Recepten pannenkoeken

zoet,hartig, simpel of feestelijk, pannenkoeken zijn het hele jaar door een waar festijn voor groot en klein. Eenvoudig te bereiden!


Op 2 februari is het Maria Lichtmis

Naar aloude traditie is het de gewoonte om pannenkoeken te bakken bij het
feest Lichtmis op 2 februari.
In Vlaanderen bakte elke huisvrouw met
Lichtmis pannekoeken of koekebak.
Op Lichtmis is geen vrouwke zo arm of ze maakt een panneke warm.

De pannenkoek zou een oeroud symbool voor de zon zijn.

De traditie van pannenkoeken eten op Maria- Lichtmis zou ontstaan zijn doordat men op deze dag ook de arbeidscontracten op het platteland liet aanvangen.

Het was dus het begin van een nieuw landbouwjaar en dus een reden tot feesten.
Lichtmis en pannenkoeken bakken, ze gaan al jaren samen.





Pannenkoeken – Flensjes


Info:
Flensjes zijn dun, hoe dunner hoe beter.
Pannenkoeken zijn dikker,kunnen zelfs erg dik, groot en of gevuld zijn.

De kunst van pannenkoeken of flensjes bakken zit in het afstellen van de hittebron.
De onderkant van de pannenkoek of het flensje moet lichtbruin zijn op het moment dat de bovenkant net gestold is.
Eieren worden toegevoegd om de flensjes of pannenkoeken luchtiger te maken.

Dit pannenkoekenbeslag is bedoeld voor circa 8 pannenkoeken van normale dikte gebakken in een gewone koekenpan.

Benodigheden:
pannenkoekenmes, garde, pollepel

voor flensjes: 150 gram bloem
voor pannenkoeken: 250 gram bloem
1 of 2 eieren
een halve theelepel zout
een halve liter melk (of half melk half water)
boter of margarine om te bakken.


Bereidingstijd: circa 45 minuten.

Bereiden:
Maak beslag door de bloem, de eieren en het zout met circa 1 deciliter van de melk met een garde glad te roeren.
Als alle klontjes er uit zijn de rest van de melk er pas in gedeelten door kloppen.
Vul, om de flensjes of pannenkoeken warm te houden, een steelpan voor de helft met water.
Breng het water tegen de kook aan, draai het vuur laag en leg een (oud) bord op de pan.

Smelt een klontje boter in de koekenpan, beweeg de pan en laat de gesmolten boter over de hele bodem van de pan uitvloeien.
Giet met een pollepel 1 achtste deel van het beslag in de pan.
Neem de pan van het vuur en laat het beslag met een draaiende beweging gelijkmatig uitlopen.

Bak het flensje of de pannenkoek op een niet te hoge hittebron aan de onderkant lichtbruin.
Keer om met een pannenkoekenmes als de bovenkant gestold is en bak de andere kant ook lichtbruin.
Laat het flensje of de pannenkoek uit de pan glijden op het bord op de pan met warm water.
Bak de rest net zo.

Lekker met:
Suiker, jam, stroop, honig, rabarber.

Tips:
Als de flensjes of pannenkoeken steeds aanbakken, was de koekenpan dan om en droog de pan af.

Smelt 2 of 3 eetlepels boter in de koekenpan en roer de gesmolten boter door het beslag, nu laten de pannenkoeken of flensjes makkelijker los.


Koekebak.

350 gram bloem
een halve liter melk
2 eieren
20 gram gist
iets gemalen kaneel
8 gram zout
boter of olie
Afwerking: bruine suiker of stroop


Verwarm de melk.
Maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk.
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
Giet hierin de aangemaakte gist, de eidooiers en de kaneel.
Strooi het zout langs de buitenrand. Giet een gedeelte van de resterende melk erbij en begin vanuit het midden het deeg glad te roeren. Vermeng het vervolgens met de resterende melk.
Klop de eiwitten stijf en schep ze door het beslag.
Laat dat rijzen tot het volume bijna verdubbeld is.

Maak boter of olie in de pan warm.
Giet er een lepel beslag in en bak er niet te dikke pannekoeken van.
Bak de pannekoeken aan beide zeiden bruin.
Bak de volgende pannekoeken op dezelfde wijze. Serveer ze met bruine suiker of stroop.


