ongetwijfeld staat ie weer met oud en nieuw op tafel , in diverse variaties , met net zoveel verschillende ingrediënten.

een klassieker uit de Russische en franse  keuken, tegenwoordig in de super als redelijk ranzig ei slaatje.

nou ben ik het niet altijd met herman DB eens, maar deze quote slaat wel de spijker op zijn kop .

” Je hebt gerechten die een bedenkelijke carrièrelijn volgen. Neem de huzarensalade. Ik kan me de huzarensalade herinneren als een smeuïge hap met vers vlees, aardappelen, gekookte groente, tafelzuur en zelfgemaakte mayonaise. Je scoorde er geen Michelin-ster mee, maar goed uitgevoerd kon de salade zich als een juweeltje van huisvlijt ontpoppen. Moest een gezin het met een smalle beurs doen, dan werd het vlees vervangen door hamblokjes of Smac, geperst vlees uit blik. Er waren ook mensen die cornedbeef door de salade schepten, een smaakramp. De beer was toen eigenlijk al los. Want als blikvlees werkt, waarom dat niet blikzalm? Zo gezegd, zo gedaan. De Hollandse zalmsalade was geboren. Wat een feest. En zo ging de verloedering van de huzarensalade maar door en door. Inmiddels is de huzarensalade verworden tot dunne fritessausbagger die fabrikanten in plastic bakjes spuiten. Daarop ligt een verdwaalde schijf zure bom, een zielig plakje ei en doodgemarineerde stukjes paprika. “

dusss..

een waarheid als een koe, ( trouwens 1 van de meest domme Nederlandse gezegden in mijn ogen, maar goed )

het feit blijft, dat 90 % een k&k klaar bak koopt, en die wat opleukt met wat extra zuur, wat ei en een extra dot mayo.

het recept van herman :1 kalfstong, gekookt en in blokjes gesneden 4 vastkokende aardappels, gekookt en in blokjes gesneden 200 g augurk, in blokjes gesneden 1 witte ui, fijngesneden 2 sjalotten, fijngesneden 4  hardgekookte eieren, kleingesneden 1 el grove mosterd 1 el fijne mosterd 4 el mayonaise 2 el crème fraîche ½bos platte peterselie, fijngesneden zout, zwarte peper uit de molen

Larousse: salade RUSSE : 100 g Aardappel 100 g Wortel 100 g Meiknol 100 g Sperzieboon 100 g doperwtjes Mayonaise Gezouten ossentong Truffel Kreeftvlees

 Escoffier:SALADE RUSSE:100 g wortel 100 g raapjes 100 g aardappelen 100 g haricot verts  100 g doperwten 100 g champignons 100 g rode tong of magere ham 100 g kreeft 100 g augurk kappertjes ansjovisfilets Truffel Mayonaise Biet Kaviaar

Hans: boreel salade ( naam heeft een dubbele bodem )  : neem de basis van herman , maar laat de kalfstong weg, ben daar niet zon fan van, ik vervang dat door 200 gram flinterdunne beenham , uit elkaar gepluisd en stuk gescheurd grof.

voeg ook 1 el kappertjes en 4 droog gedepte gesnipperde  ansjovis filets toe.gebruik   2 grote gekookte langousten staarten , gepeld en in blokjes , 100 gram biet julienne , potje rode zalm caviaar als topping.

meer smaak heeft een mens niet nodig , geroosterd grof bruin brood stukjes erbij ipv die kleffe stokbrood sneetjes doet wonderen , oh en vergeet die bubbles , kies voor een knetter droge  rose ,

 fijne jaarwisseling , en pas op met vuurwerk , koks zonder vingers , zijn waardeloos in de keuken