Biologisch heel logisch?!


Deze nuttige info vond ik op ‘t net & wil ik met jullie delen: is dit ook logisch?

WAT IS BIOLOGISCH?

‘Biologisch’ is eigenlijk slim omgaan met alles wat leeft. Want als je goed zorgt voor de natuur, zorgt die ook goed
voor jou. Biologisch eten is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. Dat betekent dat er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie aan te pas zijn gekomen. Dat gewassen
onbekommerd hebben kunnen groeien, zonder met chemische bestrijdingsmiddelen te worden bespoten. En dat dieren door rust, ruimte en respect voor hun aard een goed bestaan is gegund. Maar dat betekent ook dat bij de verwerking geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen zijn gebruikt. Voor al deze middelen heeft de natuur immers prima alternatieven. Het resultaat: goede voeding. Een blozende appel of een heerlijk glas melk
bijvoorbeeld, waarvan je zorgeloos kunt genieten.

EKO-keurmerk

Biologische producten zijn te herkennen aan het EKO-keurmerk. Dit teken is uw garantie dat biologisch eten ook echt op biologische wijze tot stand is gekomen. De eisen voor biologische landbouw zijn op Europees niveau vastgelegd. In Nederland is SKAL door de overheid aangewezen om landbouwbedrijven en verwerkende bedrijven te controleren op de naleving van deze normen. Pas na goedkeuring mogen producten het EKO-keurmerk voeren. U kunt er dus van uitgaan dat biologische producten met respect voor natuur en milieu zijn gefokt, geteeld of verwerkt. Zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Maar ook dat ze geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen bevatten. Het EKO-keurmerk is de absolute garantie dat biologisch ook echt biologisch is.

Meer info op www.skal.nl

Aanbod


Het aanbod van biologische producten is verrassend breed. Want eigenlijk bestaat van alle soorten producten wel een biologische variant: aardappelen, groenten, fruit, brood, zuivel, kaas en vlees. Niet alleen van Nederlandse herkomst, maar ook uit het buitenland, zoals wijn of olijfolie. Heel bijzonder is het groentenabonnement, waarbij elke week een tas met producten van het seizoen klaar staat op een vast afhaalpunt. De recepten worden bijgeleverd. Er is eenzelfde tas voor fruit. Zie voor meer informatie de links bij ‘Waar kopen’.
Naast deze verse producten zijn er veel bewerkte biologische producten: van kant-en-klaarmaaltijden tot toetjes en van pizza’s tot chocola. Ook in conserven en in de diepvries kom je steeds meer biologisch tegen. Erg lekker en ook leuk.

En behalve biologische voeding zijn er ook biologische bomen, heesters, bloembollen, zaden en bloemen:


WAAROM BIOLOGISCH?


Je kunt kiezen voor biologische producten om de meest uiteenlopende redenen. Omdat de natuur er beter van wordt. Omdat de dieren een beter leven hebben. Omdat je precies wilt weten wat je eet. Biologisch is een duurzame vorm van landbouw, waar zowel de overheid als de boer en de consument belang aan hechten.
Maar er is nog een goede reden. Biologisch is gewoon heel erg lekker. En dat merk je elke dag weer op tafel.
Of je nu alleen biologisch brood voor je ontbijt neemt of je hele boodschappenlijst uit biologische producten bestaat.
Biologisch is dus – eigenlijk heel logisch?

Biologisch is lekker


Biologische producten zijn onder optimale omstandigheden geteeld.
Groente en fruit
kunnen in alle rust groeien of rijpen. Ze moeten het op eigen kracht doen, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Daardoor halen alleen gezonde, krachtige gewassen de winkel. Boordevol kwaliteit.

Dieren hebben genoeg ruimte om zich lekker te kunnen bewegen. Ze krijgen zoveel mogelijk biologisch voedsel.
Omdat in de biologische landbouw wordt gewerkt met de mogelijkheden die de natuur te bieden heeft en respect voor het product centraal staat, kan de smaak veel beter tot z’n recht komen. Puur natuur is natuurlijk het lekkerst. Daarbij doet de wetenschap dat biologische producten eerlijk, diervriendelijk en duurzaam zijn geproduceerd ze extra lekker smaken.

Rol van de overheid
De overheid stimuleert de biologische landbouw door middel van subsidies en voorlichting. Ze streeft ernaar om zoveel mogelijk boeren en consumenten te laten overstappen op biologisch. De biologische landbouw is minder belastend voor milieu en dierenwelzijn dan de reguliere landbouw. Daarnaast worden in de biologische landbouw ervaringen opgedaan die bruikbaar zijn voor de gangbare landbouw. De gewone landbouw kan het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen terugbrengen met behulp van alternatieven die uit de biologische landbouw afkomstig zijn. Er moet een groter en gevarieerder aanbod van producten komen om aan de vraag te kunnen voldoen. Want steeds meer mensen krijgen de smaak van biologisch te pakken. En da’s eigenlijk heel logisch?
DE BIOLOGISCHE MAKERS

De boer


In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en gentechnologie. De biologische boer kent zijn land en zijn producten door en door. Hij grijpt in wanneer dat nodig is en wordt daarbij geholpen door de natuur. Insectenplagen en plantenziekten kunnen vaak worden voorkomen door akkers elk seizoen met andere gewassen te beplanten. Door deze ‘vruchtwisseling’ krijgen insecten niet de kans om zich tot een plaag te ontwikkelen. En mocht dat wel gebeuren, dan worden hun natuurlijke vijanden ingezet. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes helpen luizen te bestrijden.