Koekebak werd van oorsprong op de plaat van de kachel gebakken.
Deze werd ingevet met olie en hierop goot men een lepel beslag.
Men bakte de koek aan beide zijden bruin.





Amandelflensjes.

Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoekmix
45 cl melk
1 eetlepel oranjebloesemwater

Voor de garnering:
1 zakje Pudding poeder vanille
75 g suiker
een halve l melk
1 eetlepel Kirsch of Rum
50 g amandelpoeder

Om te bestrooien:
100 g bloemsuiker
1 zakje Vanillesuiker

Bereiding
Maak de Vanillepudding klaar zoals beschreven op de verpakking en laat hem afkoelen.
Roer af en toe om vliesvorming te voorkomen.
Roer er de kirsch of rum en het amandelpoeder onder.





Appelpannekoeken.


Ingredienten:
1 zakje Pannenkoek-mix
45 cl koude melk
3 appels

Bereiding:
Maak het deeg volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Schil 3 appels en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in dunne ringen.
Verhit een klontje boter in de pan.
Giet wat beslag in de pan en leg direct enkele appelringen op het beslag.
Bak de pannenkoek op een matig vuur tot de pannenkoek niet meer vochtig is.
Maak de pannenkoek voorzichtig los van de pan en leg deze op een ingevet bord.
Vet de pan opnieuw in en bak de pannenkoek aan de andere zijde goudbruin.

Serveer de pannenkoek met kaneelsuiker, (een halve eetl. kaneel voor 50 g suiker).





Bananenflensjes.


Baktijd: ongeveer 2 minuten per flensje

Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoek-mix
45 cl melk
1 zakje vanillesuiker

Voor de vulling:
3 bananen
6 kleine makarons (koekjes)
1 eetl. marasquin
4 eetl. abrikozenjam

Om te bestrooien:
75 g bloemsuiker
1 zakje vanillesuiker

Voor het bakken:
Wat boter

Bereiding:
Maak van de Pannenkoek-mix een beslag dat u zoet met de gevanillineerde suiker.
Bak de flensjes aan beide kanten goudbruin.

Schil de bananen, snij ze in dunne plakjes. Verhit de boter en bak de bananen snel op een hevig vuur.
Haal de pan van het vuur en voeg de abrikozenjam, de marasquin en de geplette makarons toe.
Vul de flensjes met deze bereiding, rol ze op en schik ze in een beboterde ovenschotel.
Bestrooi ze met het gezeefde mengsel bloemsuiker en vanillesuiker en laat ze gedurende 10 minuten goudbruin carameliseren in een zeer hete oven.


Pannenkoekjes met banaan, 4 personen


4 bananen
30 gram boter
150 gram bloem
40 cl melk
2 eieren
bruine suiker 4 soeplepels
witte suiker 2 soeplepels


Bereid het pannenkoekendeeg :
Klop de eieren met de witte suiker en de melk, voeg de gezeefde bloem toe en meng tot alle klonters verdwenen zijn.
Laat tenminste 1 uur rusten.
Snijd de bananen in schijfjes en bak ze in boter, bestrooi ze met bruine suiker en laat ze lichtjes karameliseren.
Bak 8 pannenkoekjes in een beetje boter.
Garneer een vierde van elk pannenkoekje met banaan en vouw ze in vier.
Dien ze zo snel mogelijk op.





Pannenkoeken met cacao en appelen


200 gram bloem
4 dl melk
4 eieren
2 appels
cacaopoeder 3 soeplepels
rozijnen 2 soeplepels
poedersuiker
vanillesuiker 1 zakje


Snijd de appelen in kleine blokjes.
Meng de bloem met de cacao en vervolgens met de eieren, de melk en de vanillesuiker.
Meng het deeg met de rozijnen en de stukjes appel en bak er pannenkoeken van.
Bestrooi met bloemsuiker.
Overgiet eventueel met chocoladesaus.





Pannenkoeken met gecarameliseerde appelen.


