Bah!

koken is net photoshop, timing en laagjes bouwen..

familie geheimen

guust3

eten is emotie , koken hetzelfde , de mooiste feestdagen zijn de dagen waarin  je of het lekkerst van je hele leven of het goorst gegeten hebt , of door een emotie , een plek waar je was , de laatste kerst met een familie lid , whatever.

Op 1 of andere manier heb ik de beste herinneringen aan dingen die er altijd bleken mis te gaan, dat zal ongetwijfeld aan mijn geheugen liggen , en aan mijn familie ( mij zelf valt natuurlijk niks te verwijten want ik ben nu 1-maal een rete goede kok )  

note:  meer zelfspot in 2018

1979:  de uitvinding van de  hapjes tafel:

wat tegenwoordig tapas tafel, borrel tafel etc. heet is eigenlijk gewoon uitgevonden door mijn vader, dat ga ik even uitleggen natuurlijk .

de rollade in de oven , tafel mooi gedekt , iedereen op zijn paas best ( maar dan met kerst natuurlijk , duhh )  , maar de rode wijn lag nog in de schuur , koud  dat kan natuurlijk niet.

nou was mijn vader ooit een voorloper van macgyver ( google , voor de jongere kijkers )  dus had overal een oplossing voor .

” we leggen die fles gewoon de laatste 2 minuten in de oven ”  ..

alsof je een waxinne lichtje op je dashboard zet, terwijl je autoruit besneeuwd is , spat dat ding natuurlijk binnen 3 seconden uit elkaar . gevolg , geen rollade , geen wijn , wel ruzie en een draai om me oren ( lees 9 jaar ) omdat ik  niet meer kon stoppen met lachen.

goed , er was dus  geen thuisbezorgt, geen backup , dus aten we die avond voor de 2e keer maar ragout op toast , en alle snacks die er nog in huis waren ,  vervolgens ook een jaar zonder verse appeltaart of cake uit de oven , het ding was overleden en geen geld voor een nieuwe..

guust2

oma,s :

ik had er 2 ,   1 uit Zeeland ( vandaar dat ik mosselmaster ben )  1 uit groningen , die eerste kon wel, de laatste niet koken.

 Maar, Groningers zijn nogal eigenwijs ( nee geen excuus , das gewoon een feit ) dus moesten we  ook een keer mosselen eten in GR.

Oma had ze al 5 dagen in huis , iets wat in die tijd best tricky was , maar zo was ons gegarandeerd totaal geen probleem , ze had ze immers gelijk ingevroren , dus niks aan de hand.

gelukkig was er nog een restaurant met plek …

chinees!

vraag me niet waarom , maar de vrienden club had een chinees thema met kerst bedacht ( ik heb niet gegoogled maar volgens mij vieren ze dat niet ) ,  dus chinees fondue met van die netjes , en zon ronde schijf waar alles in rond drijft en iedereen het gare vlees eruit jat, zodat je dus als je pech hebt alleen de halfgare champignons eruit mag vissen.

vraag me wederom niet waarom, maar er moest iets geflambeerd worden, dat koste 1 wenkbrauw , maar tot dusver ging alles goed.

papieren lampionnen met van die mooie draken erop  , ijstaart met sterretjes ..  ik ga het niet eens meer uitleggen

oh ja , er hingen sprinklers …

guust1

 nog meer vreugde ende jolijt :

een stuk vis van 40 gulden! ( jaja ) wat een vermogen was in die tijd , die verknalt werd door een botersaus die je niet maakt door gewoon boter te smelten en daar vervolgens 2 el. bloem door te mikken..

een oom met een glazen oog ( geen grap ) , die altijd opdook bij iemand in de soep of in je glas  met proosten ..

dat oog dan, niet me oom .

 en als uitsmijter , een zeer dure rookglas lamp die vakkundig a la kim jung un  van het plafond werd geschoten door de champie kurk. 

heeft dit verhaal nog een moraal ?, jazeker . 

leer van je fouten, geniet er ook van, herinner ze, koester ze  en vooral Lach er om!

iedereen een fijn, veilig & lekker 2018

Geef een reactie