Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Recepten Halloween

31 oktober is het Halloween, natuurlijk horen er ook veel huiveringwekkende lekkernijen bij

31 oktober, de avond is gevallen, het is donker en muisstil op straat.

De maan schemert over de huizen, hier en daar flakkert een pompoenlantaarn op in de duisternis.

Plotseling kraakt er iets... een skelet springt achter de struiken vandaan! Aaaaaah!!!! Trick-or-treat!!!, roept hij en rent lachend weg.

Dan verschijnen er nog meer griezels op straat.

Het zijn kinderen die zich verkleed hebben als spoken, heksen, zombies en andere griezels. Ze dragen allemaal een lantaarn en bellen aan elk huis aan.

Als de deur opengaat, roepen ze Trick-or-treat!!!

En oh wee als ze geen ‘treats’ krijgen, dan halen ze ‘tricks’ uit!

Het is immers Halloween, de nacht waar spoken, zombies en geesten het voor het zeggen hebben.

Recepten

Pompoenbrood

Oventijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 200 gr. C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 180 gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3-4 (voorverwarmd)

Baktijd: 45 minuten

200 g pompoenvlees

200 g gehakte pompoenpitten

700 g tarwebloem

2 zakjes gist

2 afgestreken koffielepels suiker

3 koffielepels zout

en een halve l. warm water

Voorbereiding:

Snij de pompoen in repen, verwijder de schil weg en de pitten. Rasp het pompoenvlees (niet te fijn) en weeg 200 g af. Hak de pompoenpitten grof.

Bereiding:

Zeef de tarwebloem in een mengkom en meng dit met de gist. Voeg de overig ingrediënten toe (van de pitten slechts 175 g). Meng het geheel met een elektrische mixer (kneedhaken), eerst kort in de laagste stand, dan gedurende 5 minuten in de hoogste stand, tot het een glad deeg geworden is. Laat het deeg 15 minuten afgedekt rijzen in een warme ruimte, tot het zichtbaar groter geworden is.

Vet intussen de bakvorm (rechthoekig 30 cm x 11 cm) in, en bestrooi deze met de resterende pompoenpitten. Verwarm de oven voor en kneed intussen het deeg nogmaals kort met de mixer. Doe het deeg in de bakvorm en strijk zo goed mogelijk glad. Laat het deeg nogmaals 10 minuten afgedekt rijzen.

Schuif de bakvorm onderaan in de oven. Snijd het brood na 10 minuten bakken in de lengte door met een scherp mes, met een diepte van 1 cm. Laat na het bakken het brood op een rooster afkoelen.

Tip: dit brood kan gemakkelijk ingevroren worden

Pompoenkoekjes

Oventemperatuur:

Elektrische oven: 180 gr. C

Gasoven: stand 3

Ingredienten:

Voor het deeg:

500 g bloem, een half zakje bakpoeder 1 snuifje zout

100 g zachte boter 4 eetlepels poedersuiker 2 eieren en 8 eetlepels melk

Voor de vulling: 500 g geraspt pompoenvlees 1 koffielepel kaneel 1 eetlepel olie

3 druppels Amandelaroma 100 g suiker 200 g geraspte amandelen.

Voor het bestrijken: 1 geklopt ei

Bereiding:

Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het boven een mengkom. Voeg de overige ingredienten toe in de aangegeven volgorde, en mix het geheel met een elektrische mixer met kneedhaken tot een glad geheel.

Verdeel het deeg in twee. Rol 1 helft uit tot een rechthoek (28 cm x 32 cm). Leg de rechthoek op een ingevette bakplaat en schuif de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven. Bak het deeg voor de eerste keer gedurende 10 minuten.

Doe de ingredienten voor de vulling in de aangegeven volgorde in een mengkom en meng deze zorgvuldig. Verdeel de vulling op de afgekoelde deegbodem.

Rol de tweede helft van het deeg uit tot een rechthoek van gelijke grootte en leg deze op de vulling. Druk het deeg gelijkmatig aan en bestrijk het met het geklopte ei. Teken met een vorkpunt een motief naar keuze in het deeg. Schuif de bakplaat in de onderste helft van de voorverwarmde oven, en bak het geheel voor de tweede keer gedurende 35 minuten.

