kappertjes1

Over smaak valt niet te twisten , nou dat zullen we nog wel eens zien!

want wat is smaak , en wie bepaalt dat,

volgens de wetenschap is smaak 60 % mondgevoel  en 40 % reuk , de reden dat als we verkouden zijn ook minder smaak hebben , klinkt logisch toch? 

en daar wringt de schoen , althans de mijne , want daar klopt natuurlijk geen hol van.  ik zal het uitleggen.

mijn verhouding  is 50 %  smaak ,  30 % geur , 10 % emotie & 10 % opvoeding .

smaak: om even terug te komen op het woord ” mondgevoel ”   ik krijg nu al jeuk , dan is de laatste jaren ” bite ”  ook zo hip , frisdrank met een bite ! hoezo ? zitten er stenen in ofzo?  , en dan kan het nog erger ” zalvig ”  aaarrrggg .

buiten dat er tegenwoordig er tegenwoordig wel wat genetisch bepaalde feitjes zijn , zoals dus 20 % van de wereld bevolking niet kan tegen koriander ( zeepsop )  maar die zelfde mensen vinden bitter weer lekker ( klopt )

geur:  trek een pak koffie open en je ruikt het  “aroma ”   wat versterkt wordt door toegevoegd aroma , geurstoffen die fabrikanten niet op hun verpakking hoeven te zetten wat ze vervolgens natuurlijk ook niet doen ( stelletje boefjes ) , het werkt natuurlijk wel.

panda

emotie : weet je nog dat je vroeger thuis kwam  , uit de regen en je kwam de keuken binnen , daar stond je moeder een pan soep te maken , en die soep was de lekkerste die je ooit had gegeten .

zelfde geldt voor dat fantastische etentje in Griekenland met die heerlijke gamba,s en die lekkere fles Retsina , terwijl bij terugkomst een paar weken later een fles gekocht bij de app werkelijk waar niet te hagelen is.

das puur emotie , niks meer niks minder.

 plassen

opvoeding:  mijn gelukkig ex ex  buurvrouw kookte zomers , winters etc , bloemkool met veel zout voor minimaal een uur..  tja dat aten de kinderen en leerden dat waarschijnlijk ook, ik moet zeggen ze leven nog wel ( die kinderen dan ) , maar ik wil niet bij ze gaan eten. bruine bloemkool met een lucht waar het riool van Parijs nog een puntje aan kan zuigen .

verder koken we of iig veel  natuurlijk  met half fabricaat ,  u weet wel die handige maaltijd dozen , beetje groente en vlees erbij en klaar , maar is dat nou de originele smaak?  nee het is de gemiddelde smaak van 40 proef personen die de fabrikant inhuurt om te proeven , en een gemiddelde daarvan komt in de doos,  geef een pak Japanse Teriyaki van knorr aan een japanner en met een beetje mazzel eindig je zelf nog net niet in de sushi

wat ik dus zeggen wil , als je met dit soort producten opgroeit , wordt het lastig , sterker nog , gaan mensen dan uiteindelijk naar het buitenland en ze bestellen zon pakket gerecht maar dan wel origineel gemaakt vinden ze het niet lekker …

lees eerst het boek , ga dan de film pas kijken ..