik neem voor elk twee stukjes lamsfilet(colruyt diepvries),een blik bonen,4 verse tomaten ,verder olie,peper,zout,gember,kurkuma,zakje safraan te verkrijgen in turkse winkels ,raz el ….
ik doe enkele scheuten olie in tajine en schroei het vlees rondom dicht,dan kruiden,dan de in stukjes gesneden ontvelde tomaten,bonen,nog even wat kruiden (eventueel nog zo’n pepertje )vuur verminderen(ik zet op laagste stand) en alles een uur en 1/2uur laten sudderen.Regelmatig wat vocht uitschepen omdat de tajine laag is van bodem en anders overloopt als de tomaten gaan garen.
Tajine op tafel,serveren met zo’n turks of marrokaans brood in diep bord.Vis is gezond, maar ze eten hier niet zo graag vis!Dus zal ik maar eens iets aparts ceeren zodat ze t\’wel gaan lusten.
In de winkel(diepvries colruyt)had ik zo\’n zak vis voor wok gekocht(een mengeling vanstukjes zalm,stukjes kabeljauw enzo ,dan snijd ik enkele paprika\’s in stukjes(ontpit),ik doe olie in de wok,fruit de paprika en doe er dan de blokjes vis bij en kruid,steeds omspatelen.Dan wat room(ik gebruik dus alpro room) er door roeren,aardappelpuree maken,tomaten zachtjes stoven en kruiden met peper en basilicum.(ik gebruik zeer weinig zout) en zo lusten ze dus wel vis!Ik volgde onlangs een cursus indiaans koken dus vandaag besloot ik eens een indiaas etentje te gaan maken.Als voorgerechtje maakte ik gebakken tomaten met panir(cottage cheese(voor het recept verwijs ik even naar mijn artikel indiase keuken en als hoofdgerecht maakte ik indiase gekruide gehaktballekes in de wok met rijst.

Ingredienten

1 zakje rijst voldoende voor 2 personen want ik eet geen rijst
1/2 gehakt(ik nam kipgehakt maar het kan met gelijk welk gehakt)
1 fjngesnipperde ui
1 teentje knoflook
1 ei
kerrypoeder
peper
zout
4 eetlepels geraspte kokos 1 groene en 1 rode paprika in blokjes
1 blikje ananas in stukjes zonder sap

werkwijze
meng in kom 1 eetlepel ui,knoflook,kerriepoeder,peper,zout,ei en twee eetlepels geraspte kokos door elkaar en maak hiervan een 30 ballekes en rol ze dan nog even in diep bord met kokos
kook de rijst
ondertussen wok verhitten met olie,bak de gehaktballekes op zacht vuur,een 7 minuten,dan de rest ui en paprika meebakken nogg een 3 minuten
dan de blokjes ananas erbij doen en nog even meewarmen
Ondertussen rijst afgieten,op bord dus rijst en gehaktballen serveren.
Als volgende gang maakte ik nog pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met stukjes tomaat en paprika in,en dat recept komt binnenkort ook bij mijn artikel over indiaas kokenvandaag een lichte maaltijd
Dus snel een kervelsoep gemaakt met een fijngesneden ui die ik lichtjes stoofde in boter,daaraan voegde ik een pakje diepvries soepgroenten 10 soorten(bij ons van het merk ringis),dat even meestoven en daarbij 1 1/2l water en dit laten koken(een 20 min) dan 3 tabletten vleesbouillon(knorr) en peper aan toevoegen.Mixen.Wat kervel(ringis)aan toevoegen,niet meer koken,zacht laten ontdooien,ballekes gehakt(diepvries colruyt) aan toevoegen,op zeer zacht vuurke nog enkele minuten opzetten.
Ondertussen de voorgebakken broodjes(colruyt)nog een 12 min bakken in oven op 220?
soep en warme broodjes serveren.Vandaag tijd om te expirementeren,ik had pizzabodems uit het koelvak bij colruyt daarop deed ik eerst een laagje tomatenstukjes met basilicum,dan stukjes rode,gele,groene paprika(diepvries ringis),stukjes kipfilet,stukjes peer uit een blik maar het sap dus er niet bij,dan alles rijkelijk bestrooien met gemalen kaas,kruiden met pizzakruiden en een 15 min bakken in een voorverwarmde oven op 220?Vandaag had ik zin eens echt indiaas en vegetarisch te gaan koken,ik nam mijn nota\’s en ging eerst aan de slag met een volkorendeeg te gaan kneden.
Een 400gr bloem en een theelepel zout en 2 1/2 dl lauw water,dit alles ging ik kneden tot een mooie deegbal en dan dekte ik het af met een vochtige doek en liet het zeker twee uur rusten.
Ondertussen maakte ik een soort soep met mung dalh bonen(soort linzen) (recept komt binnenkort bij mijn artikel india)
Dan ging ik 15 deegballetjes maken,uitrollen met de deegrol (die dunne uitgerolde deeglappen zijn een noemen ze chapatis ) bakken in droge hete pan.Dadelijk serveren bij de mung dalh soep want anders worden ze net karton vellen,maar versgebakken zijn ze best lekker !Een eigen creatie ,dus eerst een pak groene tagliatelli koken in licht gezouten water,ondertussen spekjes stoven en een blik erwten op het einde nog een 5 min laten meestoven,goed kruiden met peper en kruidnoot
tagliatelli afgieten
room koken,daar ik alpro gebruik moet ik die even binden omdat die niet zo dikt,kruiden met per.
ovan het vuur een 100 gr gemalen kaas bijvoegen
spekblokjes,erwten,tagliatelli alles samen roeren
dadelijk serverenvandaag maar weer eens vis op het menu.Ik nam enkele pladijsfilets uit diepvries ,wentelde die in bloem( trukje:neem een diepvriesplastiekzakje ,dat kan je achteraf weggooien en dan heb je geen vuil bord af te wassen ) bakken in boter en kruiden met peper,zout,dille
ondertussen de prei in stukjes geneden stoven in boter en kruiden met peper
serveren met aardappelpuree en zo lusten ze toch vis!Een vogelnestje is een vooraf hard gekookt ei(gepeld) in opgemaakt gehakt en dan gefrituurd.
Hoe ging ik te werk(voor 3 personen dus)
3 hardgekookte eieren,afkoelen,pellen
400 gr gehakt met 1 ei,paneermeel en kruiden(bij mij vooral peper en geen zout) samenkneden en daarin het ei verbergen,dus 3 ballen maken
deze dan frrituren (een 12 min op 170 )
broccoli in roosjes verdelen,spoelen,koken in zout water
afgieten,stoven in boter,kruiden met peper en kruidnoot.
Vandaag heb ik er gewoon gekookte aardappelen bijgegeven maar puree kan ook.Door die hele heisa rond de vogelgriep(maar hier niet) vind je bij de kippenboer alles wat je ook maar kunt bedenken maar dan gemaakt met kip.
Dit keer dus kipburgers,voor vandaag ga ik dat eens op het menu zetten met een aardappelpuree en gestoofd witloof erbij.
Witloof stoven doe ik als volgt:ik reinig de stonken witloof en zet die op een zacht vuurke met wat boter,peper,kruidnoot en af en toe een klein beetje water om niet aan te branden en zo laat ik het zachtjes stoven tot het gaar is en een goudbruine kleur heeft.De belgische klassieker,ik heb 3 mooie steaks gekocht,die bak ik vanavond en geef er frieten bij en maak een tomatensla om er bij te geven.In een restaurant krijg je steeds zo weinig groenten,een blaadje sla en een schijfje tomaat zijn meer een decoratie op het bord,maar ik maak genoeg tomatensla(et olijfolie,azijn,peper,basilicum,knoflook)

