Cashewnoten

Wist je dat de cashewnoot onder aan de cashew-appel groeit? Het is een soort halvemaansvrucht die eerder rijp is dan de cashew-appel en dus het eerst geoogst wordt
Cashew-noot
De cashewnoot, ook wel Bombaynoot genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit Brazilie en door Portugezen in India geintroduceerd. Vlak na de oogst worden cashewnoten in de dop gebrand om de bast goed kraakbaar te maken. Daarna gekraakt en de olie opgevangen om te gebruiken voor industriele doeleinden. Na het verwijderen van het vliesje komt de blanke niervormige noot tevoorschijn.
Het niervormige nootje groeit onderaan de peervormige cashewappel. Deze appel, die in kleur varieert van rood tot geel, is de vrucht van de cashewnootboom.


Cashew-appel.
Met de cashew-appel bedoelt men de vruchtsteel die bij rijpheid sterk opzwelt en als een 5-10 cm grote, peervormige, zachtvlezige, sappige, aromatische zoetzure, zeer fruitig geurende schijnvrucht met gele of rode schil op de veel kleinere noot zit.

Bewerking
De cashew-noot wordt gefrituurd of industrieel met hete lucht geroosterd, daarna geschild.
De schil bevat namelijk de giftige cashew-nut-shell-oil, dat in de industrie wordt verwerkt. Na het pellen wordt het nootje geroosterd om het vliesje wat er om zit te drogen en te verwijderen. De fijne smaak die dan ontstaat neigt naar de zoete kant.

Gebruik
Hij wordt gezouten of gesuikerd gegeten en in gebak en zoetwaren verwerkt; in de Oost-Aziatische keuken gebruikt men de geroosterde zaden als groente of kruiderij.
De zaden leveren een goede spijsolie.

De vitamine C-rijke appelvormige vrucht dient rauw als fruit, gekookt als groente; men kan er jam , gelei of siroop van maken. Uit het zoetzure sap worden frisdranken gefabriceerd, regionaal ook wijn(caju-wijn) en azijn.

De olie van de vruchtschil is een volksmedicijn tegen wratten en eksterogen, dient als houtbescherming tegen termieten en is een waardevolle industrie-olie voor de fabricage van verven, lakken, coatings, remschoenen en kleefstoffen.
Het sap van cashew-appels wekt laxerend en helpt bij verkoudheid. Jonge bladeren en scheuten van de boom bereidt men als groente. Verwonde stammen scheiden een gelige, rubberachtige, antiseptische substantie uit(Acajou-rubber) die als boekbinderslijm dient

De cashewnotenboom kan een hoogte van 15 meter bereiken en de (gemiddelde) opbrengst is 15 tot 30 kilo per boom.
Drie jaar nadat de boom is aangeplant, begint deze vrucht te dragen; de zogenaamde cashewappel. Hieronderaan bevindt zich het wormvormig aanhangsel: de cashewnoot, welke circa 15 dagen eerder rijp is dan de vrucht; waarna deze op de grond valt.

Herkomst
Brazilie, India, Vietnam, Afrika (als belangrijkste leveranciers).

Gebruiksmogelijkheden
Als snack voor melanges (gebrand of naturel); als pasta en verwerkt als chocolade cashewnoten. Tevens worden stukjes (bits) verwerkt in bakkerij en industrie.

Oogsttijden
Maart – april (India / Vietnam).
Oktober – november – december (Afrika / Brazilie)

Anacardium occidentale

3 Reacties

  1. ik neem dit dus mee naar m’n pagina.
    groetjes,
    tanja en bedankt!

  2. Wordt er met de cashew-appel, de vruchtsteel, ook iets gedaan? Is die eetbaar?

  3. dat de cashewnoot op zo’n aparte manier groeit. Zeer interessant en daarom neem ik het artikel mee naar mijn zolderkamertje.

    Groeten, Anna

Geef een reactie