retro

jahaaa heerlijk ( of niet dat kan ook ) maar retro is weer hip, hot , de bom , cool, dope , flex etc . u ziet ik ben van het pre internet tijdperk,

mijn eerste browser was netscape , op een 13k3 of was het 14k4 ? whatever , modem ofseau en als u dat herkent bent u oud. zelfs het Belgische elftal gaat in retro shirtjes spelen op het wk  ,  nou lopen ze daar ongeveer toch 20 jaar achter dus zo retro is het ook weer niet, maar goed . by the way , voor degene die het gemist hebben , Nederland doet niet mee, steun Ijsland ! afijn. ik heb dus goed nieuws & tadaaa ook slecht nieuws , waarom dat altijd met elkaar samenhangt is mij een raadsel. wat wilt u eerst ? goed of slecht ? ik ga maar van me zelf uit en begin met slecht . het slechte nieuws is dat u uw ( nu ) retro servies 20 jaar geleden al heeft weg geflikkert. ja das jammer he?

fonduebord het goede nieuws ! we gaan weer rete retro aan de fondue , gourmet is seauuu 1980 , rollades , pasteitjes en cocktailtjes met fruit uit blik. nog meer goed nieuws , al uw oude servies is rete goedkoop terug te vinden bij de kringloopwinkels ( wel snel zijn want er is schijnbaar een run op ) , plus probeer er eens een gehakt en koffie ( superhandig voor kruiden )  molen te scoren , gratis tip. plus alle andere kekke keuken dingetjes die er altijd liggen.

retro betekent per defenitie niet dat het het ook oudbollig moet zijn , een rollade is bijvoorbeeld in de loop der jaren ” heus wel ” ( das hip studenticoos taal gebruik ) opgepimpt of opgeleukt…. zelfs smul kwam met de rollade knoop ( sorry kan de link nergens meer vinden, gooi maar in de comments)  maar oefen dat gewoon een paar keer op je deegroller , prima oefen materiaal en bederft niet. mocht dat onverhoopt niet lukken , leg er dan gewoon een veter knoop in, aan het eind van de rit knip je het touw er toch af.. ik heb voor mezelf al een opzetje , das al een etentje waard , met klassiekers maar dan net ff anders . volgens mij zijn het allemaal recepten in het engels, maar goed , ff niet retro en multi tasking webhopping socialmedia kenners als jullie komen er wel uit . zoniet , gooi het maar weer in de comments.

fondue

receptjes maar doen dan? we zijn tenslotte een food blog en geen yoga instructeur. we mogen dus weer weer aan de pastei , maar waarom moet daar ragout in? kan ook met kaas fondue, als amuse of voor gerecht. ( amuse 1 mini pastei bakje , voor 3 kleine of 1 grote )

cocktail mag niet ontbreken , maar deze is wel 2.0 ( klinkt wel hip he , zet het ook zo op je menu kaartje ) de sint jacobs geven net even dat extra.s

rollade , deze is wel heel anders, plus er komt geen touwtje aan te pas ,

over fondue kan ik kort zijn , maar dat wil ik niet. ik kreeg het verwijt dat mijn ouders totaal geen besef hadden van de gevaren van een kind van 7 wat met een vorkje in een hete pan ossenwit zat te prikken.. en daar houdt het op , dat over over beschermende dingetje wat ouders tegen woordig hebben , je mag niet meer uit een boom vallen , laat staan er in klimmen , en ja als je er dan uitflikkert heb je een schram, een snee , en met een beetje pech een hechting so what!

maar goed , back to topic stank , ook zon ding , nou meurt fondeu niet minder dan gourmet, dus das onzin maar er zijn wel truukjes  , wil je geen dierlijk vet ( ossenwit is en blijft het lekkerste ) , gebruik dan sterke bouillon ( 2 blokjes op 1 liter )  en zet NA het eten al die antimug kaarsen die je van de zomer in de schuur gezet hebt binnen en steek ze aan , blaas ze natuurlijk wel weer uit voor het slapen gaan.

als afsluiter toetje toe ( west-fries voor toetje toe ) , fruit , in een jasje ,

en serveer met een glas Kruskovac

weet je wat een nog betere afsluiter is , een retro kerstnummer op de achtergrond .