50 gram boter
Calvados 4 soeplepels
4 pannenkoeken
2 Jonagold-appels
4 soeplepels fijne kristalsuiker


Schil de appelen, snij ze in vier en verwijder de klokhuizen.
Snij elk deel nog eens in vier schijfjes.
Laat de helft van de boter smelten in een grote pan met antikleeflaag.
Leg er de appelschijfjes in.
Draai ze na twee minuten om en bestrooi ze met suiker.
Draai het vuur hoger en laat de suiker tot karamel worden.
Keer de appelschijfjes om zodat ze aan beide kanten in de karamel gedrenkt worden.
Tegelijkertijd warmt u de pannekoeken op in de microgolfoven of in een lichtjes ingeboterde pan.
Leg op een vierde van een pannekoek een vierde van de karamelappelen.
Vouw de pannekoek in vieren en leg hem op een warme schotel.
Hetzelfde doet u met de 3 andere pannekoeken.
Laat de calvados opwarmen in een pannetje, giet hem over de pannekoeken, flambeer en dien meteen op.
U kunt ook niet-geflambeerde pannekoeken opdienen, meer bepaald voor de kinderen.





Turkse gefrituurde flensjes


Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoek-mix
450 ml melk

Voor de vulling:
150 g rozijnen
4 eetlepels geraspte kokos
125 g fijngehakte blanke amandelen
3 eetlepels poedersuiker

Voor de saus:
100 ml citroensap
150 ml water
200 g poedersuiker
2 eetlepels honing
1 eetlepels kokos

Bereiding:
Doe de inhoud van het zakje in een kom.
Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is.
Maak de pan goed heet, vet ze vervolgens in met een beetje boter en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.

Meng de ingredienten voor de vulling en schep op elk flensje 1 of 2 eetlepels vulling.
Bestrijk de randen van de flensjes met water. Vouw de flensjes om de vulling heen goed dicht en druk de randen stevig op elkaar.
Verhit de olie (180 graden).
Frituur de flensjes tot ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm intussen voor de saus het citroensap met het water en de poedersuiker.
Breng dit aan de kook zodat de poedersuiker oplost.
Meng er de honing door.
Schenk de honingsaus over de flensjes en bestrooi ze met kokos .


Napolitaanse flenjes


Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoek-mix
45 cl melk

Voor de garnering:
150 g gruyere of mozzarella
1 blik ansjovis
4 tomaten
kappertjes (naar eigen smaak)
zout
peper
zwarte olijven
marjolein

Bereiding:
Bak niet te dunne flensjes.
Terwijl u de tweede kant bakt legt u op elk flensje 4 dunne plakjes kaas, schijfjes tomaat (voorgebakken in olie) en ansjovis.

Werk af met olijven, kappertjes en marjolein.
Kruid met peper en een beetje zout.
Laat nog even bakken op een laag vuur.





Normandische pannenkoekentaart, voor ongeveer 6 personen


Oventemperatuur : 180 graden C

Ingredienten:
Voor het deeg :
1 zakje Pannenkoek-mix
450 ml melk

Voor de garnering :
6 appels (renetten)
50 g suiker
2 zakjes Vanillesuiker
de geraspte schil van 1 citroen
4 soeplepels water

Voor de decoratie :
50 g geschaafde amandels
2 soeplepels abrikozenconfituur

Bereiding :
Bereid de compote: schil de appels, snijd ze in 4, verwijder het klokhuis en de pitjes en snijd de kwartjes in fijne schijfjes.

Doe de appelschijfjes in een kookpot met de suiker, de vanillesuiker, de citroenschil en het water.
Laat dit gedurende 20 minuten afgedekt koken op een heet vuur.

Bereid de pannenkoeken zoals aangegeven op de verpakking.
Houd de pannenkoeken warm op een bord geplaatst op een ketel met heet water.
Leg een stuk aluminiumfolie tussen elke pannenkoek zodat deze niet aan elkaar plakken.

Bestrijk alle pannenkoeken (behalve de laatste) met een laagje compote en stapel deze op een ovenschaal.
Bestrijk de bovenkant van de taart met abrikozenconfituur en bestrooi dit met de geschaafde amandelen.

Plaats de taart gedurende 5 minuten in een hete oven net voor het serveren.

