Walnoten


http://members.lycos.nl/hettie7500/0bgr0198.jpg‘”>


Walnoot
Walnoot (Juglans) is al heel lang in cultuur. Van oorsprong komt de boom uit Zuid-Oost-Europa, uit het gebied rond de Kaspische Zee. Van hieruit is de boom over grote gebieden in Europa verspreid.
Walnoten passen heel goed in onze omgeving. Deze boom komt veel voor op rivierdijken en bij boerderijen. Vliegen en muggen worden uit de omgeving van de boom geweerd. (Zeer nuttig bij de stallen van dieren!) Ze geven veel schaduw af en zijn dan ook goed geschikt om onder te zitten wanneer de temperaturen ‘s zomers hoog oplopen.


Walnoten worden enorme bomen, waarvan algemeen wordt beweerd dat er niets onder groeien wil. Dat is wel en niet waar. Het hangt namelijk af van de soort. De zwarte of Amerikaanse walnoot (Juglans nigra) scheidt uit zijn oppervlakkig groeiende wortels inderdaad gemeen giftige stoffen uit die andere planten binnen de kroonomvang het leven onmogelijk maken. Maar de Europese echte walnoot (Juglans regia) doet dat niet. Die vormt wortels die meer de diepte ingaan en hij scheidt ook niet zulke agressief giftige stoffen uit. Zo blijft er ruimte om onder de brede kroon schaduwminnende planten toe te passen als lelietjes-van-dalen, buxus, geitebaard enz. en toch van walnoten te genieten.

Ondanks dat ook in Nederland walnootbomen groeien komen de meeste walnoten uit de Verenigde Staten of China.


Walnoten
De noten groeien in een groene schil aan de boom. Als de noot rijp is barst de schil en valt de walnoot zoals wij hem kennen, naar beneden. Laat je niet verleiden om noten te plukken of ze ruw uit de boom te knuppelen. Alle manieren van plukken maken de kans op beschadiging van takken groot met als resultaat bloeden van de boom. Noten zijn omgeven met een groen bolster, het beschermt de eigenlijke vrucht. De bolster bevat een okergele kleurstof, die moeilijk uit kleding is te verwijderen. Geraapte noten worden enkele weken gedroogd in een goed geventileerde ruimte. Hierna is de eigenlijke vrucht ten minste twee jaar te bewaren.


De walnoot is met en zonder dop verkrijgbaar. In het najaar komen er ook natte (verse) walnoten in de handel. Ze zitten nog in de groene bolster, de houdbaarheid is beperkt. De schaal van een walnoot bestaat uit twee delen, het nootje is opgebouwd uit vier delen. Walnoten worden ook koud geperst tot walnotenolie een dure maar zeer aromatische oliesoort.
De rijpe vruchten bevatten veel vet en vormden in het verleden een manier om de winter door te komen. Onrijpe vruchten werden gebruikt bij de bereiding van walnotenlikeur en de nog groene vruchten werden in zout ingelegd ter bereiding van ‘pickles’. Walnoten worden in diverse gerechten gebruikt, meestal dient de noot meer als garnering dan als smaakversterker. Veel salades maken gebruik van de walnoot waarbij defrisse waldorf salade natuurlijk het meest bekend is. De uitgesproken smaak van walnoten is goed te combineren met specerijen en gedroogde vruchten (vruchtenbrood), maar ook met sterk smakende groenten als spinazie en knolselderij en met kaas. Het hoge vetgehalte en de weinig compacte structuur van de walnoten maken dat gepelde walnoten gauw ranzig worden. Bewaar walnoten in de dop (op een koele, droge plaats).

De walnoot

Dromen over walnoten is een voorteken van vreugde en voorspoed. Dromen dat u een beschimmelde walnoot kraakt geeft aan dat u bitterheid en tegenslagen te wachten staan. Als een jonge vrouw droomt dat haar handen door walnoten bevlekt raken zal haar minnaar zijn aandacht aan een ander schenken en zal zij eerdere heimelijke uitstapjes betreuren.4 Reacties

 1. louisewolbert

  6 oktober 2001 at 20:48

  Neem het mee naar m,n pagina.
  Bedankt!
  Groetjes van Louise.

 2. zolderkamertje

  6 oktober 2001 at 15:14

  Mooi, dus meegenomen.
  Mooi meegenomen toch?

  Ben een beetje melig, en dat op klaarlichte dag!

  Groeten, Anna

 3. weer hoor! Natuurlijk *** ik em ;-)

  Liefs Dagmar

 4. Dit vind ik echt leuk. Ik neem het mee naar mijn pagina.
  Groeten, Nelly

Geef een reactie