Pompoenmuffins

voor 24 stuks

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 180°C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 160°C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 2-3 (voorverwarmd)

Baktijd: 35 minuten

Ingredienten:

Voor het beslag: 250 g vruchtvlees van een pompoen 50 ml water 250 g zachte boter of margarine

200 g bruine suiker (kandijsuiker) 2 zakjes vanille suiker

1 flesje Vanille aroma 1 snufje zout 3 vierde theelepel gemalen kaneel 1 vierde theelepel geraspte muskaatnoot

3 eieren 375 g tarwebloem 2 afgestreken theelepels bakpoeder 100 ml melk 150 g rozijnen

Om te bestrooien: 50 g poedersuiker

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor en zet de bakvormpjes op de bakplaat (steeds 2 in elkaar).

Bereiding:

Verdeel het vruchtvlees van de pompoen in kleine stukjes, laat het even met wat water in een kookpot koken, laat het zacht stoven en pureer het.Roer de zachte margarine of boter in een mengkom met een mixer (garde) op de hoogste stand tot een schuimige massa. Voeg er al roerend geleidelijk de suiker, de vanille suiker, het aroma, het zout en de kruiden bij tot er een gebonden mengsel ontstaat. Roer elk ei met de mixer op de hoogste stand gedurende een halve minuut onder het mengsel en roer vervolgens het vruchtvlees er door heen. Meng de tarwebloem met het bakpoeder, zeef het geheel en meng het afwisselend met de melk door het pompoenmengsel met de mixer op de middenste stand. Roer als laatste de rozijnen onder het beslag. Verdeel het beslag over de bakvormpjes en schuif de bakplaat in het midden van de oven.Laat na het bakken de pompoenmuffins afkoelen.

Snijd kleine Halloweensjablonen uit papier, leg ze op de muffins en bestrooi ze met poedersuiker. Haal vervolgens de sjablonen er weer af en serveer de pompoenmuffins.

Pompoentaart

Oventijd en baktemperatuur:

Elektrische oven: 200 gr.C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 180 gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3-4 (voorverwarmd)

Baktijd: ongeveer 15 minuten

Ingredienten:

Voor de pompoenvulling:1 kg pompoenvlees 50 g boter

100 g suiker

6 blaadjes Gelatine wit

3 eetlepels eierlikeur

Voor het deeg:

65 g tarwebloem

een halve koffielepel bakpoeder

65 g suiker

2 eieren

65 g zachte boter of margarine.

Voor de creme:

300 g koude slagroom

1 pakje Klop-Fix

30 g suiker

200 g verse kaas

2 eetlepels eierlikeur

Bereiding:

Pompoenvulling:

Snijd de pompoen in repen, haal het vruchtvlees uit de schil, verwijder de pitten, weeg 1 kg af en snijd alles in blokjes. Smelt de boter in een kookpot, doe de suiker en het pompoenvlees erin en laat deze gedurende 15 minuten met het deksel op een laag vuur stoven. Pureer de pompoen. Bereid de gelatineblaadjes zoals aangegeven op de verpakking, en laat deze oplossen in de hete pompoenbrij. Roer de eierlikeur onder, doe het geheel in een schotel en dek deze af met vershoudfolie. Laat het geheel gedurende 1 nacht afkoelen in de koelkast.

Deeg:

Verwarm de oven voor en vet de bodem van een springvorm (diameter 26 cm) in met boter. Meng de tarwebloem met het bakpoeder en zeef alles boven een mengkom. Voeg de suiker, eieren en boter toe en kneed het geheel met een elektrische mixer (kneedhaken), eerst even in de laagste stand, dan gedurende 2 minuten in de hoogste stand, tot het een glad deeg is. Strijk het deeg glad over de bodem van de springvorm. Schuif de springvorm in het midden van de oven. Haal na 15 minuten de springvorm uit de oven en verwijder de rand. Laat het deeg afkoelen op de bodem van de vorm.