Tip:
U kan deze taart ook flamberen met calvados.


Pannenkoeken met appelschijfjes


Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoekmix
45 cl melk

Voor de garnering
5 kleine appels, in dunne schijfjes gesneden
150 g poedersuiker
20 ml Calvados
een beetje boter

Bereiding
Doe de inhoud van het zakje in een kom en voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is.
Maak de pan goed heet, vet ze vervolgens in met een beetje boter en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
Houd de pannenkoeken warm in de oven of au bain-marie.

Laat een beetje boter smelten in een grote pan, leg de appelschijfjes hierin, bestrooi ze met suiker en bak ze goudbruin aan beide zijden.
Verdeel de appelschijfjes over de pannenkoeken.
Doe de Calvados bij het aanbaksel in de pan, roer dit goed los, voeg indien nodig een eetlepel water doe.
Giet deze saus over de warme pannenkoeken en dien op.





Spekpannenkoeken met pruimen en hazelnoot.


Ingredienten:
1 zakje Pannenkoek-mix
450 ml melk
150 g gedroogde pruimen zonder pit
2 dl koude thee
200 g ontbijtspek
75 g grofgehakte hazelnoten
enkele eetl. honing

Bereiding:
Week de pruimen in de thee.
Maak het deeg klaar volgens de bereiding op de verpakking.
Verhit een beetje boter of olie in de pan.
Leg enkele plakjes spek in de pan en bak deze zachtjes een beetje uit.
Schep er een sauslepel pannenkoekbeslag over en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.
Leg op de helft van de pannenkoeken enkele gehalveerde pruimen, hazelnoten en een beetje honing.
Vouw de pannenkoeken dubbel en houd ze warm in de oven of au bain-marie.


Crepes canariote.


Voor het beslag:
125 ml melk
125 ml mineraalwater
120 g volkoren tarwemeel
1 eetl. sojamelk
1 snufje zout
1 ei
olie om in te bakken

Voor de vulling:
4-5 bananen
3 eetl. abrikozenjam
1 eetl. honing
2-3 eetl. rum

Bereiding:
De melk en het mineraalwater vermengen, het meel erdoor roeren, het zout toevoegen en ca. 1 uur laten staan.
Het ei er goed doorroeren.
In een pan de olie verhitten.
Zes dunne pannenkoeken bakken en op een warme plaats bewaren.

Voor de vulling, de bananen schillen en in een halve cm dikke schijfjes snijden.
De jam goed met de honing en de rum vermengen, verhitten en de bananenschijfjes erin verwarmen. De pannenkoekjes hiermee vullen en zo heet mogelijk serveren.





Geflambeerde flensjestaart.


Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoek-mix
45 cl melk

Voor de vulling:
100 ml sinaasappellikeur
een halve pot marmelade (confituur)
1 eetlepel sinaasappelsap
6 eetlepels frambozenconfituur
150 g grof geraspte of fijngehakte chocolade.

Bereiding:
Doe de inhoud van het zakje in een kom.
Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is.
Maak de pan goed heet, vet ze vervolgend in met een beetje boter en bak de flensjes aan beide zijden goudbruin.
Houd de pannenkoeken warm in de oven of au bain-marie.

Meng voor de vulling de marmelade met 1 eetlepel sinaasappellikeur en het sinaasappelsap.

Stapel de flensjes door er twee op elkaar te leggen.
Smeer er een beetje vulling op en leg er weer twee flensjes op.
Verdeel hierover de confituur en de geraspte chocolade.
Ga door met stapelen tot de flensjes op zijn, zorg ervoor de bovenkant van de taart niet besmeerd wordt.
Verwarm de rest van de sinaasappellikeur in een sauslepel.
Steek de likeur aan en giet de brandende likeur over de flensjestaart





Hongaarse chocolade flensjes.


Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoek-mix
45 cl (450 ml) melk

Voor de vulling:
150 ml room
125 g suiker
1 eetlepel rum
200 g fijngehakte hazelnoten
50 g rozijnen
2 koffielepels geraspte sinaasappelschil

Voor de chocoladesaus:
200 g pure chocolade
100 ml melk
50 ml room
1 eetlepel rum
2 eidooiers

Bereiding:
Doe de inhoud van het zakje in een kom.
Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is.
Maak de pan goed heet, vet ze vervolgend in met een beetje boter en bak de flensjes aan beide zijden goudbruin.
Houd de flensjes warm in de oven of au bain-marie.

