Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

BODEMDEEG VOOR HARTIGE TAARTEN

aantal soorten bodemdeeg, van heel gemakkelijk tot iets bewerkelijker DEEGWAREN

Als solide basis hebben quiches, taarten en veel andere hartige taarten een bodem nodig. De klassieke deegbodem voor quiches en taarten bestaat uit zandtaartdeeg. Maar ook geschikt zijn gistdeeg, kwark-olie-deeg of bladerdeeg. Wie de voorkeur geeft aan pittig volkoren deeg kan kiezen uit een volkorengist- of volkorenzandtaartdeeg.

Gekneed gistdeeg:

Bereidingstijd: ca. ? uur Tijd om te rijzen: ca. 1 uur

400 g meel, 30 g verse gist, 1 EL suiker, 1/4 I lauw water, 1/2 TL zout, 2 EL olie

1. Het meel in een kom zeven, een kuiltje in het meel maken, gist erin kruimelen en bestrooien met suiker. Water toevoegen, het geheel afdekken en 30 minuten op een warme pIaats laten laten rijzen. 2. Zout en olie toevoegen. Het geheel tot een soepel deeg verwerken en opnieuw 30 minuten op een warme plaats laten rijzen. 3. Het deeg op een met meel bestoven werkvlak flink doorkneden.

Kruimelgistdeeg:

Bereidingstijd: ca. ? uur Tijd om te rijzen: ca. ? uur

400 g meel, pakje droge gist, 1 EL suiker, 1 1/2 TL zout, 2 EL olie, 1 EL suiker, 100 g boter of margarine , kopje lauwe melk, 2 EL olie.

Het meel op een werkvlak zeven, een kuiltje erin maken, gist. zout en suiker er in strooien. De boter of de margarine in klontjes over het meel verdelen. Het geheel met de handen tot kruimels verwerken. Melk en olie toevoegen, het geheel tot een soepel deeg kneden en dit 30 minuten laten rijzen.

Volkorengistdeeg:

Bereidingstijd: ca. 1/2 uur . Tijd om te rijzen: ca. 1 uur

400 g tarwevolkorenmeel, 30 g verse gist, 1 EL suiker, 1/41 lauw water, 1/2 TL zout, 2 EL gesmolten boter of margarine

1. Het meel in een kom zeven, een kuiltje maken, gist erin brokkelen en bestrooien met suiker. Water toevoegen, het geheel afdekken en minimaal 30 minuten op een warme plaats laten rijzen. 2. Zout en gesmolten boter of margarine toevoegen, het geheel tot een soepel deeg verwerken en opnieuw 30 minuten op een warme plaats laten rijzen. 3. Het deeg op een met meel bestoven werkvlak flink doorkneden.

Bladerdeeg:

Tijd om te ontdooien: ca. 1/4 uur Bereidingstijd: ca. 1/4 uur

1 pakje bladerdeeg (300 g) een beetje meel om uit te rollen

1. De deeglapjes uit de diepvries uit de verpakking nemen, van elkaar halen en in ongeveer 15 minuten laten ontdooien. 2. Daarna de deeglapjes zo naast elkaar op een licht met meel bestoven werkvlak leggen, dat ze elkaar en beetje overlappen. Nu het deeg in de gewenste vorm uitrollen. Hierbij moet u er goed op letten dat de afzonderlijke deeglapjes goed met elkaar verbonden zijn.

Kwark-oliedeeg:

Bereidingstijd: ca. 1/4 uur

125 g magere kwark, 5 EL olie, 5 EL melk, een beetje zout, 200 g tarwemeel, ? pakje bakpoeder. 1. De kwark in een zeef laten uitlekken en vervolgens met olie, melk en zout door elkaar roeren. 2. Het meel met het bakpoeder mengen en langzaam met de mixer door het kwarkmengsel kneden.

Zandtaartdeeg en Volkorenzantaartdeeg:

Bereidingstijd: ca. 1/4 uur Tijd om af te koelen: minimaal 1/2 uur. 250 g meel, 1/2 TL zout, 125 g boter in klontjes, 1 ei.

1. Meel, zout, klontjes boter en ei eerst met de kneedhaken van een mixer, daarna met de handen snel tot een compact deeg verwerken. 2. Het deeg in een vochtige doek wikkelen en in de koelkast minimaal 30 minuten laten staan.

Tip: Alle degen zijn voldoende voor een bakblik, de halve hoeveelheid voor en spring-, een pie- of een quichevorm (24 of 26 cm ).

Home Recepten