De biologische veehouder gebruikt alleen antibiotica en andere medicamenten als het echt niet anders kan. Door goede voeding, voldoende bewegingsruimte en frisse lucht hebben dieren veel meer weerstand.

Producenten


De producten van boer en tuinder vindt je natuurlijk in versvorm in de winkel. Maar biologische producten worden ook verder verwerkt. Er zijn veel merkfabrikanten die (op hun site) informatie geven over hun biologische assortiment. Daarnaast zijn er supermarkten die onder hun huismerken biologische producten aanbieden.

Omdat ik dit artikel reclamevrij wil houden, verwijs ik jullie naar de bron van dit artikel: www.eigenlijkheellogisch.nlWAAR BIOLOGISCHE PRODUCTEN KOPEN?

Speciaalzaak en (super)markt

Meer en meer mensen kiezen voor biologische producten. Biologisch koop je in de speciaalzaak of op de boerenmarkt. Inmiddels verkoopt ook een groot aantal groentespeciaalzaken en slagerijen biologische producten. En om het je helemaal gemakkelijk te maken: ook de supermarkt heeft een snel groeiend assortiment biologische producten. Je herkent ze aan het EKO-keurmerk.

Platform Biologica geeft een overzicht van verkooppunten van biologische producten uit. Daarbij staan bijvoorbeeld ook restaurants die biologische producten gebruiken en biologische boerderijen met huisverkoop.
Meer info op: www.platformbiologica.nl/ekogids/

Buiten de deur

We eten tegenwoordig steeds vaker buiten de deur. Dus ook daar rukt biologisch op. In het bedrijfsrestaurant, bijvoorbeeld: Cateraars kunnen, als hun opdrachtgever het wenst, een prachtige biologische lunch op tafel toveren. Zelfs het fastfood restaurant ontdekt biologisch. Wist u dat MacDonalds uitsluitend biologische melk verkoopt? Net als de restaurants van Ikea trouwens.

En dan zijn er natuurlijk de ‘echte’ restaurants. Veel koks zijn enthousiast over biologisch. Biologische producten krijgen de tijd om op de groeien en hebben daardoor een betere smaak en structuur. Koks met hun professionele smaak weten dat te waarderen. Maar ook een consument kan het verschil tussen biologische en gewone producten goed proeven. Vergelijkt u maar eens met komkommer, met een appel of met yoghurt. Ook u proeft het verschil! Daarom is er geen toprestaurant te vinden dat niet met biologische producten werkt.
LEUKE BIOLOGISCHE LINKS:


 • www.adopteereenappelboom.nl

  Vroeger had iedereen kippetjes rond het huis en een appelboom achter. Dat gevoel willen we je teruggeven, want landbouw die dichter bij de natuur staat, is vriendelijker voor dieren en gezonder voor mensen.
  Daarom kun je nu je eigen biologische appelboom adopteren. Echt je eigen boom!

  Adoptiemogelijkheden:
  1: volledige adoptie:
  De boom wordt voorzien van je naam en je mag in de oogsttijd zelf alle appels oogsten.
  2:Letterlijke adoptie: een jaar lang echt je eigen boom met naambordje: .
  Alle appels zijn voor jou.

  3:Symbolische adoptie: een jaar lang appels afhalen in winkel; elk jaar plukdagen.

  4:Appelboomcheque: geef iemand een half
  jaar een appelboom cadeau:

  5:Oogappel Rekening: open een spaarrekening voor je (klein)kind, dan krijg je een appelboom cadeau:

  Lekker om te (w)eten: volgens onderzoek is biologische fruitteelt qua bestrijdingsmiddelen 25 keer zo milieuvriendelijk als gangbare fruitteelt!

 • www.adopteereenkip.nl

  Adoptiemogelijkheden:
  1: Adoptiekip: de kip en de eieren voor jezelf. (dit geldt steeds voor 1 jaar)

  2: Cadeaukip: u geeft een kip kado. De ontvanger krijgt elke maand een doosje eieren en een certificaat op naam: . (dit geldt voor een half jaar)

  3: Spaarkip: je opent een spaarrekening bij … bank en legt ? 1000 in. In plaats van de rente ontvang je letterlijk eieren voor je geldt: elke maand een doosje van 6. De … bank zorgt ervoor dat jouw rentebedrag wordt geinvesteerd in biologische landbouw en natuurvoeding. Na afloop krijg je je inleggeld gegarandeerd terug (dit geldt voor 5 jaar)

 • 4 Reacties

  1. marjoleintjevanhetpleintje

   21 maart 2005 at 11:32

   Hardstikke goed! Ik neem het ook mee.
   Marjolein(tjevanhetpleintje)

  2. Ik ben helemaal voor biologisch, als het even kan eet ik zelfs biologisch-dynamisch. Gelukkig hebben wij hier in de buurt een uitstekende biologische supermarkt en een Groene Weg slager. Ik eet ook al een jaar eieren van mijn geadopteerde kip.
   Leuk dat je de biologische produkten hier weer onder de aandacht brengt, ik neem je artikel mee.
   Groetjes,
   Dorine

  3. en handig.
   Ik neem het gelijk mee naar mijn pagina.


   Groetjes van Silvana

  Geef een reactie