Maak de vulling door room, suiker en rum aan de kook te brengen.
Haal de pot van het vuur en voeg de hazelnoten, rozijnen en geraspte sinaasappelschil toe.
Verwarm de vulling op een zacht vuur.

Maak de chocoladesaus door de chocolade te smelten in de melk en de room.
Roer er een gladde saus van, voeg de rum toe en vervolgens 1 voor 1 de eidooiers.
De saus mag niet koken.

Schep op ieder flensje 1 eetlepel vulling.
Vouw het flensje in vieren zodat er driehoekjes ontstaan.
Leg de flensjes op een schaal en giet er de warme chocoladesaus over.





Italiaanse kruidenpannenkoeken a la bolognese


Ingredienten:
Voor het beslag:
1 zakje Pannenkoek-mix
450 ml melk
1 mespuntje zout
1 eetlepel fijngehakte peterselie of bieslook

Voor de vulling:
1 ui
250 g rundergehakt
1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
100 ml rode wijn
1 klein blikje tomatenpuree
een halve tl oregano
peper
zout
50 g geraspte Parmezaanse kaas

boter of olie om in te bakken

Bereiding:
Doe de inhoud van het zakje in een kom.
Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is.
Meng er daarna het zout en de groene kruiden door en zet dit geheel even terzijde.

Pel de ui en snipper deze.
Fruit de ui in een beetje boter of olie en voeg het gehakt toe.
Meng er bleekselderij, wijn, tomatenpuree, oregano en peper en zout door.
Laat de vulling een kwartiertje stoven.
Verwarm de oven voor (hete lucht op 150 graden, elektrische op 170 graden).

Maak de pan goed heet, vet ze vervolgens in met een beetje boter en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
Schep 1 a 2 eetlepels Bolognesesaus op de pannenkoek en rol hem op.
Schik de opgerolde pannenkoeken in een vuurvaste schaal en houd ze warm in de oven.
Bestrooi daarna elke pannenkoek met Parmezaanse kaas en zet ze nog even terug in de oven totdat de kaas een beetje gesmolten is.


Buttermilk pancakes, 8 porties

Ingredienten:
Voor de pannenkoeken:
280 g bloem
3 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
2 eieren
5 eetl. honing
300 ml karnemelk
400 ml melk
250 ml abrikozen
boter om te bakken

Voor de chocoladesaus:
50 g pure chocolade
125 ml room
2 eetl. honing
2 eigelen
gemalen gember

Bereiding:
Bloem, bakpoeder, zout, eieren, honing, karnemelk en melk roeren.
Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in stukjes.
Roer de stukjes abrikoos door het beslag.
Bak het deeg in de verhitte boter tot kleine pannenkoekjes.
Houd de pannenkoekjes warm op een warmtebron.

Voor de saus de pure chocolade in kleine stukjes hakken.
Verwarm een pan au bain-marie en doe hier de stukjes chocolade in samen met de room, honing en eigeel en klop het schuimig.
Breng de saus op smaak met gember en serveer de saus bij de pannenkoeken.
Naar wens met abrikozenpartjes garneren.





Crespelle a la mascarpone.

Ingredienten:
Voor het beslag:
1 pakje Pannenkoek-mix
450 ml melk

Voor de vulling:
250 g mascarpone
2 el Amaretto of cognac
2 el slagroom
75 g grof gehakte pistachenoten

boter of olie om in te bakken
poedersuiker

Bereiding:
Doe de inhoud van 1 zakje Pannenkoekmix in een kom.
Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is.
Meng de mascarpone met Amaretto, slagroom en pistachenoten.
Verhit de boter en voeg er een sauslepel beslag aan toe.
Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin en gaar.
Schep op het midden van elke pannenkoek ca. 11 twede el mascarponecreme.
Sla 4 zijden om tot een envelop en vouw de pakketjes dubbel.
Serveer de gevulde pannenkoeken met poedersuiker.





