Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Knoflook: Fervente fans en vijanden

Als er een gewas is met regelrechte voor- en tegenstanders, dan is het wel knoflook. Wellicht minder kans op kanker, maar zeker ook op een intiem onderonsje. Opmerkelijke feiten over een omstreden voedingsmiddel. Oorspronkelijk komt de knoflook, ofwel de Allium Sativum, waarschijnlijk uit Siberie. De hete zomers en de ijzige winters boden dit gewasje precies de goede groei-omstandigheden. Het gebruik van knoflook dateert van ver voor de geschreven geschiedenis. Men vermoedt zelfs dat het, na graan, een van de eerste gewassen is geweest die door de mens werden verbouwd. Door de lange houdbaarheid en de uitstekende voedingswaarde, was het goed voedsel voor een nomadisch bestaan: het kon gemakkelijk worden meegenomen zonder te bederven.

Knoflook: goed voor u

Ook de heilzame werking van knoflook werd al vroeg ontdekt. In de vroege Middeleeuwen gebruikten lepraleiders speciale knoflooksmeersels om het gevoel in de huid weer terug te krijgen. Hoewel deze werking door de huidige medische wetenschap wellicht niet bewezen kan worden, is het cholesterolverlagende effect van knoflook inmiddels onomstotelijk aangetoond. Daarnaast hebben diverse onderzoeken in China en de Verenigde Staten uitgewezen dat regelmatige consumptie van knoflook de kans op *** van de maag en dikke darm aanzienlijk vermindert (zelfs tot 35 procent). Recent onderzoek door de Penn State Department of Nutrition bracht in dit kader een belangrijke eigenschap van knoflook aan het licht: het positieve effect van het gewas komt vooral goed tot zijn recht wanneer de knoflook eerst wordt gesneden of geplet, vervolgens minstens tien minuten 'rust' en pas dan wordt verhit. Wanneer de knoflook direct wordt verhit, blijkt de kankerbestrijdende werking aanmerkelijk te verminderen.

The Garlic Capital

Het walhalla voor de knoflookliefhebber is ongetwijfeld Gilroy in de Noord-Amerikaanse staat Californie. Met een export van bijna 30 miljoen kilo knoflook per jaar, mag Gilroy zich met recht 'The Garlic Capital of the World' noemen. 'In Gilroy kun je een steak marineren door 'm aan de waslijn te hangen', zeggen de Amerikaanse knoflookliefhebbers vol trots en Amerika zou Amerika niet zijn als er geen volledige 'hype' om het product heen werd gebouwd, compleet met 'garlic-website', 'garlic-fanclub' en Garlic Festival, waar jaarlijks ruim 20 ton knoflookrijk voedsel wordt verorberd door 130.000 knoflookfans.

Knoflookijs en knoflookwijn

Ook in Nederland kon de knoflookliefhebber tot een jaar geleden terecht bij een heuse liefhebbersvereniging: The Stinking Rose. Hoewel deze club vorig jaar ter ziele is gegaan, hoeven knoflookvrienden niet doelloos door de straten te dolen. Sinds 1997 is er in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam een onvervalst knoflookrestaurant: The Garlic Queen. Hier kunnen onbevreesde fijnproevers zich te buiten gaan aan gepofte bollen knoflook, gerookte knoflook, runderstoofpot met zestig tenen en zelfs knoflookijs of knoflook-eau de vie. "Voor sommige mensen kan het niet extreem genoeg", weet mede-eigenaar John van den Broek. "Die vragen hier zelfs om een paar teentjes knoflook in hun bier." Deze groep zal binnenkort dan ook blij verrast zijn, als de kaart wordt uitgebreid met knoflookwijn, speciaal ge?mporteerd uit Gilroy, Californie. En hoe kunnen zij zich de volgende dag weer op het werk vertonen? "Ze zeggen dat het eten van rauwe peterselie helpt tegen de knoflooklucht", zegt Van den Broek. "Maar mijn ervaring is dat je beter een koffieboontje stuk kunt kauwen. Niet te eten, maar het werkt. En bovendien krijgen al onze bezoekers een button mee met de tekst 'Sorry, I ate at The Garlic Queen'.

Home Recepten