in the left corner we have lemuel Benedict and in the right corner Edward P. Montgomery !

Benedict, begint er al een lampje bij u te branden? juist het/de beroemde ” egg benedict “

en zoals het gaat bij haantjes, claimt natuurlijk ieder de uitvinder te zijn van het recept.

de eerste na een kater ( waar het idd redelijk goed voor is ) de ander in opdracht van zijn commandant.

afijn, daar komen we natuurlijk nooit achter, maar het was zelfs een culinaire rel in New York in 1942.

het hele verhaal leest u hier

hanen

wat is het:

geroosterd brood met gebakken spek en een gepocheerd ei met Hollandaisesaus saus, en daar gaan we weer, ook over de saus wordt er weer gesteggeld door ( ja alweer ) heren die claimen de saus gemaakt te hebben.

Nederlands of Frans, het is in ieder geval geen Amerikaanse saus, wat dit gerecht waarschijnlijk 1 van de eerste fusion gerechten ter wereld maakt.

zodra ik ” gepocheerd ei ” typ, besef ik dat 1 van de 2 lezers, of allebei al is afgehaakt.

Pocheren is eng, lukt nooit, azijn, draaikolken etc.

om het internationaal te houden ” bollocks ” iedereen kan nu gewoon gepocheerde eitjes maken , zonder geknoei.

receptje doen dan maar?

ingrediënten: 6 beschuitbollen, geroosterd , 6 plakken pancetta , gebakken , 6 eieren maat m, op kamertemp, en supervers

saus:

3 eierdooiers, 10 ml witte azijn, 60 ml witte wijn, 75 gram gesmolten boter

benodigdheden:

garde,  sauspan met dikke bodem, muffin blik, metaal

gril de pancetta tot gewenste knapperigheid ( kan ook ham, spek zijn ) rooster de beschuitbollen.

verwarm de oven op 175 graden.

doe een grote eetlepel water in elk muffin vormpje , en breek in elk een ei.

zet 12 minuten in de oven.

schep zeer voorzichtig uit de vorm en gebruik direct.

neem een lage, brede sauspan. Klop de eidooiers los en meng de azijn en wijn erdoor.

Klop goed met een garde. Zet de pan dan op een laag vuur en blijf! kloppen, totdat het een mooie saus wordt.

Haal de pan van het vuur, voeg wat zout toe, en schenk nu al kloppende de gesmolten boter erbij. dun straaltje , maar heel langzaam, en heel belangrijk: blijf kloppen! totdat je een gebonden en romige saus hebt.

neem de beschuitbol, bedek met de pancetta, gepocheerd ei erop, met een flinke lepel Hollandaise saus.

takjes bieslook voor decoratie kan geen kwaad.

haantjes gedrag levert natuurlijk helemaal niks op, maar in dit geval, wel het feit dat het recept nog steeds op de kaart staat, hebben de heren haantjes toch goed gedaan.