Chelo Kabab

De historie van het meest populaire gerecht in Iran

Een maaltijd Chelo-Kabab Barg (gemaakt van gegrilde schapenfilet) dat samen met boter, gegrilde tomaat, rauwe ui en sumac, werd verkocht op de werkplek voor degenen die te ver weg woonden om naar huis te gaan, en er zestig reaal voor betaalden.
Soms, als een aantal collega’s met verlof waren, hadden anderen de kans om Jojeh-Kabab (braadstuk kip) te bestellen, waarvoor hondertwintig reaal betaald zou zijn.
Kabab Shops:
Tot 1330-35 (1951-57), een kabab kubideh zou drie en een halve reaal in Teheran en andere steden gekost hebben, terwijl twee porties, samen met brood en gegrilde tomaat een volledige maaltijd, acht reaal kosten, en u zou een citroenlimonade of watermelk voor twee tot vier reaal kunnen kopen. Dus zou u een perfecte lunch voor tien tot twaalf reaal kunnen hebben.
Het Tienvoudige in de jaren Dertig:
Tweeendertig jaren eerder in 1320 (1941-42), beschuldigde de dagelijkse krant Ettela’at de restaurants in Teheran ervan, dat vijf reaal rekenen voor een maaltijd van Chelo-Kabab inclusief een extra grote Kabab Barg, boter, 330 gram rijst, ui en brood, veel te veel was.
In dezelfde tijd koste een maaltijd van chelo-kabab kubideh (gemaakt van fijngehakte vlees) vier reaal.
E’etemado-saltaneh, Naser-e-Din Shah, minister van publicaties en hoofd van het vertaal kantoor, bestelde een zeer kwalitatief goed bereidde Chelo-Kabab in restaurant Nayeb, die net was geopend in de Teheran Bazaar, en ingericht zoals in Europa, voor slechts tussen de drie en vijf reaal.
Ook in 1295 (1916-17), Abdullah Bahrami, de afgevaardigde generaal van de Teheran politie, heeft maximaal vier tot vijf reaal betaald voor elke Chelo-Kabab maaltijd, en dat betaalde hij voor zijn bezoek, maar ook voor, misdadigers die hun misdaden bekend hadden, en beloofden met de politie mee te werken.
Vijf en twintig jaren zijn voorbijgegaan, sinds de tijd dat voor een maaltijd van Chelo-Kabab zestig reaal betaald werd.
Nu kost het tussen zevenduizend en veertigduizend reaal, terwijl de vijfentwintig reaal Kabab Kubideh, nu vijfenveertighonderd tot vijtienduizend reaal kost.
Gezien het feit, dat de meest populaire en normale maaltijd van Iran, van een heel normale prijs naar een onbetaalbare is verworden, kan nu de Chelo kabab gezien worden als een gerecht, dat de naam Luxueus mag dragen.Tijdens zijn reis van Rusland, de Caucasus en de Europese landen, genoot Naser-e-Din Shah van drie dingen: de elegante kledij van de Russische Kazak, Sint Petersburg, de Moskovitische balletdanseressen en ten slotte Kaukasische Chelo-Kabab, die verschilde van de Iraanse, en die hoofdzakelijk was gemaakt van gehakt kalfsvlees, schapenvlees en wilde vogels, gegrilt op skewers. De Kaukasische Chelo-Kabab is wat nu Kabab Barg, Sultani, Luleh of Kubideh genoemd wordt.
Vermoedelijk is het recept van chelo-kabab door het Kaukasische volk, aan de Iraniërs doorgegeven, ofwel door Iraniërs die het gebied bezochten, of zoals beschreven door Mirza Mohammad Reza Mo’tamed-ul-Ketab van Shams Larijani, een auteur uit het Qajar tijdperk, dat Naser-e-Din Sjah, persoonlijk, het recept van de Kaukasiërs op eiste, het meenam naar Iran en waar dit, het populairste gerecht van het land werd.

Het voeden van zijn hofhouding:
Naser-e-Din Sjah had zeventachtig vrouwen, waarvan vier die met hem getrouwd waren, evenals driehonderd slavinnen, die samen met de echtgenotes en mannelijke dienaren een hofhouding vormden of, beter gezegd, een duizend man sterke hofhouding.
In een schrijven over Naser-e-Din Sjah, vermelde Doust-Ali Khan Mo’ayer-ul-Mamalek, een afstammeling van de Sjah, die op vrijdagen telkens als hij naar het heiligdom van Hazrat Abdul-Azim in Shar-e Rey pelgrimeerde, om het heilige te wensen, dan haastten zijn dienaren zich, een dag eerder naar een dorp aan het zuiden van Teheran, om duizend tot tweeduizend Kabab Kubideh te bestellen.
Kabab was een gerecht dat niet in het hofmenu geschreven stond, maar dit gerecht was zo geliefd bij zijn vrouwen.
Dus telkens als zij planden om daarheen te gaan, wilden zij de kans op Kabab met basilicum, ui en lenteui, geserveerd op koperen bladen niet verliezen.

Over Iran schreven de Europese ontdekkers, die Iran tijdens het Safavi tijdperk bezochten (1500-1736), veel over verschillende soorten van chelos ( gestoomde boter-rijst) en polo (gekookte rijst), hutspot, pickles en confitures, maar schreven niets over chelo-kabab in die zin zoals men het er vandaag over heeft.was de prijs van de geïmporteerde suiker blokjes van Rusland gestegen tengevolge van de oorlog met Japan, dat ook de ineenstorting van de import naar Iran betekende.
De tiranieke bestuurder van Teheran, Ala’e-doleh, beschouwde de kooplieden en makelaars zoals Seyyed Hashem Qandi en Esmaeil Khan, die handels overeenkomsten met Rusland hadden, als degenen die verantwoordelijk waren voor de prijs stijgingen.
Ala’e-doleh dagvaardigde hen, en vroeg hen om de prijs van suiker blokjes te laten zakken.
Nadat zij Ala’e-doleh te kennen hadden gegeven dit niet te doen, werden zij uitgebreid vastgebonden.
Terwijl tijdens het vastgebinden, de zoon van de koopman Hashem Qandi aan kwam lopen, en de bestuurder vroeg om hem, in plaats van zijn vader, vast te binden, nam hij het aanbod aan, en beval zijn onderdanen, om de zoon af te ranselen, die meer dan vijfhonderd zweepslagen ontving, tot er een dienaar kwam, en aankondigde dat de chelo-kabab klaar was om opgediend te worden.
Ala’e-doleh verliet het plein, en nodigde de drie gestrafte mannen uit om deel te nemen aan de maaltijd.
Hij zei, dat ten tijde van het vastbinden, zij zweepslagen moesten ontvangen, en ten tijde van de lunch, zij moesten lunchen.
“Nu het tijd is voor chelo-kabab!
Help u zelf en geniet”.

1 Reactie

  1. een maaltijd van chelo-kabab barg (gemaakt van gegrild schapenfilet) dat samen met boter, gegrilde tomaat, rauwe ui en sumac verkocht werd op de werkplek voor degenen die te ver weg woonden om naar huis te gaan, 60 reaal kosten. Soms, als een aantal collega’s op verlof waren, hadden anderen de kans om jojeh-kabab (braadstuk kip) te bestellen waarvoor 120 reaal betaald zou zijn.

Geef een reactie