Crepes Georgette

Voor het beslag:
125 ml melk
125 ml mineraalwater
120 g volkoren tarwemeel
1 eetl. sojamelk
1 snufje zout
1 ei
olie om in te bakken

Voor de vulling:
1 blik ananasstukjes
1 eetl. honing
1 eetl. maizena
2 eetl. rum
3 a 4 eetl. water

Bereiding:
De melk en het mineraalwater vermengen, het meel erdoor roeren, het zout toevoegen en ca. 1 uur laten staan.
Het ei er goed doorroeren.
In een pan de olie verhitten.
Zes dunne pannenkoeken bakken en op een warme plaats bewaren.
Voor de vulling, de ananas laten uitlekken en het sap met de honing aan de kook brengen.
De maizena met de rum en het water tot een glad papje roeren en onder voortdurend roeren in het kokende ananassap gieten.
Even laten doorkoken en de ananasstukjes toevoegen.
De pannenkoeken hiermee vullen en op borden schikken.





Korma pannenkoeken.


2 eieren
250 g. platte kaas
2 eetlepels suiker
1 snuifje zout
een halve koffielepel soda (maagzout)
2 kopjes bloem

Bereiding:
Al de ingredienten mengen.
Een pollepel deeg in de koekenpan gieten.
Op zeer zacht vuur zetten met deksel op de pan.
Wanneer de pannenkoek gerezen is, hem omdraaien en nog even op het vuur laten.





Gevulde flensjes Korma

Ingredienten:
Voor de flensjes :
1 l melk
2 eieren
1 snuifje zout
1 vijfde kopje bloem
2 eetlepels vetstof
3 eetlepels suiker
2 eieren.

Voor de vulling :

500 g stevige platte kaas.

Voor de afwerking :
boter en room.

Bereiding van de vulling :
Hele eieren op kloppen en dan al de ingredi?nten goed mengen.

Bereiding van de flensjes:
Al de ingredi?nten mengen en vervolgens bakken in koekenpan.

Afwerking:
Flensjes vullen en laten rusten in een pot met deksel.
Boter en room in een pan doen, opwarmen en mengen.
Gevulde flensjes erin wentelen en terug in de pot doen.
Dan 15 minuten op zacht vuur zetten en opdienen.

Opmerking: De flensjes moeten op een zeer zacht vuur gebakken worden in een goede koekenpan die gelijkmatig opwarmt.
Begin op tijd met bakken want het kan lang duren, of bak met twee of meer pannen tegelijk.





Pannenkoeken met vruchtensaus


Ingredienten
Voor de pannenkoeken
1 pak pannenkoekenmix
melk
eieren.

Voor de saus
suiker
kaneel
2 dl Appelsiensap
1 eetlepel aardappelmeel (of een ander bindmiddel)
100 gram rode vruchten (bijvoorbeeld aardbeien of frambozen) en of bosbessen
100 gram rozijnen

Bereiding
Maak het pannenkoekbeslag volgens de verpakking en bak de pannenkoeken.
Bestrooi ze met suiker en kaneel en rol ze op.
Houd de pannenkoeken warm in bijvoorbeeld een lauwwarme oven.
Giet Appelsiensap in een pan, laat dit aan de kook komen en voeg er aardappelmeel aan toe.
Blijf goed roeren tot de saus dikker begint te worden.
Schep dan de vruchten en rozijnen erbij.
Serveer de pannenkoeken op een groot bord en schenk er de fruitige saus overheen.

Serveertip: het is heerlijk de pannenkoeken te serveren met een bolletje vanille-ijs.





Vliegende pannenkoeken.


Voor het beslag:

boter of olie
1 een vierde liter melk
400 gram pannenkoekenmeel
1 eetlepel wijnsteenbakpoeder

Voor op de pannenkoek:
ahorn-siroop
choco-pasta
stroop
suiker.