Creme:

Klop de slagroom stijf met de Klop-Fix en de suiker. Meng de verse kaas met de eierlikeur in een mengkom, met behulp van een elektrische mixer (kneedhaken) en hef de slagroom eronder. Strijk ongeveer 3 eetlepels van dit mengsel uit over de pompoenmassa. Leg de afgekoelde bodem er bovenop en keer het geheel om op een taartschotel. Gebruik de overige room om met behulp van een slagroomspuit de rand van de taart te versieren.

Halloweenspinnen

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 180 gr.C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)

Baktijd: ca. 10 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg: 200 g gezeefd bloem 1 koffielepel bakpoeder 120 g zachte boter 80 g poedersuiker

1 pakje Vanillesuiker 1 ei Voor de vulling: 1 vierde l. room 1 pakje Vanillesuiker 250 g geraspte melkchocolade

Voor het glazuur:250 g gesmolten fondant chocolade.Ter versiering: Een beetje fijn geraspte chocolade. Een beetje gesmolten witte chocolade.Enkele snoepveters

Bereiding:

Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het geheel in een mengkom.

Voeg de overige ingredienten in de aangegeven volgorde bij het bloemmengsel en kneed het geheel met de mixer (kneedhaken) tot een glad deeg. Laat het vervolgens 30 minuten in de koelkast afkoelen.Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Haal met een steekvormpje schijfjes, met een doorsnede van ongeveer 6 cm, uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de room en de vanillesuiker voor de vulling even opkoken. Neem de kookpot van het vuur en roer de chocoladeschilfers er zo lang door, tot deze volledig gesmolten zijn. Laat de vulling afkoelen en roer er meermaals door.Laat voor het glazuur de chocolade smelten. Zodra de koekjes afgekoeld zijn, doordrenkt u de helft van de koekjes met de bovenkant in de gesmolten chocolade. Spuit de witte chocolade in spiraalvorm met een kornetje op de glazuur. Vervolgens trek u met een fijn prikkertje van binnen naar buiten lijnen in de nog vloeibare chocolade om het spinnenweb te bekomen.Klop de afgekoelde, dik vloeibare vulling lichtjes op en vul hiermee een spuitzak met gladde mond. Spuit de helft van de vulling op de onderste koekjes en druk beide koekjes voorzichtig tegen elkaar aan.Met de vulling die overblijft, spuit u een langwerpig dotje voor het spinnenlichaam en een rond dotje voor het spinnenhoofd boven op het koekje, dat u vervolgens bestrooit met wat geraspte chocolade.Snijd de snoepveters in 7 cm lange stukken en gebruik ze als poten voor de spin. Voor de ogen en de mond kan u kleine witte chocoladedotjes op het kopje spuiten en met een tandenstokertje er wat glazuur op aanstippen.

Griezelkoekjes

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 180 gr. C (voorverwarmen)

Heteluchtoven: 160 gr. C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)

Baktijd: ongeveer 10 minuten

Ingredienten voor ongeveer 100 stuks:

Voor het deeg:

250 g tarwebloem

1 afgestreken theelepel bakpoeder

50 g suiker

1 zakje Vanillesuiker

1 ei

50 g honing

3 druppels Vanille aroma

100 g margarine of boter

Om te bestrijken:

75 g gezeefde poedersuiker

1 of 2 eetlepels water

en gele en rode kleurstoffen.

Zet alle ingredienten afgewogen klaar.

Vet 3 bakplaten in met boter en beleg ze met bakpapier.

Bereiding:

Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het in een mengkom. Voeg de overige ingredienten voor het deeg bij het bloemmengsel en kneed het met de mixer (kneedhaken) tot een glad deeg.

Verdeel het deeg in drie grote stukken en rol telkens 1 stuk dun uit op een werkblad dat lichtjes bestrooit is met bloem

Dompel de halloweenvormpjes onder in wat bloem, steek de motieven uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Indien u niet over halloweenvormpjes beschikt, kan u ook aan de hand van sjabloontjes de motieven uitsteken (pompoenen, doodshoofden, heksen, katten, spoken).

