Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Go Nuts !

De voedingswaarde van noten. Noten bevatten vele voedingsstoffen en kunnen smaak toevoegen aan je gerechten en gebak. Noten worden meestal gezouten en heel vet gegeten, als borrelhapje of in zoete tussendoortjes. Maar er zijn zoveel meer manieren om met noten te experimenteren en om ze in je dagelijkse of wekelijkse menu op te nemen.Amandelen zijn rijk aan proteinen, vet, vitale mineralen zoals zink, magnesium, kalium en ijzer, en enkele vitaminen B. Ze bevatten 20 percent proteinen; dat is een derde meer dan eieren. Amandelmelk heeft een zeer kalmerend effect.

Walnoten zijn rijk aan proteinen, mineralen zoals kalium, zink en ijzer, en zijn goed voor het hart dankzij hun lage vetgehalte. Eet ze met voedsel dat rijk is aan vitamine C voor een goede opname.

Hazelnoten hebben het laagste vetgehalte van alle noten en zijn dus cholesterol-vriendelijk.

Kastanjes bevatten meer zetmeel dan andere noten.

Pinda's zijn goede bronnen van ijzer en proteinen.

Pijnboompitten hebben het hoogste vetgehalte van alle noten, maar zijn ook het rijkst aan proteinen.

Omdat noten over het algemeen rijk aan vet zijn, eet je ze het best samen met voedsel of drinken dat rijk is aan vitamine C.

Door hun vetgehalte drogen noten ook snel uit. Koop ze daarom best in het dop en kraak ze net voor je ze eet. Eet noten best zonder zout en zonder toegevoegd vet. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast.1 fijngesnipperde ui

25g boter of margarine

50g champignons, in schijfjes

125g hazelnoten

125g bruin broodkruim

300 ml groentebouillon

2 theelepels gist-extract

gemengde kruiden (liefst verse)

zout en peper

Fruit de ui in de boter of margarine. Voeg de champignons toe en roerbak tot de champignons vocht afgeven. - Maal de hazelnoten fijn. - Breng de groentebouillon aan de kook en voeg alle ingredienten toe. Roer goed om en doe het mengsel in een ingevette ovenschotel. - Bak in de oven op 180C gedurende een half uur. - Warm serveren met een tomatensaus.

Home Recepten Kookboeken