Bah!

koken is net photoshop, timing en laagjes bouwen..

Hollandse Nieuwe !

2016-02-24-09-36-32_Hollandse%20Nieuwe%20Haring

Ze zijn er weer, eindelijk , heerlijk zilt , vers , vet en  zo gezond.

Elk jaar is het wel weer een dingetje, dat vet , en ik moet eerlijk bekennen met dat vet zit het wel goed.

nu moet je nog een visboer zien te vinden die de juiste partij inkoopt en weet wat ie doet ,  als u de AD haringtest elk jaar leest weet u dat het op een hoop plaatsen misgaat.

mijn haring evolutie begint elk jaar het zelfde,  2 nieuwe , zonder ui en zuur , net als je uit eten gaat , proef eerst ! en begin dan pas met de peper en zout molen , niet andersom wat ik helaas nog heel vaak zie .

korenwijntje erbij en genieten! ( dat mag natuurlijk niet, maar mijn visboer is lekker eigenwijs, weet hoe het hoort en doet dat er bij onder de toonbank :) )

naarmate het seizoen vordert en de haring rijpt gaat er garnituur bij ,

Maar hoe heurt het eigenlijk,  wat zijn de do,s en dont,s van haring kopen. want goede haring verkopen is namelijk keihard werken.

No Go Area , supermarkt haring, ondanks de inspanningen van de bedrijven blijft het slecht, massa productie, veel graten.

vers van het mes , moet dan ook vers van het mes zijn , dat bedoel ik met hard werken , 10 man in de rij , betekent 3 man die haring staan schoon te maken, niet van een schaal , die is dus snachts of de vorige dag al schoon gemaakt,

mijn visboer gebruikt  handschoentjes, gekoelde snijplank , en kaakt dus waar je bijstaat. je moet er inderdaad even op wachten, maar alleen het resultaat geld, smaak !

bij de kraam:

ook dat is nog zon dingetje ik vermijdt alle kramen die vol in de zon staan,  uit ervaring weet ik dat koelingen kwetsbaar zijn,  en in de zon is 3/6 graden moeilijk vol te houden. natuurlijk wil een visboer graag zijn product laten zien , dus zo,n mooie zilveren schaal met plastic groen vol met haring voor in de toonbank , ik sla hem over , of erger nog op de toonbank …

koken met slechte wijn is het zelfde als  gerechten maken met slechte haring, je proeft het terug , dus is het zonde om met hollandse nieuwe een salade , of tartaar te maken ? , nee dus , maak maar eens 2 x het zelfde gerecht , maak een proef notitie ,  en gebruik eerst de nieuwe en later in het seizoen de gerijpte.

vervang het korenwijntje eens voor Bombay Sapphire gin, en geniet van een oer Hollandse traditie 

3 Reacties

  1. En lekker dat ze zijn dit jaar, één van de beste jaren. Het vet percentage schommelt om en nabij de 23% :) Dat komt door het fraaie weer op zee, uren zonneschijn, waardoor ze zich lekker bol konden vreten. In voorgaande jaren was dat wel eens anders.

    Wat je kan doen is de haringtest van het AD van vorig jaar erbij pakken. Dan krijg je alvast een idee waar je wel, maar ook waar je vooral niet moet wezen. Direct valt op dat je de beste haring koopt bij visboeren aan de kust. Ook dit jaar zal óf Simonis, Atlantiq óf Schmidt zeevis wel weer de haringkoning worden. Draait meestal om deze drie als de beste haringboer. De eerste van het seizoen zo naar binnen laten glijden met helemaal niks, zelfs geen ui, maar wel met een heerlijk glaasje corenwijn. Bij veel visboeren krijg je die er juist vandaag, als service, gratis bij. ^O^

  2. oncookingterms

    15 juni 2016 at 12:45

    waar staat jouw visboer ?!! sta te popelen met Bombay en al :) :)

Geef een reactie