Verse-haring

sinds gister ligt ie er weer de nieuwe haring , en elk jaar typ ik er wel weer een stukje over .

waarom ? ik vindt het gewoon lekker ,

plus er is nog steeds een hoop ontwetendheid over haring.

inmiddels weet iedereen wel dat hollandse nieuwe niet uit Holland komt , kleinigheidje de visjes smaken er niet minder om .

vechten:

elk jaar is er weer een discussie over “hoe eet ik een haring ” heel , stukjes , met ui , zonder, met zuur zonder ui, met ui zonder zuur , vork , prikkers etc.

wat maakt het uit! eet hem zoals je lekker vindt , er zijn wel ergere dingen in het leven.

er zijn wel redenen dat we haring eten zoals we ze eten, die ga ik even uitleggen.

vroegahhhh, was Amsterdam armer dan den haag en Rotterdam , maar Amsterdam was wel de haringstad ,

( toen kwamen ze idd nog uit de nederlandse zeeen ) ,

dus als er nieuwe haring kwam in Amsterdam reden de viskarren door de stad met idd de vlaggetjes aan de karren ten teken van nieuw zeg maar.

vlaggetjesdag is dus niet geboren in scheveningen

waarom dan stukjes eten in Amsterdam en hele naar binnen gieren in den haag , simpel geld..

in 020 zijn ze gewoon sociaal , dus als er nieuwe haring was deelden de arme buurtbewoners een haring met elkaar , iedereen een stukje dus , terwijl de hagenezen zich dus een hele pp konden betalen.

dat is er altijd ingebeleven , nogmaals niks mis mee.

ui en zuur :

de enige reden dat iemand ui en zuur er bij bedacht heeft is simpel , verrot .

om dat er toen nog niet zo heel best (  zeg maar niet ) werd gekoeld, schoongemaakt , etc
de haring werd ranzig en dat kun je prima opheffen met wat ui en zuur en waar zitten en zaten toen al de beste  zuur inmakers van Nederland?  juist daar ( nee dit wordt geen promotie praatje voor Amsterdam , want in hoorn deden ze het net zo , sterker nog , daar zat weer een jenever stoker , en een korenwijntje bij een haring is rete lekker!
 
toch stukjes:
 
gebruik geen metalen vork , want wie wel wel eens een zacht gekookt eitje heeft gegeten met een metalen lepeltje ( zilver is nog erger ) , weet dat je dan  een heel raar smaakje krijgt , dat komt door een chemische reactie met eiwit .
juist daarom zijn eierlepeltjes van plastic!
doe dat  ook niet met haring , gebruik hout , prikkers of zon houten patat vorkje ( een goede visboer doet dat zelf )
beste alternatief is dan plastic
 
oud & nieuw  , en andere tips:
hoe weet ik dat ik een nieuwe en geen oude haring krijg?  ( waar weinig mis mee is , daar niet van )
dat is lastig , dan moet je je wel aan een aantal regels houden , zeker dit jaar is het lastig want hij is niet vetter dan vorig jaar , ook niet zilter . ( ja ik heb er al een paar op, haring dan , die korenwijn volgt  )
 
1: verwacht niet van een visboer waar je 1 x per jaar komt om een nieuwe haring te halen , dat ie dat ook geeft , hij heeft geen band met je , er zijn zat beunhazen , die simpel willen scoren met een naam .
2: vers van het mes:
van het mes is ook van het mes , ook al ligt er een schaal k&k , en staat er een bord buiten met vers van het mes vraag dan dat hij /zij  hem vers voor je wil schoonmaken.
3: zien:
das raar , en weinig zullen het doen , want het is druk, je wilt niet moeilijk doen etc.
maar doe het , laat de haring zien die ze gaan snijden, en let dan op de ogen , rood das vers blauw /grijs oud
binnenkant rose/rood das betrekkelijk
buitenkant , glad glimmend , geen slijm laag
smaak ,
een haring eet iets , krabbetjes , alg , en er gaat water door zijn kieuwen , bij een nieuwe ga je dat proeven , bij een oude dus niet . proef zeewater bij je haring dan is ie nieuw.
 
weer,
hoe warmer het is gaan schijnbaar meer mensen haring eten, vraag me niet waarom .
vermijdt een kraam vol in de zon , met zon schaal in de toonbank , dat gaat ie niet redden que koeling , sterker nog , ik heb er in haarlem wel eens 1 zien staan met een schaal op de toonbank , vol in de zon … nee ik woon niet in haarlem
 
verder nog wat te zeuren ?
nee , geniet gewoon , oh ja trends , vorig jaar was ipa bier trendy bij haring, jaar daarvoor allerlei soorten wodka , en dit jaar weet ik het niet ,  ik houdt het bij een klein glaasje jonge jenever , zal ik maar eens de trend maken dit jaar..