Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ginkgo Bilboa

Prachtige fossiele boom met (eetbare noten)


"face="Tempus Sans ITC" size="3">

GINKGO BILBOA

De Ginkgo is niet alleen om zijn merkwaardige blad een fascinerende boom.

Het is ook een soort levend fossiel waarvan de oorsprong minstens 150 miljoen jaar geleden moet worden gezocht, lang voor de eerste loofbomen en coniferen zoals we die nu kennen, op aarde verschenen.

In die tijd was heel het Noordelijk halfrond tot in Groenland overdekt met uitgestrekte Ginkgowouden.

Ter informatie : de eerste mens, of wat daarvoor moet doorgaan, verscheen pas zowat 65 miljoen jaar geleden op onze aarde.

De Ginkgo biloba is de enige soort die nog overblijft van dit plantengeslacht, dat intrigeerde dan weer de Duitse kunstenaar Joseph Beuys.

Toen hij naar aanleiding van de Documenta 7 in 1982 in Kassel 5.000 bomen plantte, waren daar ook Ginkgo's bij.

"Dit is een levend fossiel dat alle mogelijke natuurrampen van de IJstijd tot vandaag heeft overleefd," zo schreef hij en niet alleen natuurrampen.

Een jaar na de atoombom op Hirosjima begon een Ginkgo die op nauwelijks 800 m van het epicentrum van de ontploffing had gestaan, en waarvan nog slechts een verkoolde stam overbleef, in de lente opnieuw te botten!

Vrijwel elke hortus (ook in Nederland) bezit wel een exemplaar. De bomen staan ook soms langs wegen of in plantsoenen.

De bladeren zijn zo mooi, ook in herfstkleur dat ze menige kunstenaar geinspireerd hebben.

Sieraden van Ginkgoblad

Oorspronkelijk komt de boom uit China en de naam ginkgo is een verbastering van het Chinese woord ginkyo en betekent zilveren abrikoos (gin = zilver, kyo = abrikoos).

Ginkgonoten (eigenlijk zijn het zaden) zitten in geel - oranje vruchten die op kleine pruimen lijken.

Als ze rijp zijn verkleuren ze naar paars, vallen uit de boom en verspreiden een onaangename rottende lucht.

In de Chinese keuken wordt Pai-Kwo of Pa-Kou, een bereiding op basis van de vruchten van de ginkgo, beschouwd als een delicatesse.

Ook de geroosterde pitten worden gegeten en worden beschouwd als een middeltje tegen een kater.

In de Chinese geneeskunde werd de ginkgo traditioneel gebruikt tegen hoest, astma en allerlei allergische verschijnselen en tegen aambeien.

Ook in de Westerse geneeskunde bestaat de laatste jaren heel wat interesse voor de medicinale eigenschappen van het ginkgoblad.

De actieve stof, Ginkgolide B, die pas in 1988 werd gesynthetiseerd, zou nl. de bloedvoorziening van de hersenen kunnen verbeteren, waardoor de hersenen meer zuurstof krijgen.

Dit zou bepaalde ouderdomsverschijnselen, zoals geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer, kunnen tegengaan.

Recent onderzoek in Duitsland waarbij een groep bejaarden een experimenteel geneesmiddel op basis van Ginkgolide B kreeg, terwijl een andere groep een niet-werkzame stof (placebo) kreeg toegediend, wees uit dat de eerste groep beduidend beter scoorde op allerlei proeven waarbij de alertheid en de reactietijd werden getest.

Het middel wordt momenteel ook voor verschillende andere aandoeningen getest.

Zo zou het een gunstige invloed hebben op de bloedcirculatie en de bloedstolling, waardoor het misschien zou kunnen gebruikt worden ter preventie van bloedklonters en om vertigo (duizeligheid) en tinnitus (oorsuizingen) te behandelen omdat het de bloedcirculatie in het oor zou verbeteren.

Ook wordt vermoed dat het misschien een antioxidatieve werking heeft, waardoor het zou kunnen ingezet worden tegen de zg. vrije radicalen.

Dit zijn zeer actieve zuurstofmoleculen die bepaalde reacties in het lichaam op gang kunnen brengen die men misschien het best kan vergelijken met het roesten van metaal, en die verantwoordelijk worden geacht voor bepaalde kankers, voor slagaderverkalking (arteriosclerose) en voor bepaalde ouderdomsziekten.

Tenslotte wordt een geneesmiddel op basis van Gingolide B momenteel in de Verenigde Staten getest tegen de afstotingsverschijnselen na orgaantransplantaties.

Of een plant, waarvan de oorsprong teruggaat tot de tijd van de dinosaurussen, en waarvan men dacht dat hij samen met die dinosaurussen was verdwenen, pas 200 miljoen jaren later zijn geheimen prijsgeeft.

-----------------------------------

---------------------

Verse ongepelde ginkgonoten zijn volop te koop in Japan en China waar ze geroosterd als een delicatesse beschouwd worden.

In Nederland en Belgie zijn ginkgo noten (gepeld) in blik te koop in Aziatische winkels e.d. onder de naam Pa Kewo, Pakgor, ginnan, silver almonds of white nuts.

Ze kunnen verwerkt worden in pappen, soepen, groentegerechten, met rijst, tofu enzovoorts.

------------------------------------

-----------------------

LET OP: !!!!!!!!!!

Ginkgonoten zijn rauw niet eetbaar en kunnen ongekookt, als ze vaak of in grote hoeveelheden gegeten worden, voedselvergiftiging veroorzaken.

Ook de buitenkant (zaadhuid) van de zaden bevat een olie en ook een kleine hoeveelheid urushiol die een contactallergie kan vooroorzaken bij daarvoor overgevoelige mensen.

Home Recepten