Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

玄米茶 Genmaicha, een mysterieuze thee

Bijna winter, de feestdagen komen eraan.Op gure dagen is een warme drankje altijd lekker. Een goed moment om een andere theesoort uit te proberen, of een cadeau idee voor de theeliefhebber.



Genmaicha is een aparte Japanse groene thee, een mengsel  van theebladeren en hele gepofte rijstkorrels.

De herkomst is niet helemaal duidelijk. Overgewaaid uit een ander deel van Azië?
Werd Genmaicha populair omdat het toevoegen van gepofte rijst de thee goedkoper maakte?
Of zit er toch een kern van waarheid in de legendes uit de 15e eeuw en was het toeval?

  • Een man in Kyoto wilde zijn rijstwafel die alleen als decoratie diende niet weggooien en dronk groene thee met kleine stukjes rijstwafel wat uitstekend smaakte.
  • Een bediende liet een paar rijstkorrels in de thee van zijn baas, de samurai vallen wat hem letterlijk de kop kostte! Toen die later de thee toch opdronk beviel de smaak zo goed dat hij er op stond dat de thee naar de bediende Genmai werd vernoemd.

Precies zullen we het nooit weten.
De thee wordt tegenwoordig nog steeds zeer gewaardeerd bij arm en rijk in Japan en Korea.

Genmaicha wordt traditiegetrouw gemaakt met gewone Japanse Bancha thee. Tegenwoordig kan dat ook een andere theesoort zijn of een mix. Genmai betekent bruine rijst in het Japans, (Cha = thee) maar vaak gebruikt men witte rijst omdat die geuriger zou zijn.
Traditionele Genmaicha, de beste kwaliteit, wordt gemaakt met 100% mochi rijst, een Japanse variatie van plakrijst.
In Nederland ben ik deze nog niet tegengekomen!

Popcorn thee?
Wat lijkt op mini-popcorn tussen de rijst en de theebladeren is eigenlijk een uit elkaar geplofte gepofte rijstkorrel.
Bij de traditionele methode ploften de rijstkorrels misschien wat vaker dan tegenwoordig uit elkaar. Simpelweg omdat de temperatuur machinaal nauwkeuriger te regelen is.
Genmaicha is verkrijgbaar met en zonder geplofte rijstkorrels.
Soms worden er wat geplofte rijstkorrels toegevoegd voor het zicht.
De kwaliteit is hetzelfde.

Gebruiksaanwijzing
Eigenlijk is die hetzelfde als voor veel  andere groene thee.
Gebruik 3-4 gram, 1 theelepel Genmaicha, per kopje van ± 125ml.
Overgiet dat met water wat eerst gekookt heeft maar wat is afgekoeld tot 80-85°C.
Laat het daarna ongeveer 2 minuten trekken. De verpakking geeft meestal een andere gebruiksaanwijzing aan, kokend of bijna kokend  water met een zeer korte trektijd.
Zelf vind ik dat niet lekker maar je kunt natuurlijk altijd variëren met watertemperatuur en trektijd.

Meestal ruik je de rijst echt goed, de kleur is licht geelbruin.

De smaak is anders, niet erg uitgesproken. Genmaicha past beter bij een maaltijd dan naast iets van zoet.
Veel caffeïne zit er niet in, minder dan in andere groene thee.

Genmaicha is te koop in sommige toko’s en in gespecialiseerde theewinkels.

Nog nooit groene thee gedronken?
Mischien is het handig om mijn artikel/blog Tips voor het drinken van groene thee  eens door te lezen .

Zelf rijst poffen om dat met groene thee te mengen? Ook dat kan!
Stuur dan even een berichtje dan schrijf ik de werkwijze op.

4 Reacties

  1. Hallo,
    ik zou graag uw beschrijving willen ontvangen van hoe je rijst poft.
    Heb hem pas ergens gedronken en ik vind hem heerlijk.
    Alvast bedankt.
    Marjolein

  2. wilmiewillemse

    6 december 2015 at 23:28

    Hoi Corrien.
    Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van deze thee gehoord. Als ik hem een keer ergens tegen kom ga ik hem zeker proberen. Zou zo maar lekker kunnen zijn ; )
    Groetjes van Wilmie.

  3. greentea

    6 december 2015 at 12:22

    Dank voor het compliment Deon!

  4. Mooi gedaan Corrie en interessant. Persoonlijk nog nooit van gehoord.

Geef een reactie