Gereedschap:
groot bord
garde
koekenpan
mengkom
soeplepel
spatel
zeef
Hoe maak je ze klaar

Zeef het pannenkoekenmeel en de wijnsteenbakpoeder in de mengkom.
Voeg de melk toe.
Roer het beslag met de garde goed door elkaar, totdat alles goed vermengd is.
Doe een klein klontje boter of een scheutje olie in de koekenpan, wat je zelf het lekkerste vindt.
Doe het fornuis aan.
Verwarm de boter of olie een beetje en giet dan met de soeplepel het beslag in de koekenpan. Genoeg beslag zodat het alle randen van de koekenpan bereikt, maar niet teveel anders word je pannenkoek zo dik en dat is niet zo lekker (tenzij je juist van dikke pannenkoeken houdt).
Zet de warmte van het fornuis wat lager.
Wacht totdat de bovenkant van de pannenkoek bijna droog is, draai nu de pannenkoek om (met een spatel of via de lucht).
Bak de pannenkoek nog even aan deze kant, totdat de pannenkoek aan beide zijden goudbruin is.
Leg met behulp van de spatel de pannenkoek op het grote bord.
Blijf pannenkoeken bakken totdat je beslag op is.
Serveer de pannenkoeken met stroop, suiker, ahorn-siroop en choco-pasta.

Tips:
Het grote bord kan in de oven geplaatst worden om te zorgen dat de pannenkoeken warm blijven.
Een appel-pannenkoek maak je door eerst dunne plakjes appel kort in de koekenpan te bakken en er dan beslag overheen te gieten.
Kaas-pannenkoeken maak je door op het beslag als het nog nat is kaas te leggen.
Kaas en stukjes zon-gedroogde tomaat zijn ook heel erg lekker.
Pannenkoeken kun je ook koud lekker eten, bijvoorbeeld opgerold met suiker of met choco-pasta ertussen.


Pannenkoeken geflambeerd met frambozenbrandewijn.


8 pannenkoeken
1 schaaltje aardbeien
1 schaaltje frambozen
munt, 4 blaadjes
coulis van frambozen 8 soeplepels
jonge brandewijn van frambozen of van kirsch 8 soeplepels.


Verwarm de pannenkoeken 5 minuten in de oven (voorverwarmd op 170 graden C).
Intussen wast en snijdt u de aardbeien fijn, meng ze met de frambozen, de coulis en de fijngehakte munt.
Vul de pannenkoeken met de vruchten en vouw ze dicht in de vorm van een portefeuille.
Verwarm de brandewijn tot de vlam in de pan slaat en overgiet daarmee snel de pannenkoeken.
Versier met een takje munt.





Bajespannenkoek.

Een lekker stevige pannenkoek waarin u de restjes vlees kunt verwerken.
U kunt er vervolgens die restjes aan toevoegen die u er lekker bij lijken, bijvoorbeeld die ene paprika die nog over is gebleven.

Benodigdheden (voor 1 persoon met flinke trek) :
100 g overgebleven vlees of rundergehakt
vlees- of gehaktkruiden
boter
2 kleine uien, fijngesnipperd
50 g champignons, fijngesneden
2 el bloem
1 kop bouillon (heet)
ketjap
cayennepeper
peper
pannenkoekenbeslag (we gaan er van uit dat u weet hoe u dat moet maken)

Bereiding :
Bak het gekruide vlees of gehakt in ruim boter, voeg daarna de uien en champignons toe.
Bak nog even door.
Bestrooi het mengsel in de pan even luchtig met de bloem, meng die er voorzichtig door zodat u geen klonten krijgt en laat het meel in een paar minuten zachtjes gaar worden.
Neem de hete bouillon en roer die door het mengsel, er ontstaat en gebonden saus.
Maak deze op smaak met de ketjap en peper.
Houd warm.
Bak een grote pannenkoek, leg die op een bord en bedek hem voor de helft met de ragout.
Oprollen of dubbelklappen.





Pannenkoeken met kool.


150 g bloem (tarwebloem)
75 g boekweitmeel
3 eieren
7.5 dl melk (vol)
2 uien
1 paprika (rood)
1 groene kool
1 appel
100 g rozijntjes
0.5 eetlepel dille (fijngehakt)
peper
zout
4 cl arachideolie
1.5 dl zure room

Klop de eieren los in een beslagkom.
Zeef de bloem en het boekweitmeel en roer het voorzichtig bij de eieren.
Roer tot een gladde massa.
Voeg beetje bij beetje de melk toe.
Roer tot een glad beslag.
Verwarm wat olie in een pan.
Neem de pan van het vuur en giet wat beslag in de pan.
Draai de pan rond om het beslag gelijkmatig te verdelen.
Bak aan beide zijden lichtbruin.
Bak zo per persoon twee stevige pannenkoeken.