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat ongeveer 10 minuten bakken.

Trek na het bakken de gebakjes met behulp van het bakpapier van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

Meng het poedersuiker met het water en de kleurstoffen (veel geel, weinig rood) tot een dikvloeibaar oranjeachtig glazuur. Giet het glazuur in een diepvrieszakje, sluit het zakje en snijd er voorzichtig een klein hoekje af. Versier de halloweenkoekjes met het glazuur zodat de figuren herkenbaar worden.

Tip: U kan deze koekjes maximaal 14 dagen bewaren.

Halloweenlantaarns

Oventijd en temperatuur:

Elektrische oven: 200 gr. C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 180 gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3 a 4 (voorverwarmd)

Baktijd: 10-15 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

250 g bloem

1 koffielepel bakpoeder

100 g suiker

1 zakje Vanillesuiker

1 snufje zout

1 geraspte citroenschil

125 g zachte boter

1 eidooier.

Om te bestrijken:

1 eidooier

1 eetlepel melk.

Om te bestrooien:

gemalen hazelnoten

suiker.

Verder:

50 g gesmolten fondant chocolade

Voorbereiding:

Weeg alle ingredienten af. Verwarm de oven voor en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Bereiding:

Voor het deeg:

Meng en zeef de bloem met het bakpoeder in een grote mengkom. Voeg de andere ingredienten voor het deeg toe en mix alles tot een glad deeg met de mixer met deeghaken, eerst op de laagste, daarna op de hoogste stand.

Strooi wat bloem op het werkblad en deel het deeg in twee stukken. Rol beide stukken op het werkblad uit tot rechthoeken van 51 op 11 cm. Snijd van elk stuk deeg één vierkant uit van 11 op 11 cm en 4 rechthoeken van 11 op 10 cm. Leg de deegstukken naast elkaar op de bakplaten.

Steek met een uitsteker kleine figuurtjes uit het midden van de 8 rechthoeken. Kneed hiervan de deegresten opnieuw samen, rol het geheel uit en vorm er decoratie van (bijv. bladeren of sterren). Leg deze decoratiestukken eveneens op de bakplaten.

Meng de eidooier met de melk en bestrijk hiermee alle deegstukken. Bestrooi de decoratiestukken met hazelnoten en suiker en schuif de bakplaten 1 voor 1 in de oven.

Haal na het bakken de deegstukken met het bakpapier van de platen en leg ze op ovenroosters om af te koelen.

Smelt de fondant chocolade au bain-marie, giet de gesmolten chocolade in een diepvrieszakje en knip er een hoekje af, zodat je het als spuitzak kan gebruiken. Leg de 2 vierkanten als bodem op een stuk bakpapier. Spuit wat van de gesmolten chocolade langs de randen van de bodem en zet de andere deegstukken ertegen. Ondersteun de zijkanten tot de chocolade hard geworden is.

Tip: De lantaarns kunnen tot 2 weken goed blijven als ze luchtdicht verpakt zijn.

Spookjes van marcepein

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 180 gr. C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3 (voorverwarmd)

Baktijd: ongeveer 12 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

300 g gezeefde bloem

160 g zachte boter

100 g poedersuiker

100 g geraspte noten

1 eetlepel hazelnootpasta

1 ei

Voor de vulling:

200 g zachte boter

4 eetlepels hazelnootpasta

2 eidooiers

80 g poedersuiker

Om te beleggen:

250 g marsepein

Om te versieren:

Een beetje gesmolten chocolade

Bereiding:

Meng het meel met de andere ingredienten voor de bloem in een mengkom en kneed met een mixer (kneedhaken) tot een deeg. Laat 30 minuten afkoelen.

Rol het deeg uit met een dikte van 3 mm en snijd er 40 ronde schijfjes uit met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Kneed het overige deeg terug, rol het uit met een dikte van 3 mm en snijd er 40 ronde schijfjes van 3 cm doorsnede uit.

Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in het midden van de voorverwarmde oven.

Roer voor de vulling de boter met de overige ingrediënten tot een schuimige massa.

