164

Barbecue

” Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als “barbeque” geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.

Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren. “

Geschiedenis:

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. In combinatie met de uitvinding van het vuursteenmes kon vlees van het vel worden ontdaan, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt. Dit zorgde ervoor dat het vlees makkelijker verteerd kon worden aangezien geroosterd vlees makkelijker verteerbaar is dan rauw vlees.

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu ‘het heilige vuurbed’.

dusss , tot zover , en de echte liefhebbers steken hem deze week weer aan , dus gaan we weer even voorbereiden , allerlei lekkere ideetjes voor de eerste bbq van het jaar , het is een soort van rokjes dag , maar dan qua food voor mannen ( nooit begrepen waarom mijn ma nooit achter de bbq stond trouwens )  , rokjes dag is trouwens ook iets voor mannen ,

maar das een ander verhaal.

we gaan van broodje , naar de bij gerechten, marinades en kooktechnieken , vlees, vis , groenten , dit wordt een lang maar zeer lekker verhaal.

stokbrood spinazie , rode pesto , kipfiletrollade en geraspte pecorino.
neem een afbak stokbrood en snijdt in de lengte in maar niet door, bewater, en laat 5 minuten rusten.
rol nu plat met een deegroller tot half de dikte, besmeer ruim met pesto, dan spinazie en flink wat rollade , bestrooi met de kaas , rol nu op als een cake rol.
verpak strak in plastic , en leg koud voor een uur , pak uit ,besprenkel dan met wat olie en bak op je bbq op de koude zone af tot krokant en bruin.

3 smaken turks boter brood:
250 gram boter in 3 gelijke delen , 1 groot turksbrood in 3en en doormidden , boter 1 mengen met 40 gram versgeperste knof, boter 2: 2 el fijngesnipperde peterselie, 2 tl citroensap , beetje peper.boter 3: 1 geprakte ansjovis , vouw alles in folie en verwarm tot de boter gaat lopen.

gepofte zoete aardappel met kerrie creme:
4 zoete aardappels, afgeborsteld niet schillen , en 15 min. gekookt en afgekoeld.
1 el kerrie poeder , 2 el sour creme , 2 el riccotta paar druppels worcestersaus , snijdt een v uit de aardappels , meng de kruiden met de rest , vul de aardappel, vouw in folie en bak in 10/15 min. op je kolen.

Jack & Coke Marinade: ( goddelijk voor alles, vlees , kip , garnalen en ribs )
3 el bruine suiker, 50 ml. jack daniels ( of andere whisky ) , 2 el neutrale soya ,2 el mandarijnensap ( tegenwoordig ook verkrijgbaar in die knijpflesjes )  3 tenen knof geperst, 4 tl worcestersaus, 1 tl zwarte peper, 200 ml cola.
meng alles in een kom, en giet in een grote ziplock diepvries zak, voeg whatever je wil marineren toe, masseer in en leg koel voor minimaal 4 uur.

surf en turf , garnalen met kip en dip :
voor 4 spiezen, 4 bio kipdij filets , 8 zeer grote garnalen ongekookt, gepeld . 3 el olie , 3 tl Za’atar
voor de saus: 2 el. boter , 3 tl knofpasta, 2 el bloem , z&p uit de molen , 1 tl gerookt paprika poeder pittig. 600 ml kookroom ( geen light ) 2 el gesnipperde peterselie
om de kip en garnalen op de zelfde tijd klaar te krijgen , kook de kip eerst voor 10 minuten. dep droog , snijdt in 2en .
rijg nu op geweekte lange houten prikkers eerst een garnaal, kip , garnaal kip. meng olie met Za’atar smeer de spiezen in , grill gaar in ong. 5 minuten.
smelt voor de saus de boter, voeg knof toe , bak kort mee , voeg bloem peper,zout en paprika toe, roer goed ( roux ) voeg nu 3/4 van de room toe, blijf roeren , voeg peterselie toe , en meer room naar gelang de dikte. het moet wel een iets dikke saus worden.

mini burgerbroodjes met rib-eye, amsterdamse ui en andalouse saus : snelle warmvlees broodjes , met veel smaak
6 plakken rib-eye ( laat bij je slager van een stuk rib 6 plakken op de snijmachine afsnijden, dikte ham ) 6 mini hamburger broodjes , 6 grote amsterdamse uien elk in 3 plakjes , 2 el vocht uit de pot , 1 el suiker , pot andalouse saus ( d&l ) , 1 little gem krop , 100 gram verkruimelde blauwschimmelkaas , de jack & coke marinade van hierboven.
verwarm op laag vuur het vocht , voeg suiker toe , los op en voeg uien toe, zet hoger en carameliseer de uien, tot mooi licht bruin.
besmeer je rib-eye in met de marinade laat rusten voor 20 minuten , grill max 1 minuut per kant, gril gelijk ff je broodjes tot knapperig.
meng 5 el saus met de kaas, beleg nu broodje met wat sla, vlees , flinke lepel saus, en als laatste de uien erop.

veel bbq plezier deze lente/zomer