Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Verschillende soorten chilipepers

Een gids voor verse en gedroogde pepers. Chilipepers zijn meestal groen van kleur voordat ze rijpen en geel, oranje, rood, paars, bruin of zwart worden. Ze worden rijp en onrijp gebruikt. Groen of rood wordt meestal gebruikt om een verschillend rijpingsstadium aan te geven en niet om een specifieke varieteit aan te duiden. U kunt bijvoorbeeld zowel een groene als een rode Jalapeno krijgen.Let er bij het kopen van verse pepers op dat ze stevig, glanzend, droog en zwaar moeten zijn en een fris en schoon aroma moeten hebben. Koop geen verkleurde of slappe exemplaren. Bewaar ze, gewassen en gedroogd, in keukenpapier gewikkeld in de groentenla van de koelkast, waar ze 2 tot 3 weken houdbaar zijn. Bewaar ze niet in een plastic zak, want hierin vormt zich vocht, waardoor de chili's bederven. Als ze niet in de koelkast worden bewaard, verschrompelen ze snel en worden ze slap.

Denk eraan dat de scherpte in de zaadlijsten zit, niet in de zaden, dus als de zaden voor een recept verwijderd moeten worden, moeten ook de zaadlijsten verwijderd worden. Als u een hetere smaak wilt dan de peper die u gebruikt zal geven, kunt u de zaden en zaadlijsten meegebruiken. Bedenk ook dat de ene persoon beter tegen heet kan dan de ander, en dat de een iets heet vindt wat voor een ander mild is. Bovendien is er sprake van gewenning: wie regelmatig peperachtige gerechten eet, verdraagt steeds scherper eten.

Als u eenmaal gewend bent geraakt aan het eten van pepers, kan het de moeite waard zijn om in hetzelfde gerecht twee of drie varieteiten te combineren, zodat u verschillende smaken krijgt. Dit betekent dat u ook gebruik kunt maken van gedroogde en ingeblikte pepers, cayennepeper, paprikapoeder, chilipoeder en pepersausen.

Hieronder vindt u een lijst van de meest gekende verse chilipepers. Dit is echter maar een greep uit het bestaande gamma. De scherpte van de pepers wordt weergegeven op een schaal van 0 tot 10.

Dunvlezig; uitlopend in een punt; lengte 7,5-12,5 cm; heet; met de smaak van tropische vruchten; geel, groen of rood van kleur. Oorspronkelijk uit Peru en anderen gebieden van Zuid-Amerika. Ideaal voor salsa's, sausen en inmaken. Scherpte 7-8.Uitlopend in een punt of wat rondere vorm; lengte 5-7,5 cm; met een fruitige, maar hete smaak; van lichtgroen tot oranje en rood. Verwant aan de Schotse Bonnet en Habanero. Verboud in Venezuela en het noordoosten van Zui-Amerika. Ideaal voor salsa's en stoofgerechten. Scherpte 7-8.Breed bij de steel, toelopend naar een afgeronde punt; lengte 1,25-4 cm; lichtpaars met een aardachtige, zoete smaak. Afkomstig uit Zuid-Amerika. Ideaal om in te maken en te garneren. Scherpte 7.

Ook bekend als de Californische, Mexicaanse, of lange rode (of groene) Spaanse peper of chilipeper; ongeveer 15 cm lang en 5 cm breed; lichtgroen of, wanneer rijp, rood; dikker vlees dan vele andere pepers; heeft een groentesmaak. De rode Anaheim is zoeter dan de groene. De smaak wordt sterker door roosteren. Afkomstig uit California en Zuidwest-Amerika. Gedroogd en in poedervorm verkocht als Coloradopoeder. Ideaal om te vullen of voor sausen en stoofgerechten. Scherpte 2-3.

Ongeveer 15 cm lang; lichtgroen tot lichtoranje; dik vlees en een zoete, paprika-achtige smaak. Voor een sterkere smaak wordt de binnenkant van het vruchtvlees vaak ingewreven met peper in poedervorm. Gekweekt in Zuidwest-Amerika. Ideaal om te vullen en voor salades. Scherpte 2-3.Meestal gebogen en puntig uitlopend; lengte 7,5-12,5 cm; lichtgeel, dun vlees en een zoete, enigszins hete smaak; lijkt op de Bananenchili. Gekweekt aan de Mexicaanse kust. Ideaal voor salades, vullen en inmaken. Scherpte 3-4.

Ook bekend als Chilaca; lengte 15-23 cm; kan gebogen zijn; donderbruin tot bija zwart. Moeilijk vers te vinden buiten Mexico. Gedroogde Chili Negro wordt vaak Chili Pasilla genoemd. Gekweekt in Mexico en delen van Zuid-Amerika. Ideaal voor inmaken en sausen. Scherpte 3-4.

