Bah!

koken is net photoshop, timing en laagjes bouwen..

how to: biefstuk

rm08y16ieje4_home_landscape_top_article_630x325

op 30 maart van dit jaar kwam restaurant loetje met het bericht dat hun ” geheime” jus waar de biefstuk in drijft , nu eindelijk te koop was.

en voor iedereen die er wel eens gegeten heeft was dat natuurlijk erg goed nieuws.

beetje jammer dat het de volgende dag 1 april was.

maar goed , biefstuk met jus dus , want een goede biefstuk bakken is en blijft voor een hoop mensen nog een dingetje.

en dan niet alleen voor de jongere generatie.

en toch is het niet moeilijk , het is een snel, lekker en ultiem comfort food gerecht.

er zijn echter wel een paar spelregels .

1: vlees natuurlijk ,  omdat biefstuk zon eerlijk en simpel gerecht is draait het om kwaliteit.

kies ossenhaas/tournedos , ja das een duur stukje vlees , en misschien komt daar de angst van een hoop mensen vandaan ondeer het motto als ik het verknal dan gooi ik een hoop geld weg.

hoe minder de kwaliteit , des te taaier zal je biefstuk worden , ik zelf ga dan als alternatief voor paardenbief ( ja ja ) gewoon omdat de smaak en structuur prima zijn.

zorg ervoor dat je 45 min. van te voren je vlees uit de koelkast haalt niet geheel onbelangrijk , en neem stukken van 2 a 3 cm dik en tussen de 140 en 180 gram ( het is tenslotte een maaltijd ) de dikte zorgt er ook voor dat het vlees niet “verkrampt ”

2: peper en zout .

vergeet die food fabel dat je biefstuk niet mag zouten voor het bakken omdat het teveel vocht zou ontrekken aan het vlees.

bullshit, ten eerste schroei je het heel snel dicht , 2 het geeft smaak aan je jus

gebruik lekker zout uit de molen en witte peper ( niet teveel peper )

3: boter en pannen

neem een ruime koekenpan met hoge rand , dit ivm. het ” dansen “van de boter

bij loetje gebruiken ze 50 gram ! blue band op 1 biefstuk , dat lijkt veel maar je wilt ook veel jus :)

het heeft 2 redenen  bij roomboter gaat het spatten daar zit namelijk meer water in  en het smaakt gewoon anders.

tipje tussen door, als je een goede chardonnay drinkt, ruik je de roombotergeur. dat ter zijde.

vergeet croma daar zitten zoveel smaak en kleurstoffen in dat het een heel ander product wordt , tuurlijk smaakt het maar het wordt zo snel bruin dat je niet meer in de gaten kan houden hoe ver je biefstuk eigenlijk al is .

4: bakken

het moment supreme, nu komt het er op aan , let s do this!

nogmaals neem je vlees 30 a 45 minute voor bakken uit de koelkast , bestrooi 10 min. voor bakken met zout en peper.

verwarm je pan zonder boter tot heet, voeg dan pas de boter toe en laat smelten en uitbruisen .

gebruik altijd een tang! geen vork , schroei nu de biefstuk aan beide kanten snel dicht , zet vuur op middle hoog en bak terwijl je “danst ” met de pan en boter ( vandaar die hoge rand ) 2 minuten per kant ( medium )

handig !

neem uit en vouw grof in zilverfolie , laat 5 a 7 min. rusten , zo ontspant het vlees weer , blijft het mals.

doe er wel even een bord onder want het lekt.

5: loetjes bali jus .

het heeft niks met bali te maken maar is gewoon een pittige jus .

en terwijl je biefstuk rust , voeg per biefstuk 2 tl. sambal oelek toe aan de jus , plus 1 el. water , roer goed met een garde.

als alternatief kun je ketjap sate marinade gebruiken , ook erg lekker .

schenk jus in een diep bord , biefstuk erin en serveer met witbrood om te dopen.

kropsla met een simpele dressing , niks meer aan doen.

eet smakelijk !

1 Reactie

  1. Zogauw ik weer s in Eindhoven ben, bij een goeie slager – want die zit hier in Oss geen, net zo min als een goeie visboer.. altijd bedorven rotzooi in dit kutdorp – ga ik erop uit ;) lekker!

Geef een reactie