Snipper de ui.
Was de paprika en snij in blokjes.
Was de kool en snij in reepjes.
Schil de appel en snij in blokjes.
Verwarm wat olie in de wok en bak de ui glazig. Bak de paprika mee, voeg de kool, appel en rozijnen toe.
Roerbak gedurende 5 minuten.
Breng op smaak met dille, peper en zout.
Leg dit groentemengsel op de helft van elke pannenkoek, klap de pannenkoek dicht en schik op een voorverwarmde schaal.
Dien op met een schaaltje zure room.





Blini met Kaviaar.


Ingredienten 4 personen
120 gram bloem 120 gram boekweitmeel-zout 10 gram gist 4 tot 5 deciliter melk 2 eieren 20 gram gesmolten boter 3 tot 4 eetlepels olie 1 vierde liter zure room 2 eetlepels citroensap 100 gram roomboter 25 tot 80 gram kaviaar (imitatie)

Doe bloem en boekweitmeel in een schone droge kom met een flinke mespunt zout.
Roer de gist met een paar lepels melk vloeibaar en giet in een kuiltje in het midden van de bloem en meel.
Splits de eieren, maak de rest van de melk lauwwarm en klop de melk door de dooiers.
Schenk de vloeistof, vanuit het midden bij de bloem en het meel, al knedend met hand of mixer.
Doe ook de boter erbij en kneed tot het deeg soepel is en niet meer aan de hand kleeft.

Zet de kom, afgedekt met een vochtige doek, op een lauwwarme plaats of in lauwwarm water.
Laat het beslag 1 uur rijzen tot de oorspronkelijke hoeveelheid is verdubbeld.

Klop tegen het eind van de tijd van het rijzen, de eiwitten met een mespunt zout zo stijf dat het met een
mes in plakken is te snijden. Verwarm wat olie in een kleine koekenpan.
Spatel het eiwit door het beslag en bak daarvan vervolgens 8 pannenkoekjes aan beide zijden gaar.
Houd ze warm.
Schenk de zure room in een goed verwarmde sauskom en klop er het citroensap door.
Zet ook de room op een warme plaats.
Smelt vervolgens de roomboter.
Spoel een kommetje met kokend
water om en schenk daar heel voorzichtig de gesmolten boter zonder het bezinksel in.
Schep de kaviaar in een ander schaaltje.
Leg op elk voorverwarmd bord een pannenkoekje en schep
daarop wat zure room en kaviaar.
Leg daarop een tweede pannenkoek met daarop wat geklaarde boter
en hierop weer wat kaviaar.





Kruidenpannenkoek.


1 flinke hand paardebloemenblad
1 hand viooltjes en speenkruid bladeren
1 takje kattekruid
4 blaadjes salie
6 dl melk
2 eieren
400 gram bloem
1 en een half ons mager spek voor op het brood
Zonnebloemolie
Zout.


Maak een pannenkoek beslag en voeg de fijn gesneden kruiden aan toe.
Bak er dunne pannenkoeken van en serveer deze met een kruidenkaas of een roomkaas waar je zelf bieslook en peterselie door hebt geroerd.
Lekker met daslookpesto.
Heerlijk na een bord pompoensoep of erwtensoep.
Pannenkoeken die over zijn kun je heerlijk meenemen naar school of werk.

Deze smaken ook heerlijk koud.



2 Reacties

  1. Wat een recepten zeg! en wat een variatie! Ik neem hem mee naar mijn pagina. Liefs Simone

  2. Wat een schitterend en gevarieerd artikel weer van jou hand. Heel bijzondere pannenkoeken zijn erbij waarvan ik er zeker eens wat van zal maken. Leuk om weer eens een ouderwets gezellig artikel aan te treffen op Smul. Dank je wel lieverd, ik neem het mee.
    Dikke kus van Leny.

Geef een reactie