Een kleine, groene, zeer hete peper die na rijping rood is; lente ongeveer 1,25 cm. Gekweekt in Kongo, Mombassa en Zanzibar. Scherpte 8.

Lengte 10-12,5 cm; uitlopend in een punt; groen of rood; met dun vlees en een groenteachtige smaak gelijkend op die van onrijpe tomaten. De rode is iets zoeter van smaak. Gekweekt in Zuid-Amerika. Ideaal voor soepen, mole-sausen en vullen. Scherpte 4-5.Ongeveer 10 cm lang; licht gebogen en helderrood; een hete, zoete smaak en dik vlees. Gekweekt in Nederland. Ideaal voor soepen, stoofgerechten, sausen en inmaken. Scherpte 6.Lengte 0,6-1,25 cm. Een gladde, milde rode peper die in Etiopie en omringende landen wordt gekweekt. Scherpte 2.

Sierpepers met een lengte van 2,5-5 cm; verwant aan de Cayenne- en Tabascopeper; licht toelopend in een afgeronde punt; heeft dik vlees en is zoet en heet. Vooral afkomstig uit Mexico en California. Ideaal voor salsa's, vullen en sausen. Scherpte 6-8.

De algemene naam voor elke lichtgele of lichtgroene peper. Wordt ook wel blond genoemd. Lengte 7,5-12,5 cm; heeft een lichtzoete smaak met een scherpe nasmaak; schepte van gemiddeld tot heet. Gekweekt in het noorden van Mexico en het zuidwesten van Amerika. Ideaal voor gele mole-sausen en garnering. Scherpte 4-6.Een dieprode peper met een samengedrukte basis; lengte 1,25-2,5 cm. Gekweekt in India. Scherpte 5.

Lampionvorm; lengte ongeveer 5 cm; varierend van groen en geel tot rood en paarsrood. De rijpe Habanero is zoet met de smaak van tropische vruchten. Het is een van de heetste pepers die er zijn; verwant aan de Schotse Bonnet en de Jamaicaanse hete pepers. Afkomstig uit Midden-Amerika en de Cariben. Ideaal voor salsa's, marinades, chutneys en sausen in fles. Scherpte 10.Lengte 2-5 cm. Een wat gerimpelde oranje of rode peper. Gekweekt in Japan. Scherpte 9.Lengte 10-12,5 cm; toelopend met een afgeronde punt; helderrood met witte of lichte markeringen op de schil; dikvlezig met een zoete smaak. Gekweekt in Midden-Mexico. Ideaal voor salsa's, stoofgerechten en sausen. Scherpte 5-6.

Ronde peper met een doorsnede van ongeveer 4 cm; helderrood met dik vlees en veel zaden; zoete smaak en mild in heetheid. Gekweekt in Hongarije, Europa en California. Ideaal voor salades. Scherpte 1-3.

Ongeveer 15 cm lang; breed bij de steel, en een afgeronde punt; helderrood, niet erg heet en vlezig; lijkt op de paprika. Gekweekt in Hongarije, Europa en California. Ideaal voor milde gerechten. Scherpte 0-1.

Veelgebruikte peper; lengte 5-7,5 cm; toelopend naar een afgeronde punt; groen of, na rijping, geel of rood; dik vlees, vet en sappig. Is gerookt en gedroogd bekend als Chipotles. De smaak varieert met de kleur: de groene hebben een duidelijke groentesmaak, terwijl de rijpe pepers iets zoeter zijn. Gekweekt in Mexico, Texas en het zuidwesten van Amerika. Ideaal voor alles: salsa's, soepen, stoofgerechten, sausen, dipsausen, vullen of inmaken. Scherpte 5-6.

Ongeveer 5 cm lang; helderrood; in vorm overeenkomend met de Schotse Bonnet en de Habanero, waaraan deze verwant is; dun vlees met een zoete, hete smaak. Gekweekt op Jamaica en andere Caribische eilanden. Ideaal voor curry's, visgerechten en chutneys. Scherpte 9.Indiase peper die door het hele land veel gebruikt worden. Groen en rood. Scherpte varieert.Nauw verwant aan de Jalapeno- en Serrano-pepers. Lengte 2,5-5 cm; groen of rood. Wordt ook Sriracha of Siracha genoemd. De Thaise saus van deze pepers wordt over de hele wereld verkocht om bij vis te gebruken. Scherpte 6-8.Lengte 2,5-5 cn; lijkt op de jalapeno; heldergroen, na rijping rood. Gekweekt in Kenya en omringende landen. Scherpte 2-3.Lengte 7,5-10 cm; dun, licht gebogen, toelopend in een punt; heldergroen; dunvlezig; met een hete groentesmaak. Verwant aan de Thaise peper. Gekweekt in Korea, Japan en California. Ideaal voor roerbakken, marinades en inmaken. Scherpte 6-7.Zeer kleine peper; lengte ongeveer 6 mm; groen of rood; een scherpe intense smaak en zeer heet. Gekweekt in Zuid-Amerika en Mexico. Ideaal voor sausen en stoofgerechten. Scherpte 9-10.Ook bekend als de Chili Rocoto. Lente ongeveer 7,5 cm; lijkt op vervormde paprika; meestal geel of oranje met dik vlees en zwarte zaden; een fruitige, hete smaak. Gekweekt in Midden-Amerika. Ideaal voor sausen, gevuld of als groente. Scherpte 6-8.Een dieprode, korte, stevige peper uit India; milde smaak. Scherpte 2.

