Hoe een simpel verjaardagsfeestje uitgroeit tot een buitenevenement; verslag van de organisatie van een Italiaanse buitenlunch voor 50 man en 15 kinderen. DEEL 4 Het feest kreeg eindelijk vorm; de locatie was geregeld, de datum stond vast, er was een voorlopige gastenlijst opgesteld en er was een grof idee van de menukaart. Tijd voor de vakantie!
Begin juli begon onze vakantie die wij, zoals bijna elk jaar, zouden doorbrengen bij mijn Italiaanse familie aan het Gardameer. Ook daar was het warm en we maakten er een lekker lome vakantie van. Elke dag een ander strandje of meertje, veel boeken en tijdschriften mee, lekkere dingen in de koelbox en heerlijk de hele dag niets doen!
Zo werd al bladerend, luierend en kletsend allengs de gastenlijst en de menukaart meer vormgegeven. De definitieve gastenlijst telde uiteindelijk 47 volwassenen, 8 kinderen boven de 15 en 18 kinderen onder de 15 jaar.
En er werd een voorlopig draaiboek, boodschappenlijst en huurlijst opgesteld. Ik heb veel (en dan bedoel ik veeeeeeel!) spullen, maar serviesgoed voor 50+ man red ik toch echt niet. En het feest moet vooral sfeervol zijn, dus geen plastic of karton!

En waar beter kun je je eerste boodschappen doen, dan in het culinaire walhalla; La Bella, maar vooral Buona, Italia! In de plaatselijke Catina Sociale werden de wijnen geproefd en ingekocht. Een heerlijke zomerse Schiava rose en een frisse witte Pinot Grigio. Jammer van die foeilelijke etiketten, maar daar bedacht ik later wel wat op.
In de plaatselijke supermarkt besloten we water in flessen in te kopen. Kannen op tafel staan erg leuk, maar die moet je weer huren en vullen (de kraan zit te ver van de tuin)… niet echt handig. En flessen water zijn erg goedkoop in Italie en wel zo makkelijk. We gingen uiteindelijk voor de in Italie zeer bekende San Pellegrino (met bubbels) en de Panna (zonder). Voor zo’n 40 cent per fles (nog een van de duurste daar) kan ik geen kannen huren en vullen!

Vlak voor de terugreis zijn wij nog op strooptocht gegaan voor andere lekkere ingredienten en delicatessen. De buit:
– zakken kant-en-klare bruschetta
– kleine kleurige pastasoorten voor de salades
– cantuccini koekjes voor bij de koffie
– amarene kersen voor in de toetjes
– artisjokharten
– borlotti bonen
– een heerlijke crema van rucola, parmezaanse kaas en balsamico azijn
Kaas en vleeswaren hebben we toch maar gelaten, omdat het daarvoor toch nog te vroeg was. Een goede pesto kwam ik helaas niet tegen. En ook de groenten op olie of azijn heb ik niet meegenomen. Ik bedacht dat ik die net zo makkelijk (en lekkerder) zelf kon maken.
Gelukkig werkt mijn vriend bij een horecagroothandel en heb ik daarom geen probleem om lekkere spullen in Nederland te vinden.

Na de vakantie, half augustus, zijn wij ook nog naar de Internationale Markt in Purmerend geweest. Bij de Italiaanse kramen, die voltallig waren, hebben wij uiteindelijk nog een heerlijke pecorino-kaas met pepers gekocht, een aantal salami’s en een stuk Speck, uit mijn vaders geboortestreek Trentino.

Aan de ingredienten zal het niet liggen!