Zet telkens 2 grote en daarop 2 kleine schijfjes op elkaar met de vulling er tussen en spuit er nog een toefje bovenop om af te sluiten. Laat vervolgens 1 uur afkoelen.

Rol de marsepein 2 mm dik uit op een met poedersuiker bestrooid werkvlak en snijd er ronde schijven uit van 12 cm doorsnede. Leg deze over de torentjes.

Giet een beetje gesmolten chocolade in een kornetje en spuit de ogen en de mond op de spoken.

Briochemonster

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 190 gr. C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 3 of 4 (voorverwarmen)

Baktijd: ca. 20 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

450 g gezeefde bloem

1 pakje Gist

100 g zachte boter

80 g poedersuiker

1 snuifje zout

1 pakje Vanillesuiker

geraspte schil van 1 middelgrote citroen

4 eidooiers

1 vierde liter lauwwarme melk

Voor de vulling:

1 eidooier

2 eetlepels poedersuiker

3 eetlepels Mascarpone

3 blaadjes Gelatine

een beetje rum

1 vierde liter room

Ter versiering:

gezeefde frambozenjam

Bereiding:

Zeef de bloem in een mengkom en voeg de gist er aan toe, vermeng het geheel goed. Voeg de overige ingredienten er in aangegeven volgorde bij en kneed de massa met de mixer (kneedhaken) tot een glad deeg.

Dek het deeg af met een vochtig doek en laat het op een warme plaats zo lang staan, totdat het deeg dubbel zo groot is. Kneed vervolgens het deeg goed door en vorm een ca. 5 cm dikke rol. Snijd deze in 15 tot 20 gelijke stukken. Maak er bollen van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende afstand tussen.

Laat de bollen op een warme plaats zo lang staan, tot ze 1 derde groter zijn. Zet vervolgens de bakplaat onderaan in de bakoven.

Snijd de afgekoelde gebakjes 1 keer middendoor.

Klop voor de vulling de eidooier met het poedersuiker op au bain-marie. Laat het mengsel afkoelen terwijl u het romig klopt en voeg vervolgens de mascarpone toe.

Maak de gelatine klaar zoals voorgeschreven op de verpakking, verwarm met rum en meng goed.

Klop de room op (hou ongeveer 3 eetlepels voor de ogen opzij) en voeg het geheel voorzichtig bij elkaar zodra het eimengsel begint te geleren.

Vul een spuitzak met gladde mond met de vulling. Spuit op elk gebakhelftje kleine hoopjes. Breng vervolgens 2 helften schuin tegen elkaar aan en laat afkoelen in de koelkast.

Vul een kornetje met de frambozenjam en spuit wat jam tussen de vulling.

Vul een spuitzak met de opzij gezette room en spuit 2 dotjes op het gebak voor de ogen. Voor de pupillen stipt u wat jam op de ogen.

Gedichten

Five Little Pumpkin Sitting On A Gate

Five little pumpkins sitting on a gate,

The first one said,

"Oh my, it's getting late."

The second one said,

"But we don't care."

The third one said,

"I see witches in the air."

The fourth one said,

"Let's run, and run, and run."

The fifth one said,

"Get ready for some fun."

Then whoosh went the wind,

and out went the lights,

And five little pumpkins rolled out of sight!

by Mairi Tereas Gallagher

Some things are scary

Others are not,

Like ghosts and goblins,

And things that rot

Cats and dogs are not scary

At all,

All they do is play chase

And catch a ball.

But the scariest thing

Creeps around at night,

Looking for victims

To scratch and bite.

It hides its face

It's too ugly to see,

It rules all the monsters,

Both tall and wee.

Those who've seen his face,

Their eyes burst and bleed,

They beg for mercy

"Spare us, spare us," they plead.

But he's not a giver

He takes what he finds,

All sorts of people

Both sightseers and blind.

You've got the picture,

That he is the king

Of everything scary,

Every little scary thing.

So watch out at night 'cause if

By him you're seen,

He'll give you an evil grin

And say...

Happy Halloween!

Home Recepten