Zowel groen als rood; lente 15-23 cm; langwerpige peper die in heetheid sterk varieert; duidelijke pepersmaak. De rode vorm is vlezig, net als de groen, maar veel zoeter en in Mexico bekend als Chili Pasado na roosteren en drogen. Deze pepers zijn goed in te vriezen. Gekweekt in New Mexico. Ideaal voor salsa's, sausen, stoofgerechten en gevuld. De rode pepers worden ook gebruikt in peper- en barbecuesausen. Scherpte 3-4.Lengte 1-3 cm; gerimpelde schil. Gekweekt in Afrika. Scherpte 8-9.Ongeveer 5 cm lang; lijkt op een kleine paprika; groen, geel of rood; heeft dun vlees met een tropische fruitige smaak; vrij intense scherpte. Gekweekt in Zuid-Amerika. Ideaal voor salsa's en Cebiche. Scherpte 7-8.

Groen of rood; lengte 10-12,5 cm; dikvlezig en van gemiddelde tot hete scherpte. De groen poblano wordt altijd gekookt gegeten. Roosteren geeft zowel de groen als de rode een volle, aardachtige smaak. In gedroogde vorm ook Ancho genoemd en soms Pasilla, wat in feite incorrect is. Gekweekt in Midden-Mexico en California. Ideaal voor sausen, vullen, stoofgerechten en Tamales. Scherpte 3.Een zeer populeaire Thaise peper. 'Prik' is de Thaise naam voor peper. Een rode peper met een lengte van ongeveer 10 cm en een dikke vorm. Scherpte 5-8.

Ongeveer 2,5 cm lang; ineengedrukte vorm. Verwant aan de Schots Bonnet en de Habanero. Wegens de vorm ook wel pompoenpeper genoemd. Dunvlezig met een milde fruitsmaak, maar intense scherpte. Gekweekt in Zuid-Amerika. Ideaal om in te maken, voor salsa's en sausen. Scherpte 7.

Lengte ongeveer 6,5 cm; lichtgeel; dikvlezig met een licht meloenachtige smaak; type Gueropeper; middelheet tot heet. Gekweekt in het noorden van Mexico en het zuidwesten van Amerika. Ideaal voor salsa's, inmaken en sausen. Scherpte 6.Een zeer rechte, dunne, dieprode peper uit Japan. Scherpte 9.

- Ongeveer 2,5 cm lang; als een ineengedrukte Chinese lampion; lichtgeel, groen, oranje of rood; een zeer hete, fruitige, maar rookachtige smaak. Verwant aan de Habanero en Jamaicaanse Hete Peper. Gekweekt op Jamaica en andere Caribische eilanden. Ideaal voor sausen en Caribische curry's. Scherpte 9-10.

Lengte ongeveer 5 cm; glad en toelopend tot een ronde punt; een dunne rode of groen peper met een zuivere, scherpe smaak. De peper is vrij heet, maar de rijpe rode Serrano is iets zoeter dan de groene. Gekweekt in Mexico en het zuidwesten van Amerika. Ideaal voor guacamole, roerbakgerechten en salsa's. Scherpte 7.

Ongeveer 2,5 cm lang; dun vlees en zeer heet; helderrood of oranje. Wordt meestal gebruikt voor de bekende Tabascosaus. Gekweekt in Louisiana en Midden- en Zuid-Amerika. Scherpte 9.

6 mm lang; helderrood tot oranje. Tepin ziet eruit als kleine pepertjes en zijn nauw verwant aan de wilde kersen uit Mexico. Heet, maar niet langdurig. Gekweekt in Zuid-Amerika en woestijngebieden. Ideaal voor soepen en ovengerechten. Scherpte 8.

Ongeveer 4 cm lang; dun, langwerpig en puntig, dun vlees, met veel zaden en zeer heet; groen of rood. Gekweekt in Thailand, Azie en California. Ideaal voor roerbakken en Aziatische gerechten. Scherpte 7-8.In vorm gelijkend op de Thaise peper, maar niet zo rood en iets milder. Gekweekt in India. Scherpte 5-8.

Home Recepten Kookboeken