Vis bakken

Hogere viskunde

EEN GOED GEBAKKEN VIS IS MOOI HEEL,HEEFT EEN KROKANT KORSTJE EN EEN FIJNE VISSMAAK.HOGE KOOKKUNST IS NIET VEREIST,WEL AANDACHT EN ZORG.

Bijna alle vissoorten kun je bakken,vooral gebakken platvis(schol en tong)zijn erg lekker.En het is makkelijker dan je denkt.

Vis is het lekkerst als je hem “op de graat” bakt.
In de graat zitten aromaten die je mist bij visfilets.Vissen die je in hun geheel bakt,kerf je in:platvissen alleen aan de donkere (rug)zijde,rondvissen aan beide kanten.Dan worden ze gelijkmatig gaar.

VOOR JE BEGINT:

_zout en een beetje citroensap op de vis en dat 10 min. laten intrekken.
_vissen door de bloem halen,dan door de melk en opnieuw door de bloem.Voor paneren haal je de vissen door opgeklopte eiwit en daarna door de paneermeel.
Schud overtollig bloem en paneermeel af.

Laat de boter in de pan op matig vuur heet worden.Dan leg je de vis met de mooiste kant(bij platvis de witte buik,bij fillets de kant waar het vel heeft gezeten)naar onderen in de koekepan.Omdat het bakvet nog schoon is,kleurt de mooiste kant het mooist bruin;die ligt bij het opdienen boven.

Onder het bakken beweeg je de vissen voorzichtig heen en weer om aanbakken te voorkomen.Bak de vis aan de onderkant mooi bruin,draai de vis met een brede spatel om en laat de andere kant bruin kleuren.De tijd is afhankelijk van de dikte:Een vis die op zijn dikste punt 5 cm.is,bak je ongeveer 5 min.per kant.Ongeveer een minuut per cm. dus.Als de boter of de vis te bruin wordt,voeg je een extra klontje boter toe.Of je blust het bakvet met een scheutje citroensap.

Neem de vis uit de pan als hij gaar is en laat hem uitlekken op papier om vet te verwijderen.
Serveer de vis met een paar toefjes peterselie en schijfjes citroen.

1 Reactie

  1. Deze heb ik mee naar mijn (vis) pagina.
    Groetjes
    Viviane

Geef een reactie