Gelatine.

mogen we dat wel eten?

In veel recepten voor mousses,pudding en zelfs voor ijsjes wordt gebruik gemaakt van gelatine.
Gelatine is een goed bindmiddel zonder eigen smaak en geur.Wat niet iedereen weet,is dat gelatine gemaakt wordt van(kalfs)beenderen.
Daarom hoort gelatine niet thuis in de vegetarische keuken.
Een goed alternatief is agar-agar een plataardig,uit zeewier vervaardigd,bindmiddel.

Niet alleen vegetariers maken zich zorgen over dierlijke producten.ook vleeseters zijn wat voorzichtiger geworden in verband met BSE besmetting.Hoe zit dat met gelatine?
Aangezien gelatine van botten wordt gemaakt lijkt die vraag niet onterecht.
Bij de gelatineproductie worden de botten echter sterk verhit en worden diverse keuringen uitgevoerd.
Gelatine kan dan ook als onverdacht aangemerkt worden,zo stelt de Universiteit van Wageningen,mits het door een erkend bedrijf is geproduceerd.

1 Reactie

  1. Verhitting doodt de prionen (ziekteverwekkers BSE) niet, dus verhitting is geen garantie. Van belang is dat alleen de goedgekeurde beenderen worden gebruikt.
    Ook in 2004 zijn in Nederland weer BSE-runderen aangetroffen, zodat je kunt stellen dat geen enkel bedrijf een 100 % garantie kan bieden dat er uitsluitend BSE-vrij beendermeel is gebruikt. Zie ook mijn artikel over BSE.
    Alternatief voor gelatine is het plantaardige agar-agar, verkrijgbaar in natuurveodingswinkels.

Geef een reactie