11 Reacties

  1. Ben hier weer eens even geweest. En weer lekker meegesmuld met je.
    Groetjes,
    Marijke

  2. Leuk artikel heb je er van gemaakt.
    Gaat zeker wel veel werk in zitten.Veel dingen maak ik op de zelfde manier zal wel komen omdat ik zo dicht tegen Belgie aan woon
    Leuke reacties heb je gekregen .
    Groetjes

  3. Ik maak al jaren pannekoeken volgens dit recept en dat bevalt me prima.

    Mijn man koopt wel eens Pannekoeknmix, maar daar haal je veeel minder pannekoeken uit.
    Ook ik heb zo’n pannekoekenplaat
    Image
    Mijn ervaring is voor dit apparaat: maak het beslag iets dikker, want ze zijn natuurlijk wel wat kleiner, dan uit de koekepan. Wij hebben het al eens gebruikt aan tafel, zodat ieder zijn eigen pannekoek kon bakken. Lekker met allerlei vullingen.
    Martha


  4. Die pannenkoeken zien er heerlijk uit
    Misschien een ideetje voor ons in
    het weekend
    Komen er ook fotoos van jouw gerechten bij ?
    Groetjes Lucy

  5. Ik heb het gevonden en ik neem het gelijk mee…er staan nog meer h??lijke gerechten op.
    Groetjes van Silvana

  6. Leuk te lezen wat jij zoals op tafel zet
    Die bloemkool in zout water doe ik ook
    Heb geen zin in ongedierte op mijn bord,
    dan maar liever een runderworst
    Wij doen bloemkool met een sausje
    en ja ook nootmuskaat maar geen peper
    De erwtensoep lijkt me heerlijk zoals
    ook die hameischotel
    Het is alleen jammer dat ik geen
    varkensvlees mag eten
    Heb je daar een oplossing voor ???
    Leuk gedaan Hilde, zo weet ik wat je
    elke dag op tafel zet
    Groetjes en succes verder Lucy

  7. recensies_van_bert

    28 januari 2006 at 20:59

    Dat je het systeem aanpast naar aanleiding van een keurige opmerking van mijn kant, zonder iets daarover te melden. Dus lezen mensen je verbeterde verhaal en denken al snel: “waar raaskalt die dan over?” Je zit hier lang genoeg om dat te weten. Bert.

  8. Leuk hoor je artikeltje.
    En die schorseneren, heerlijk. Als ik in Belgie of Frankrijk ben neem ik ze mee naar huis. Bij jullie zijn ze gewoon te koop in de supers. Maar bij ons zijn ze schaars in de super, althans waar ik woon. Je hebt ze wel van Bonduelle, maar ik vind ze hier nogal prijzig.
    Maar ga door met je artikel, ik blijf je volgen. Daag,
    Marijke

  9. Hilde,
    Ik vind je idee heel leuk. Elke dag kijk ik even wat het ‘menu van de dag’ is en vaak is dit toch te bewerkelijk na een drukke dag. Jouw recepten zijn eerlijk, niet al te bewerkelijk en ‘normaal’. Ik heb niet echt nagedacht voor ik een reactie heb neergezet maar vond het wel op zijn plaats om even te reageren op zo’n botte reactie op een leuk idee van een smulwebber!
    Groet en succes,
    Joca

  10. recensies_van_bert

    24 januari 2006 at 21:04

    Dat je me hier voor *** zet. Want alles wat onder de bloemkool staat, stond hier vanochtend nog niet! Bert.

  11. recensies_van_bert

    24 januari 2006 at 11:33

    Worst heb je in talloze soorten. Wat voor worst zet je op tafel? Bert.

Geef een reactie