MEDION DIGITAL CAMERA

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag, wanneer is een mango, meloen, kersen etc. rijp

ik zag een goede tip over de watermeloen , die “klopt ” als een bus en dacht laat ik maar wat fruitsoorten erbij slepen.

het zal veel gaan over  ” kontjes ” , das de kant waar het steeltje zit bij een hoop vruchten.

aardbeien komen in het begin van het seizoen meestal uit Spanje , die herken je uit groot, met witte kontjes,  goedkoop , goed voor een smoothy , maar lekker links laten liggen.

watermeloen, de naam zegt het al , bestaat voor 80 / 90 % uit water, door met je knokkels erop te kloppen moet je een hoge plop horen,  ( minder water ) onrijp klinkt het dof

galia meloen , als je het kontje zacht kan indrukken is ie rijp,  dat geldt ook voor gwanipa, charentais, saphire  meloenen.

ruikt een galia sterk is ie waarschijnlijk al overrijp, bruine plekken duiden ook op overrijping.

voor mango geld het zelfde als voor galia

kaki is een uitschieter, mooi knal oranje is namelijk niet rijp, het liefst bruine of zwarte plekken, doorsnijden uitlepelen, heerlijk  in oosterse gerechten of een dessert.

kersen, moeten knalrood zijn, de Griekse , die het al zwaar hebben zijn zuur , de franse zijn prima, hollandse zijn nu te koop ,  pitje eruit, verwarmen met wat room en pureren,  bolletje ijs en klaar.

avocado,s  hebben zon pitje erop, als je die verwijderd zie je een kleur eronder, wit onrijp, heel donker overrijp alleen goed voor guacamole, zeegroen, zoiets rijp en geschikt voor op brood of salades

hoop dat jullie er wat aan hebben