Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Makroud (Tunesie)

TUNESISCHE DADELKOEKJES

Het is ingewikkeld, maar het resultaat is de moeite waard.
Van mijn vriendin Priscilla Martel, die patissiere is, kreeg ik een recept

voor makroud waarop een banketbakker in Kairouan trots zou zijn. Het is

ingewikkeld, maar het resultaat is de moeite waard. Dit gebak is het

lekkerst als u een fruitige olijfolie gebruikt, het liefst Griekse, of als u

die kunt vinden, Tunesische olijfolie. Zet de koekjes voor het bakken 1 - 24

uur in de koelkast.

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /

Jessica B. Harris / Esther Westerveld
DEEG

? 575 g griesmeel (van durum-tarwe)

1/4 theelepel zout

snufje saffraan

3/4 theelepel dubbelkoolzure soda

2,5 dl heet water

2,5 dl fruitige olijfolie

VULLING

250 g ontpitte dadels

een reepje sinaasappelschil van 7,5 cm, grof gehakt

5 - 6 eetlepels fruitige olijfolie

snufje kruidnagelpoeder

1/2 theelepel kaneelpoeder

1/4 theelepel versgemalen zwarte peper

5 - 6 eetlepels heet water

VOOR HET BAKKEN

7,5 dl arachide-olie of andere plantaardige olie

SIROOP

200 g suiker

2,5 dl water

170 g honing

2 eetlepels oranjebloesemwaterRooster voor het deeg het griesmeel onder voortdurend roeren in een grote

koekenpan gedurende 3 - 4 minuten, totdat het warm is en geurt, maar laat

het niet bruin worden. Doe het in een grote kom en voeg het zout en de

saffraan toe. Maak in het midden van het mengsel een kuiltje. Los de

dubbelkoolzure soda op in het hete water en doe dit mengsel samen met de

olie bij het griesmeel. Meng alles snel met uw vingertoppen. Blijf doorgaan

met mengen totdat het deeg van losse kruimels overgaat in een stevige bal.

Voeg als het deeg te droog is nog wat olie toe. Kneed de bal gedurende 3 - 4

minuten tot een soepel deeg. Trek er plasticfolie overheen en laat het deeg

30 minuten rusten. Maak intussen de vulling. Snijd de dadels doormidden en

maal ze samen met de sinaasappelschil in een keukenmachine tot een grove

massa. Voeg de olijfolie en de specerijen toe en laat de machine nog een

halve minuut draaien. Voeg het hete water toe en laat de machine nog een

minuut draaien, of totdat er een gladde massa ontstaat. Leg de massa met een

spatel op een ingevette bakplaat. Verdeel de massa in vieren en vorm van elk

deel een rolletje, met een doorsnee van ongeveer 2 centimeter en ongeveer 10

centimeter lang. Zet apart. Verdeel het griesmeeldeeg in 4 delen. Verwerk de

delen na elkaar. Vorm met uw handen een soort brood en rol dit met een

deegroller uit tot een lange rechthoek van 10 x 25 centimeter en 1

centimeter dik. Leg een rolletje dadelpasta langs een van de lange kanten

van het deeg, op ongeveer 1 centimeter van de rand. Vouw met behulp van een

deegschraper de lange rand van het deeg over de dadelpasta heen. Druk het

deeg met uw vingers op elkaar en vorm er een stevige rol van. Druk deze

enigzins plat. Kerf in het deeg met de achterknt van een mes een decoratief

patroon en snijd het deeg daarna in schuine stukken van 5 centimeter. Leg

deze op een ingevet bakblik en verwerk de rest van het deeg en de pasta op

dezelfde manier. Trek plasticfolie over de koekjes en zet ze 1 - 24 uur weg

in de koelkast. Laat in een diep pannetje op middelhoog vuur een laagje olie

van 7,5 centimeter 180 ?C worden. Maak intussen de siroop door in een

pannetje de suiker, de honing en het water op hoog vuur aan de kook te

brengen. Zet het vuur lager en laat het mengsel zachtjes koken gedurende 5

minuten, of totdat de suiker helemaal is opgelost. Voeg vanaf het vuur het

oranjebloesemwater toe. Laat als de olie heet is vanaf een gaatjeslepel 4 -

5 stukjes deeg in de olie glijden. Bak het deeg aan elke kant gedurende 45

seconden, of totdat het gelijkmatig goudbruin is. Laat de koekjes uitlekken

op keukenpapier en wentel de nog warme koekjes door de suikersiroop, zodat

ze overal met siroop bedekt zijn. Schep ze met een gaatjeslepel uit de

siroop en leg ze op een schaal. Maak de andere koekje op dezelfde manier.

Bewaard de makroud in een ondiepe chaal, schenk de resterende siroop erover

en trek er plasticfolie overheen. Op kamertemperatuur is makroud 4 - 5 dagen

houdbaar, in de koelkast langer. Door het bewaren gaat de knapperigheid

echter verloren.

Home Recepten