Info * Een gemiddelde portie rauwe champignons bevat 100 gr. Gekookt rekent men op 175 gr per persoon.

* In plakjes gesneden knoopchampignons vormen een heerlijk beleg voor sandwiches.

* Doop knoopchampignons in kaasfondue als maaltijd, of in yoghurt als tussendoortje.

* Champignons zijn ideaal voor mensen die ‘lijnen’. Ze bevatten slechts 30 calorieen per portie van 100 gr.

* Hoe groter de champignons, hoe meer smaak. Ze completeren vlees en wildgerechten.

* Afsnijdsels van champignonsteeltjes zijn als basis voor soepen te gebruiken.

* Kastanjechampignons bevatten veel droge stof. Daardoor lenen ze zich uitstekend voor de bereiding van champignonpates, brood en hartig gebak.

* Stoof gedurende de laatste 10 minuten bij groot vlees wat open champignons mee.

* Paddestoelen zijn zowel op het fornuis als onder de grill, in de oven en de magnetron als op de barbecue te bereiden.

* Paddestoelen dienen kort gekookt te worden en zeker kort gebakken; bij te lang bakken verliezen ze hun smaak en nemen vet op.

* Het is voldoende de paddestoelen de laatste 20 minuten mee te stoven in een kasserol.

* Voor vegetariers vormen grof gehakte champignons een goed alternatief voor gehakt.

* Geef bij speciale gelegenheden dichte, vanaf de hoed naar de steel rond ingesneden champignons. Verwijder bij elke inkeping een dun reepje vel.

* In plakjes gesneden champignons vormen een aantrekkelijke garnering voor andere gerechten, zoals voor soepen, gegrilde vis of biefstukken.

* Door hun aparte vorm en kleur zijn bijzondere paddestoelen zeer geschikt voor speciale gelegenheden.

* Met champignons zijn allerlei “alternatieve” voorafjes te verzinnen. Bedek ze met wat krabmayonaise en geef ipv een garnalencocktail of pocheer ze in witte wijn, haal ze dan door de knoflookboter en dien op ipv slakken.

* Dichte champignons dienen voor een barbecue altijd ruimschoots van tevoren gemarineerd te worden.

* Gevulde en in folie verpakte kastanjechampignons zijn heerlijk op een barbecue.

* Rauwe champignons zijn verrukkelijk in salades; houd u echter meer van de structuur van gekookte, pocheer ze dan 5 minuten in wijn of sap en zet ze in de vloeistof koud weg. Schep ze er met een schuimspaan uit.

* Luchtdicht afgesloten, blijven gemarineerde champignons in de koelkast 5 dagen houdbaar, zodat ze van tevoren klaargemaakt kunnen worden.

* Supermarkten hebben soms grote hoeveelheden champignons in de aanbieding. Het beste is de champignons in plakjes gesneden in te vriezen. Sauteer ze even in boter of olie, laat op keukenpapier uitlekken en vries ze los op roosters in. Doe daarna over in diepvrieszakken. Gedurende drie maanden houdbaar. In bevroren toestand te gebruiken voor hartige taarten en kasserols.

* Voor de bereiding van duxelles rekent men 50 gr boter en sjalotten per 450 gr champignons. Bak de gehakte champignons met de sjalotten op matig vuur in boter. Roer af en toe om en laat bakken tot het vocht verdampt en het mengsel droog is. Strooi er dan wat zout over. Doe over in ijsbakjes en vries in. Doe de duxelles blokjes dan over in diepvries zakken. Drie maanden houdbaar. Als smaakmaker te gebruiken in soepen, sausen en vullingen.

* Champignons kunnen ook in olie ingelegd worden.
Zie:: recept